Poruba dál vede, v taháku kola si vyšlápla na Motor! Foltán chytil 44 střel a všechny nájezdy

05.10.2019, Redakce

Nejen, že ve šlágru 10. kola Chance ligy uhájili své vedoucí postavení, ale svůj náskok ještě o bod navýšili! Trpělivě hrající porubští hokejisté v Českých Budějovicích dvakrát ztráceli, ale pokaždé našli odpověď. Trefami Petra Kanka a Marka Slavíka dotáhli drama do nájezdů a v nich před 6 280 diváky dokonali obrat zásluhou Jana Káni. Hrdinou bitvy o čelo se však stal porubský fantom Frederik Foltán, který lapil 44 střel a navrch všech pět nájezdů.

CHANCE LIGA - 10.kolo so 5.10.17:00
ČEZ Motor České Budějovice
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3sn(0:0, 2:1, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Plášil (Holec, Venkrbec), 34. Holec (Pýcha, Přikryl) – 30. Kanko (Káňa), 54. Slavík (Nejezchleb), rozhodující nájezd Káňa. Rozhodčí: Skopal, Kašík – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 280. Střely na branku: 46:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
ČEZ Motor České Budějovice: Klouček – Pýcha, Plášil, Vydarený, Suchánek, Pavel, Lytvynov – Novák, Venkrbec, Holec – Šimánek, Přikryl, Doležal – Karabáček, Gilbert, Babka – Beránek, Prokeš, Veselý.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Dundáček, Slavík, Dluhoš, Urbanec, Rudl, Bodák, Šendera – Sikora, Zdeněk, Svačina – Nejezchleb, Jáchym, Kanko – Káňa, Hudeček, Gřeš – Obdržálek, Hlinka, Špaček.

Zápas byl divoký od prvních sekund. Hosté mohli jít do vedení už čtyřicet vteřin po úvodním buly, když Milana Kloučka zachránila před gólem od Petra Kanka tyčka. Domácí měli první dobrou šanci v polovině čtvrté minuty, když se z brankoviště snažil střelu Pavla dorazit Matouš Venkrbec. Byť se letošní akvizice Motoru snažila, seč jí prostor pro máchání hokejkou dovolil, Frederik Foltán nakonec puk do své rukavice dostal.

Po něm to zkoušel i David Gilbert, Pavel Pýcha nebo Jakub Suchánek, ani oni si na ostravského gólmana nepřišli. Hra se pak dlouho držela ve středním pásmu, odkud se podnikaly výpady. Motor byl jasně lepším týmem na ledě, Foltán měl mnohem více práce než jeho protějšek, ale třetina přes střelecký poměr 18:5 skončila bez branky.

Druhé dějství plynně navázalo na to první. Motor nadále hosty přehrával, Foltán ale stále odolával. To mu vydrželo až do konce osmadvacáté minuty. Miroslav Holec našel přihrávkou od mantinelu mezi kruhy Karla Plášila. Ten se s ničím nepáral a z první poslal puk Foltánovi mezi betony.

Radost Jihočechům ale vydržela jen osmdesát vteřin. Petr Kanko se ve vlastním oslabení procpal s pukem až před Kloučka a byť si budějovický gólman sáhl na puk, nakonec se dokutálel okolo jeho pravé nohy za brankovou čáru. Naneštěstí pro Slezany, i Motor dokázal využít snížený rozdíl hráčů na ploše. Na trestnou si totiž krátce po polovině utkání šel sednout Filip Dundáček za tvrdé pozdní dohrání Miroslava Holce a šestnáct sekund před koncem sám faulovaný hráč dorazil bekhendem střelecký pokus Pýchy.

Deset vteřin před závěrečnou sirénou mohl ještě srovnat Michal Hlinka, když Motor propadl ve svém obranném pásmu a ostravský hráč měl dobrou pozici pro střelu. Milan Klouček však chytil puk do své výstroje a do kabin se tedy šlo lépe domácím.

Třetí třetina byla boj o všechno. Slezané se postupně výkonnostně začali na Jihočechy dotahovat a zápas se víc a víc dramatizoval. Vše vyvrcholilo ve čtyřiapadesáté minutě. Motor nedokázal dvě své velké šance využít a po vzoru nepsaného pravidla „Nedáš-Dostaneš!“ to potrestal Marek Slavík dělovkou od modré do vzdálenější šibenice Kloučkovy svatyně.

Budějovice si utkání zdramatizovaly samy v úplném závěru třetiny, když šly zbytečně do čtyř. Toho však Poruba nevyužila a zápas tak dospěl do prodloužení. To sice domácí také ovládli, pět minut ale nic nepřineslo a došlo tak na královskou disciplínu v podobě samostatných nájezdů. Ty rozhodl a vítězství svému týmu přinesl Jan Káňa, když se jako jediný dokázal prosadit. RT TORAX tak zůstává v čele tabulky, o tři body před soupeřem z jihu Čech.

Ohlasy k utkání

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice) Z první půlky zápasu jsme měli vytěžit mnohem víc. Když jsme konečně vstřelili první branku, v naší vlastní přesilovce soupeř vyrovnal, čímž jsme totálně ztratili momentum prvního gólu. Potřebovali jsme dát třetí branku. Hokej je hra chyb, my jsme je udělali a zaplatili za to ztrátou dvou bodů.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Čekali jsme od začátku velký tlak, což se nám potvrdilo. České Budějovice nás přehrávaly, měly tutové šance, ale v naší bráně stál skoro nepřekonatelný Frederik Foltán. Neskládali jsme zbraně, chtěli jsme alespoň bod. Pak jsme ve třetí třetině získávali i optickou převahu a chtěli sahat i po třech bodech.