Start O pohár RT TORAX: Porubu dělilo od výhry 25 sekund, s Jastrzebie brala jen bod

30.07.2020, David Kubatík

První přípravný zápas porubských hokejistů v sezoně 2020/21 proti polskému týmu Jastrzebie rozhodně nepostrádal zajímavý vývoj. Domácí šli rychle do vedení po gólu Kanka a hosté ještě do přestávky vyrovnali. Po gólu na 2:1 z hole Hudečka to pak už vypadalo, že si Porubští svou výhru udrží, jenže těsně před koncem přišlo polské vyrovnání a následně i výhra v prodloužení, kterou proměněným únikem zajistil svému týmu Mateus Bryk. Poruba vstoupila do domácího turnaje O pohár RT TORAX porážkou 2:3 a ziskem bodu.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - RT čt 30.7.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
JKH GKS Jastrzębie
2:3p(1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Kanko (Hlinka, Pastor), 24. Špaček (Hudeček) – 14. Pas (Górny, Bryk), 60. Urbanowicz (Walega), 64. Bryk (Jarosz, Rác). Rozhodčí: Koziol, Šutara – Janda, Kořistka. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 200. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs (od 30. Foltán) – Teper, Žovinec, Kozák, Urbanec, Slavík, Rudl, Pastor, Dundáček – Sikora, Hudeček, Špaček – Stloukal, Korkiakoski, Hotěk – Pořízek, Jáchym, Toman – Káňa, Hlinka, Kanko
JKH GKS Jastrzębie: Nechvátal – Jass, Kostek, Kasperlík, Jarosz, Sawicki, Górny, Bryk, Pas, Rác, Urbanowicz, Gimiňski, Michalowski, Soltys, Walega, L. Nalewajka, Matusik, Horzelski, R. Nalewajka, Wróbel, Pelaczyk

I když Porubští začali zápas o poznání aktivněji, první větší možnost ke skórování se brzy otevřela hostům. Ve čtvrté minutě se do úniku dostal Radoslav Nalevajka, ale Ervins Maštukuvs, nová akvizice v porubské brance, si s touto situací bez problémů poradil. A tak když to nevyšlo hostům, přihlásili se o gólové slovo domácí hokejisté. V čase 6:01 zasunul po Hlinkově přihrávce kotouč za Nechvatalova záda lehce se štěstím Petr Kanko. Chvíli na to nevyužili Porubané přesilovku a sami pak šli dokoonce do tří. Nastal velký tlak „Jestřábů“, který v čase 13:36 vyvrcholil bombou Dominika Pase z prostoru mezi kruhy, která znamenala vyrovnání stavu na 1:1. Necelé dvě minuty před úvodní sirénou dal o sobě ještě vědět hostující Kasperlík, jehož ránu ale Muštukovs zastavil ukázkovým semaforem. Oba týmy se tak rozjely do kabin za nerozhodného stavu.

Druhá třetina už byla po herní stránce jasnou porubskou záležitostí. Mocná převaha ze začátku byla také poměrně rychle z pohledu domácího celku zúročena. V čase 23:37 ujel obraně jestřábů Marek Špaček a i přes faul jednoho z dotírajících obránců dokázal z pozice vleže umístit puk pod Nechvatalovu horní tyč. Hned o minutu později se Porubským naskytla příležitost téměř dvouminutové dvojnásobné přesilovky. V té si domácí vypracovali řadu šancí, ale puk do těch správných míst nakonec nedoručili. Přesně v polovině zápasu pak došlo k plánované výměně brankářů a do domácí svatyně se postavil Frederik Foltán. Ten ale až do zaznění druhé sirény příliš práce neměl. A když potom neproměnil svou stoprocentní šanci Hlinka, svítil po druhé části na světelných tabulích stav 2:1 pro domácí výběr.

Ve třetí třetině se už domácí nikam vyloženě nehnali a chytrou kombinační hrou si udržovali své těsné vedení. To ale neznamená, že by si nevytvořili žádné šance. Hned po dvou minutách byl totiž vyloučen hostující Sawicki a Nechvatal se musel mít celé dvě minuty na pozoru. Nakonec ale díky důsledné práci svých obránců příliš práce neměl. Porubští si svou lehkou převahu udržovali až do poloviny třetiny, kdy se začali herně prosazovat i hosté z Polska. Při Tomanově vyloučení vyzkoušel funkčnost Foltáových reflexů Gorny, ty se ale ukázaly být v pořádku. Jak čas plynul směrem ke konci, tlak hostů se ale čím dál tím více stupňoval. Celé to nakonec vykrystalizovalo v zasunutí puku za Foltánova záda Maciejem Urbanowiczem pouhých pětadvacet vteřin před zazněním vytoužené třetí sirény. Nedalo se tedy nic dělat a zápas byl nasměrován do prodloužení hraného ve třech hráčích na obou stranách.

V nastaveném čase se útoky přelévaly z jedné strany na druhou a nakonec se v čase 63:10 z druhého úniku v krátkém časovém okamžiku prosadil Mateus Bryk.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba2011): Budeme hodnotit sebe, protože jsme na začátku sezóny, takže soupeře, nebo zápas moc hodnotit nechci. I když jsme prohráli, tak jsem s naší hrou spokojený. Hráli jsem velice hezký hokej, ale na druhou stranu, něco tomu chybělo a za to jsme si zasloužili prohrát. Myslím si, že pokud nebudeme chodit do branky a dávat škaredé góly a budeme se snažit dávat jenom ty pěkné, tak to moc nepůjde. To, že někdo udělal individuální chybu v prodloužení, to nám nevadí. Chyby k hokeji patří a hráče je potřeba naučit nějakého sebevědomí. Mužstvo za hru tedy chválím a zároveň je nabádám, aby si vzali ponaučení z toho, co nám k vítězství chybělo.

Róbert Kaláber (JKH GKS Jastrzębie): Domácí byli na začátku utkání o něco lepší a my jsme během první třetiny dokázali hru vyrovnat. V druhé části nás Poruba doslova zatlačila a v téhle třetině hry nás výborně podržel brankář Patrik Nechvatal a do poslední periody se mělo jít s výsledkem minimálně 4:1 pro domácí. V třetí třetině jsme hledali nějaký brejk nebo šanci, která nás dostane k vyrovnávajícímu gólu. To se nám ale povedlo až v závěrečné power-play. V prodloužení soupeř udělal dvě chyby, první jsme využít nedokázali a tu druhou už ano. I když si myslím, že jsme v zápase neměli vyhrát, tak jsem rád za dva body.