Dorost s Budějovicemi smírně

06.12.2005, Roman Šperňák, L.B.

Dorost Sarezy Ostrava zajížděl k ligovému zápasu na jih Čech - do Českých Budějovic. Přestože po dvou třetinách prohrával o dvě branky 3:1. Díky mocnému finiši a střelci obou srovnávacích branek Vladimíra Mikuly se oba týmy podělily o dva body rovným dílem.

- 28.kolo po 5.12.17:30
ČEZ Motor České Budějovice
HC Sareza Ostrava
3:3(2:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Červený (Havran), 14. Bíza (Feferle), 34. Rezek (Hájek) - 13. Pindur (Kopáč), 51. Mikula, 55. Mikula . Rozhodčí: Haškovec - Český, Kostka Vyloučení: 4:7, navíc Voráček (Sareza) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 75.
ČEZ Motor České Budějovice: Klestil - Klement, havran, Heindl, Vráblík, Budina, Ferabuer, Kovácsik, Schirmer - Červený, Feferle, Bíza - Janeček, Ježek, Rezek - Hájek, Horák, Soudek - Hudler, Šaršok
HC Sareza Ostrava: Gleich - Šiška, Tomis, Poláček, Pindur, Zapletal, Voráček, Šatan - Klimša, Ferenc, Kopáč - Uherek, Jelšík, Vajda - Hanzl, Mikula, Barčák - Jach
Domácí trenéři přichystali divákům malé mikulášské překvapení v podobě návratu Martina Havrana do sestavy a také výpomoci již stabilního člena juniorského týmu Tomáše Hájka a jak bylo od počátku utkání patrné obě staronové posily výrazně oživily hru Jihočechů v úvodu zápasu, ale stejně ztrátě bodů zabránit nedokázali.

Do samotného utkání vlétli domácí jak se patří a v úvodu nejistého Gleicha řádně rozchytali. Že se nevyplácí faulovat se Slezané přesvědčili ve 3. minutě, protože domácí hned svou první početní výhodu proměnili ve vedoucí branku. Po spolupráci s Havranem si od mantinelu vybruslil Červený a trefil přesně. Gleichovy betony nestačily sklapnout k sobě a puk se třepotal v síti. - 1:0 Hosté, možná unavení dlouhou cestou, působili mnohem pomalejším a těžkopádnějším dojmem. I přesto ukázali, že se s nimi musí počítat a to hlavně při akci tří proti jednomu, kdy celou akci špatně zakončila dvojice Kopáč - Ferenc. Domácí si nedali pozor a z další ojedinělé šance hostů se zrodilo vyrovnání. V signalizovaném trestu ujel Kopáč, z levého křídla prudce pálil a jeho střela vypadal Klestilovy z rukavice před dojíždějícího Pindura. Překonat ležícího brankáře již nebyl velký problém a stav byl vyrovnán. - 1:1 Radost ostravských mladíku však netrvala dlouho. Přesně to bylo 28 vteřin, protože v čase 13:00 předvedli Bíza s Feferlem výbornou kombinační akci, na jejímž konci stál u pravé tyčky volný prvně jmenovaný a vsítil. - 2:1 Po této brance již aktivita obou týmu ustala a i gólových šancí ubylo. Za zmínku již stojí pouze souhra Červeného s Janečkem, které by více slušela jiná koncovka než lapačka gólmana. Byl to však on, kdo držel Sarezu nad vodou a po vlažném začátku, získal jistotu a výborným výkonem pomohl svým spoluhráčům k bodovému zisku.

