Stále bez ztráty bodu! Poruba pěti góly skolila Benátky

25.09.2019, Soňa Molatová

Porubská krasojízda pokračuje! Středeční bitvu s Benátkami nad Jizerou ovládl ostravský celek v poměru 5:1. Druhá půle utkání přinesla nejen řadu vyloučení na obou stranách, ale také neuznaný gól Radima Tomana, jehož branka musela být po přezkoumání odvolána.

CHANCE LIGA - 7.kolo st 25.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Benátky nad Jizerou
5:1(1:0, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Husák (Hlinka, Svačina), 34. Dluhoš (Káňa, Rudl), 34. Sikora (Husák, Svačina), 40. Gřeš (Husák, Sikora), 57. Káňa (Hudeček, Toman) – 23. Buchtela (Špaček). Rozhodčí: Fiala, Veselý – Gančarčík, Kráľ. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 650. Střely na branku: 37:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Husák, Slavík, Urbanec, Dluhoš, Pastor, Dundáček, Rudl – Sikora, Hlinka, Svačina – Obdržálek, Jáchym, Kanko – Toman, Hudeček, Gřeš – Káňa, Ďurač, Špaček.
HC Benátky nad Jizerou: Hrstka – Kunst, Buchtela, Žůrek, Aubrecht, Hampl, Niko, Kovář – Špaček, Najman, Rychlovský – Duda, Chrtek, Klapka – Wiencek, Dlouhý, Jiruš – Šeliga, Šafařovský, Půček.

První dramatičtější situace přišla v šesté minutě, kdy se Porubští pokoušeli po nahození od modré dorazit kotouč do brány hostů. Slibnou akci ukončili domácímu celku hostující obránci a tak oba týmy pokračovaly ve hře s čistým kontem. Už to skoro začínalo vypadat, že úvodní perioda branku nepřinese, když se do útočného pásma přiřítil Vladimír Svačina, který spoluhráčům naservíroval kotouč před bránu. Nachystaný Hlinka pak zadovkou poslal kotouč na Patrika Husáka, který zakončil přesně za Hrstkova záda.

Vyrovnávací branka Benátek i řada vyloučení

Závěr první třetiny dohrály Benátky v přesilovce, jejíž část se odečetla do druhé periody. Početní výhodu hosté sice nevyužili, ale pár chvil po jejím konci bylo přesto vyrovnáno. Šikovnou střelou od modré překonal Foltána Ondřej Buchtela. Později mohl Klapka poslat Benátky do vedení, když ujel domácí obraně, jenže z těsné blízkosti na strážce porubské svatyně nevyzrál.

Po necelé minutě urval pro Porubu vedení Jan Dluhoš, který šikovným manévrem dostal puk za Hrstkova záda. Domácí fanoušci ještě ani neutichli a Benátky už lovily ze své branky puk podruhé. Tentokrát jej tam zametl Marek Sikora, jenž kotouč navedl do mezery mezi gólmanovými betony. Následovalo několik vyloučení na straně Benátek i Poruby, která svému soupeři nabídla dokonce přesilovku pět na tři. Hosté ji však nedokázali využít. Sami se pak navíc před koncem druhé třetiny dostali do oslabení, kterého využil Tomáš Gřeš.

Neuznaná branka Tomana i závěrečný gól Káni

Závěrečná třetina přinesla bleskové tempo hry. Už to vypadalo, že se domácí střídačka bude moci radovat z dalšího gólu. Radimu Tomanovi se totiž povedlo kotouč dopravit do kasy hostí, ale jak později zjistili rozhodčí po bližším prozkoumání, branky bylo dosaženo kopnutím. Vzápětí se ve skvělé příležitosti ocitl při přesilovce Jakub Rychlovský, kterého při dorážce vyrušil jeden z domácích obránců.

Benátky daly pět minut před závěrečnou sirénou Porubě k dispozici početní výhodu, jež nakonec pomohla domácím k čtyřbrankovému rozdílu. Power play dokázal využít Jan Káňa. Poruba tak i po středečním utkání zůstává bez ztráty bodu v čele tabulky.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Pozice v tabulce nás předurčuje k tomu, že jsme skoro každý zápas favoriti, takže to bereme s pokorou. Dneska jsme od začátku odehráli další těžké utkání. Benátky mají docela mladé mužstvo, které bylo velice aktivní. Druhá třetina prakticky rozhodla o výsledku, ale začátek z naší strany nebyl dobrý, kdy jsme inkasovali vyrovnávací gól. Trošku jsme se trápili hlavně v koncovce. Nakonec jsme zápas zlomili na svou stranu. Dali jsme tři góly a ten výsledek po druhé periodě rozhodl utkání. Docela se mi nelíbila třetí třetina, kde jsme hráli katastrofálně. V momentech, kdy se duel lámal, tak nás výborně podržel Frederik Foltán, za což mu patří veliké díky. Samozřejmě jsme spokojeni se třemi body. Jedeme dál a házíme to za hlavu a díváme se dopředu na další zápas.

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Do půlky utkání jsme s Porubou odehráli vyrovnanou partii. Potom jsme si vybrali slabou dvouminutovku, kdy jsme inkasovali a tam se ten zápas zlomil. Nenašli jsme už další sílu a soupeř si zápas zkušeně pohlídal až do konce.