Poruba zabrala, po skvělém nástupu nadělila Slavii bůra! Guman měl 1+2

09.10.2021, Pavlína Vítková

Poruba v rámci 9. kola Chance ligy vyrazila do hlavního města, kde vyzvala místní Slavii Praha. Ostravané zahájili zápas až nad očekávání dobře a od úvodu vedli. A po gólech Gumana, Gřeše, Jenyše, Korkiakoskiho a Bittena si nakonec vezou hodnotné vítězství.

CHANCE LIGA - 9.kolo so 9.10.17:00
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011
1:5(0:3, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 36. Poletín (Knotek, Ondráček) – 4. Guman, 14. Gřeš (Hotěk, Hrníčko), 14. Jenyš (Bitten, Guman), 24. Korkiakoski (Réway, Žovinec), 40. Bitten (Guman, Szathmáry). Rozhodčí: Valenta, Hucl – Klouček, Sedláček. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 591. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.
HC Slavia Praha: Málek – Havel, Veber, Duda, Hovorka, Krejčí, Němeček – Kafka, Knotek, Žejdl – Brož, Machač, Kružík – Všetečka, Kern, Michnáč – Doležal, Poletín, Ondráček – Pšenička.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Houdek, Husa, Szathmáry, Kozák, Voráček, Urbanec, Žovinec – Réway, Vachovec, Korkiakoski – Guman, Bitten, Jenyš – Špaček, Toman, Kanko – Gřeš, Hotěk, Hrníčko.

Úvod zápasu vyšel mnohem lépe Ostravanům. Už ve čtvrté minutě šli totiž díky brance Tomáše Gumana do vedení. Slavia si následně vytvořila zajímavou šanci při vlastním oslabení, Krejčí se ale netrefil. V čase 13:13 pak RT TORAX slavil podruhé, slávistům se nepovedla rozehrávka a Tomáš Gřeš je pohotově potrestal. Poruba tedy vedla už o dvě branky. Toto skóre však na světelných tabulích nesvítilo příliš dlouho. Ve stejné minutě se po dorážce Bittenova pokusu prosadil i Pavel Jenyš a zařídil tříbrankové vedení. Pražanům se moc nedařilo vzdorovat, pokoušeli se sice nahazovat před Muštukovse, ten si ale se všemi akcemi poradil. Při odchodu do kabin se tedy Poruba mohla radovat ze slibného náskoku.

Ostravský tým poté naskočil úspěšně i do druhé části. Již v čase 23:06 prostřelil Málka také Markus Korkiakoski a postaral se o gól s pořadovým číslem čtyři. Další výraznou šanci měl o chvilku později Dominik Hrníčko, který se do sestavy vrátil po zdravotních problémech. Jeho střela však Málka nepřekvapila. Slavii se pak v šestatřicáté minutě přeci jen povedlo skórovat, a to zásluhou Michala Poletína, který Muštukovse překonal po Knotkově přihrávce. To však na vývoji zápasu nic podstatného nezměnilo. Před zazněním sirény se totiž ještě při přesilovce v čase 39:52 trefil Samuel Bitten a korigoval na 5:1 pro Porubu.

Také v koncovce byli domácí pod tlakem. Do šance se postupně dostali Hrníčko, Urbanec či Jenyš, jejich střely však ke gólu nevedly. Porubané pak s ubíhajícím časem polevili v tempu a soustředili se více na obranu. Sešívaní se i nadále pokoušeli něco vymyslet, jejich akce ale spolehlivě zneškodnil Ervins Muštukovs. V závěru ještě přišlo drama v podobě několika vyloučení, to už ale na konečném výsledku nic neměnilo. Poruba si tedy z Prahy veze hodnotné vítězství.

Ohlasy k utkání

Jiří Šejba (HC RT TORAX Poruba 2011): My jsme poslední zápasy nehráli až tak dobře. Museli jsme spoustu věcí změnit. Vyšlo nám to zrovna na Slavii. Měli jsme dobrou hru ve středním pásmu a dobrou obranu, což nám poslední dobou chybělo. My jsme čekali na chyby, které domácí nakonec udělali. Podařilo se nám v první třetině vstřelit tři góly. To bylo podle mě rozhodující. Za stavu 1:4 začali domácí hrát víc do těla, získávali kotouče, ale nám se podařilo odskočit na 5:1 a to byla asi tečka. Ve třetí třetině domácí měli tlak, ale naše mužstvo si výsledek pohlídalo. Rozhodující byla rozhodně první třetina, kdy jsme odskočili na 3:0 a čekali jsme na svoje šance.

Jiří Veber (HC Slavia Praha): První třetina rozhodla. První gól jsme nastřelili soupeře, ten samostatný nájezd nekompromisně proměnil. Druhý a třetí gól byly chyby u nás v obranném pásmu, kdy jsme byli na kotouči, ale nedokázali jsme rozehrát. Měli jsme v těch situacích špatné řešení a soupeř toho využil. Ve druhé třetině jsme opět rychle dostali gól, ale po snížení jsme mohli se zápasem něco udělat. Měli jsme přesilovku, měli jsme v ní dát na 2:4 a zápas by vypadal jinak. Přesilovka se nám ale nepovedla, nechali jsme se vyloučit a dostali jsme v oslabení na 1:5. Ve třetí třetině jsme ještě chtěli se zápasem něco udělat, abychom měli hlavy nahoru. Soupeř si to ale pohlídal, byli jsme sice na kotouči, ale Poruba hrála chytře. Rozhodla první třetina a nevyužitá přesilovka za stavu 1:4.