České Budějovice potvrdily roli favorita, Poruba padla 1:8

17.02.2020, Lukáš Bajgar

Jedenapadesáté kolo Chance ligy přivedlo suverénního favorita soutěže z Českých Budějovic do ostravské Poruby; zatímco domácí by se rádi vyhnuli předkolu playoff, hosté mohli natáhnout sérii výher na deset. Dvě využité přesilovky v první tercii a třetí branka v polovině utkání daly Motoru vítr do plachet, nakonec i tři body do prvoligové tabulky za vítězství 8:1 po divoké třetí třetině.

CHANCE LIGA - 51.kolo po 17.2.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
ČEZ Motor České Budějovice
1:8(0:2, 0:1, 1:5)
Branky a nahrávky: 49. Kanko (Káňa, Krejčí) – 3. Doležal (Kloz, Pýcha), 11. Venkrbec (Doležal, Pýcha), 35. Allen (Kloz, Doležal), 42. Prokeš (Kachyňa, Raška), 45. Raška, 45. Kloz (Doležal, Babka), 49. Raška (Karabáček, Prokeš), 60. Michnáč (Veselý, Suchánek). Rozhodčí: Fiala, Koziol – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 659. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 0:6, 1:6, 1:8.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán (45. Kůdela) – Slavík, Husák, Rudl, Urbanec, Krejčí, Pastor – Sikora, Hudeček, Gřeš – Toman, Jáchym, Špaček – Kanko, Zdeněk, Káňa – Maršoun, Ďurač.
ČEZ Motor České Budějovice: Klouček – Suchánek, Pýcha, Kachyňa, Lytvynov, Allen – Babka, Christov, Venkrbec – Holec, Michnáč, Šimánek – Veselý, Karabáček, Prokeš – Raška, Beránek, Kloz – Doležal.

Stíhací jízda Porubských o umístění v nejlepší šestce dostala první ránu už ve třetí minutě, kdy se v početní převaze – hosté prominou – ušmudlanou brankou prosadil českobudějovický Zdeněk Doležal. I když se domácí tým následně dostal k několika šancím, byli to hosté, kteří se v přesilové hře opět prosadili: na modré vypálil Doležal a stínící Matouš Venkrbec před Foltánem nenápadně změnil směr touše do brány – 0:2.

Druhé dějství přineslo jedinou branku, přeci jen o něco aktivněji působili v modrém hrající hráči z jihu Čech. Diváky tak nejvíce zaujal bekhend Veselého, jemuž radost pokazil pohotový kasař Poruby, na druhé straně pak akce domácích, kdy střílejícímu Gřešovi uzavřel závoru skvělý Klouček. Na průběžných 0:3 upravil ve 35. minutě Conor Allen střelou téměř od modré.

Tříbrankové vedení dodalo hostům klid na bruslích a i na holích a poslední dvacetiminutovku si od počátku zkušeně ovládali, když nadvakrát procedil kotouč do brány Radek Prokeš, bylo o třech bodech pro Jihočechy rozhodnuto. HC RT TORAX několikrát ještě zakousl, například z hole Jáchyma, ale pověstné štěstíčko Výborného svěřenci hledali v pondělním utkání prozatím marně. Brankám ale nebyl zdaleka konec, nejdříve skóroval z bezprostřední vzdálenosti po chybě ostravské obrany Adam Raška, vzápětí neodmítl servírovaný kaviár zpoza brány Jan Kloz a časomíra rozsvítila na hostující straně šestku. Při signalizovaném trestu nakonec Kloučka Porubští překonali, hru na doráženou vyhrál Petr Kanko a mohl zvednout radostně pravici nad hlavu, a než se doradoval, přidali sedmou branku hráči Motoru, Adam Raška po pohledné akci celé pětky překonal Kůdelu. Albert Michnáč v závěrečné minutě završil, dá se říci, destrukci domácích – 1:8.

Ohlasy k utkání

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Po výhře v Havířově jsme byli rádi, že jsme zase bodovali a těšili jsme se na tenhle zápas. Bohužel nám to moc nevyšlo a diváci mohli vidět, že během krátké chvíle dokážeme dostat dva góly. České Budějovice daly dvě branky z přesilovky a následné budějovické šance vyústily z našich individuálních chyb a nepřesných přihrávek. Z naší strany byly vidět i některé pěkné akce, a když jsme se konečně nadechli, tak jsme dostali rychlé góly a od tempa jsme trochu odpadli.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Myslím si, že nám pomohly ty dvě využité přesilovky ze začátku utkání. Dostali jsme se do vedení a získali jsme klid na hokejky. Důležité bylo, že než jsme potom dali třetí gól, tak nás výborně na začátku druhé třetiny podržel gólman Klouček. Myslím si, že od té doby jsme si utkání už kontrolovali a došli si pro další výhru.