Druhé dějství bylo chudší na branky, ale to samé neplatilo o šancích potřebných k jejich vstřelení. Těch mohli diváci vidět dost a dost a to hlavně na straně týmu z jihočeské metropole. Hned v první minutě mohl zvýšit Červený, hned po něm měl ke gólu blízko Rezek. Ani jeden z nich se neprosadil, a tak to bylo stále o gól. V 7. minutě se odehrál souboj, který byl k vidění ještě několikrát během zápasu a vždy se stejnou koncovkou. Horák dostal nahrávku těsně před brankoviště, ale proti ostravskému brankáři se neprosadil. Sám před brankářem byl ještě o minutu později a posléze Gleicha nepřekonal ani do třetice. Trojka dnes byla magické číslo, protože v 32. minutě se potřetí za sebou nechal vyloučit hostující Voráček a přesilovky dnes představovaly tajnou zbraň českobudějovické eskadry. Hájek vzal puk, zajel s ním až na hranici brankoviště, kde ho přenechal Rezkovi, jenž ho pohodlně nasměroval k tyčce. - 3:1 Náskok o dva góly naplňoval všechny optimismem, protože do té doby hosté nepředvedli ve druhé třetině naprosto nic. Ovšem nic netrvá věčně a hokejisté ze slezské metropole se začali pomalu probírat ze zimního spánku a předznamenali svůj drtivý finiš. Klimšu i Barčáka Klestil ještě vychytal a udržel pro své barvy celkem bezpečný náskok.

V závěrečné části se událo opět to, co Budvar Aréně již několikrát v této sezóně zažila. Velmi nadějné vedení se během pár okamžiků rozplynulo a dorostenci bojovali alespoň o bod. Hned v úvodu zahrozil Vajda, jenž sám mezi kruhy neprostřelil Klestila. Na druhé straně se v úplně totožné pozici ocitl smutný hrdina dnešního utkání Roman Horák. Stejný hráč se objevil v další situaci v 10. minutě, kdy nepřekonal ani obránce stojícího v bráně, protože Gleich ležel daleko od brankoviště v prostoru na úrovni buly. Domácí zahazovali vyložené šance a to se jim následně krutě vymstilo. V 9. minutě pálil z levého křídla Mikula a tím navnadil na okamžiky budoucí. V 11. minutě se tentýž hráč dostal k odraženému kotouči po střele Jandy a pohotově dopravil puk za brankovou čáru. - 3:2 Pro hosty to byla odměna za zvýšenou aktivitu, jíž se prezentovali v posledních minutách. Jihočeši se snažili dát další branku, ale pojistku sebral z hole Horáka a Bízy pohotový Gleich, jenž velmi podržel své mužstvo stal se základním kamenem bodového úspěchu. V čase 54:35 se Slezané dočkali vyrovnání a to z nenápadné akce. Hrdina posledních okamžiků Mikula nahodil puk od modré čáry směrem na branku, protože už neměl jinou možnost, co by s ním udělal. Nahozený kotouč na rozdíl od domácích obránců nadále důsledně sledoval a vyplatilo se mu to. Klestilovi lehký puk vypadl a sám Mikula ho došťouchal do branky. – 3:3 Jediná chyba českobudějovického brankáře bohužel přišla v ten nejméně vhodný okamžik. Následující minuty už přinesli hru nahoru – dolů, kdy mohla obě mužstva strhnout vítězství na svou stranu, ale v tom jim bránili pohotoví brankáři.
Zazněla poslední siréna, po níž domácí ztratili jasné vítězství a hostující kabinou se nesl pokřik jako po vyhraném zápase.

Ohlasy k utkání

Václav Červený, asistent trenéra HC České Budějovice: V průběhu utkání jsme byli přeci jenom o trochu lepší, což se zúročilo v tom, že jsme vedli o dvě branky. To vyrovnání soupeře přišlo ze dvou důvodů. V první řadě jsme nedali velké množství šancí a potom jsme udělali individuální chyby v protiútocích soupeře a zaplatili jsme za to.

Vladimír Stránský, trenér HC Sareza Ostrava: S výsledkem jsme určitě spokojeni, protože na klukách byla znát únava. Tomu odpovídal i průběh, kdy to nevypadalo, že bychom měli něco uhrát, ale v poslední třetině se nám naštěstí povedlo vydolovat poslední zbytky sil a to utkání jsme zremizovali.