Junioři se postarali o překvapení na úkor Sparty

09.01.2006, Tomáš Kubánek

P r a h a - Ostravští junioři se asi už viděli, jak si z Prahy vezou všechny body, když domácí v poslední třetině dvakrát udeřili a srovnali dvougólové manko. Až druhý gól Richarda Lelkeše minutu a půl před koncem definitivně zajistil Sareze vítězství.

- 34.kolo po 9.1.17:00
HC Sparta Praha
HC Sareza Ostrava
2:3(0:0, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 48. Krätzer (Martinec), 57. Handlovský (Procházka, Voříšek) - 24. Lelkeš (Bezouška, Janečka), 33. Foltýn, 59. Lelkeš (Dostál, Janečka). Rozhodčí: Jebavý - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 46.
HC Sparta Praha: Neurvirth - Procházka, Cunik, Klouček, Sem, Ton M., Kanov, Jobb - Hertl, Handlovský, Voříšek, Krätzer, Bezouška, Kupec, Drak, Fišer, Meidl, Ton K., Martinec, Mrňa, Rybecký.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Tomis, Bolek, Bezouška, Dudáš, Pindur, Kubala, Bílý, Němec - Lelkeš, Dostál, Janečka, Dušek, Minařík, Novák, Belanec, Ferenc, Sklenář, Kopáč, Klimša, Foltýn.
Úvodní třetina toho moc ke koukání nenabídla. Oba týmy se soustředili na pečlivé hlídání předbrankového prostoru, a tak se šancí rodilo jako šafránu. Z tohoto pohledu se mimořádně plodnou jevila 4. minuta. V ní se nejdřív ostravský Belanec protáhl podél brankové čáry, kde na něj u tyče číhal připravený Neurvirth, a poté se na druhé straně zaskvěla pohotová paže brankáře Štěpánka, která vytlačila do ochranné sítě jedovatou střely Handlovského od pravého mantinelu. Možnost otevřít skóre měli unikající Fišer s Meidlem, ale včasné vypíchnutí kotouče Bolkem jejich plány zhatilo. Stejný účinkem se prezentovala tyč domácí branky, když zastavila Duškovu ránu z první. Do poslední šance v této fázi zápasu se dostal Meidl, ale tváří v tvář Štěpánkovi vystřelil vedle jeho svatyně.

Druhou část začala Sparta náporem. Ten však přibrzdil Dušek, který svými střelami nad branku a do hbité Neurvirthovy lapačky domácím připomněl, že by měli myslet více na zadní vrátka. Ti toho však nedbali, a tak je v přesilové hře po skvostné individuální akci ztrestal Lelkeš. Jeho proháčkování útočným pásmem a blafákové zakončení do bekhendu nemělo chybu. Ještě hůře mohlo být Pražanům po střelách ze střední vzdálenosti Sklenáře a Duška, ale domácí brankář byl pozorný. Ve 27. minutě vymysleli pěknou kombinaci také hráči Sparty, mezi kruhy osamocený Cunik však přihrávku od levé tyče nasměroval jen do Štepánka. Ostravští nastřelili tyčku i druhé klece, když vyražený Sklenářův pokus umisťuje Novák právě jen do brankové konstrukce.

O své fatální hrubici se bude ještě dlouho zdát domácímu Voříškovi. Při přesilovce Sparty vyslal přihrávku napříč obranným pásmem tak nešikovně, že puk posadil přímo na hůl napadajícího Foltýna, který jej bez rozpaků poslal za Neurvirthova záda. Sareza je v těchto momentech na koni, ještě více stupňuje nepříjemné a účinné napadání, takže sparťanské založení útoku se omezuje na nastřelování a dojíždění kotoučů. Pražanům pomáhá až přesilovka, v níž si chytře sjel od mantinelu do kruhu Mrňa, ale jeho dobře mířený taháček pouze rozezvučí břevno.

Do třetí třetiny vstoupili vstoupili sparťané s viditelnou snahou o vyrovnání. Jejich vítr v útočném pásmu donutil ani ne po minutě hosty k faulu. Paradoxně však mohli skórovat Ostravané, ale Sklenářovo umístění Novákovy nahrávky nebylo dostatečně razantní ani přesné. Ve 45. minutě si útok Sparty opět přesvědčil, že proměnění blafáku není záležitostí až tak jednoduchou, tentokrát vedle mířil Krätzer. Bilanci si Krätzer ovšem zpravil o pár chvil později, když svým důrazem zajistil Spartě bodovou naději v podobě snížení na 1:2.

O tu je mohla Sareza záhy připravit, ale v dvojnásobné přesilovce vymysleli hosté pouze faul vysokou holí. O to víc je určitě mrzelo vyrovnání Handlovského, který dorážkou vlastní střely ustavil nerozhodné skóre 2:2. Ve Zlatovlásce působila zázračným účinkem živá voda, stejný efekt mělo vyrovnání na hráče Sparty. Najednou jich bylo všude plno, snažili se urvat dokonce všechny body, ale nakonec v T-Mobile Areně nezůstal ani jeden. Dostál za brankou vybojuje odražený puk, posune jej k Neurvirthově pravé tyči, kde kotouč nad brankářovo rameno zvedá Lelkeš. Sareza tak zvítězila v Praze nad Spartou 3:2.