Juniorka vydřela tři body s Českým Těšínem, rozhodla až závěrečná dvouminutovka

03.02.2019, René Chyla

Na střely 51:17, na góly ale dlouho jen 3:2. Porubská juniorka rozhodla o svém tříbodovém vítězství nad Českým Těšínem až v úplném závěru utkání, kdy se v krátkém sledu trefili Jakub Bukowski a do prázdné pak Michael Vavřík, kteří stanovili konečný výsledek na 5:2. Vlci sice v Ostravě rychle prohrávali, z minima ale vytěžili maximum a skóre ve druhé části otočili. HC RT TORAX se měl co ohánět, aby nakonec překlopil zápas na svou stranu, rozhodující trefu zapsal ve 42. minutě Jakub Bukowski.

Regionální liga juniorů - 19.kolo ne 3.2.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC Vlci Český Těšín
5:2(1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. Brodek, 35. Brodek (Vavřík), 48. Bukowski (Žídek, Pitucha), 59. Bukowski (Topolanský), 60. Vavřík (Husák) – 19. Wardas, 25. Stebel (Wardas, Králík). Rozhodčí: Novák – Veselý, Zahel. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 75. Střely na branku: 51:17 (14:8, 21:4, 16:5). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba: Šindelka – Pitucha, Husák; Topolanský, Zajíc; Becher, Havlík – Morávek, Bukowski (21. - 27. Poláčik), Žídek – Häring, Vavřík, Brodek – Anlauf, Stodůlka, Benka-Rybár
HC Vlci Český Těšín: Trvaj – Mrozek, Wantulok, Mituchovič, Horos, Cienciala F., Macurák – Králík, Kapitanov, Szmek, Zwrtek, Stebel, Rusz, Jaworski, Pniok, Wardas

Hvězdy zápasu

Michael Vavřík (POR) (1+1)
Jiří Brodek (POR) (2+0)
Lukáš Topolanský (POR) (0+1)

Brodek potrestal neproměněno šanci Králíka, Häring v závěru netrefil z ostrého úhlu

Juniorka Českého Těšína se v neděli na ledě Poruby dostala do první šance už ve druhé minutě, kdy si sjel po pravé straně do přečíslení Lukáš Králík, jeho střelu i následnou dorážku z brankoviště si ale Martin Šindelka pohlídal. Za minutu naopak udeřili borci na druhé straně, když se parádní individuální akcí prezentoval Jiří Brodek, který obkroužil celé útočné pásmo a poté z pravého kruhu na milimetr přesně zamířil ke vzdálenější tyči – 1:0. V sedmé minutě málem HC RT TORAX vedl o dvě branky, Jan Anlauf ale zleva neuspěl a proti dorážce Michala Morávka musel Tomáš Trvaj vytáhnout šňůru levý beton. Ve čtrnácté minutě už scházely druhé brance jen centimetry, Jakub Bukowski trefil totiž tyč. Nedáš – dostaneš. V devatenácté minutě se naopak po vyhraném buly opřel do puku Tommy Wardas a puk zapadl k bližší tyči – 1:1. Pár sekund před první pauzou ale Ostravané prováhali další vyloženou příležitost, když Michael Vavřík připravil tutovku před odkrytou branku pro Daniela Häringa, jenž ale z ostrého úhlu zakončení podcenil a minul.


Hosté dokonali obrat Stebelem, srovnáno bylo po souhře Vavřík – Brodek

Hosté ve 25. minutě dokonali obrat. Porubská obrana zapomněla na Filipa Stebela, který se ocitl sám před brankou a Martina Šindelku nachytal střelou nad rameno – 1:2. Český Těšín dostal v polovině základní hrací doby ještě výhodu přesilovky, Vlci v ní ale sami málem inkasovali, jelikož Michael Vavřík se prezentoval svým typickým únikem, v tuto chvíli ale scházelo zakončení. Následně byl ještě sám před brankou Jan Žídek, ten ale stačil do puku jen dloubnout a Tomáš Trvaj příliš práce neměl. Ve 35. minutě bylo konečně vyrovnáno a to po akci druhé lajny, v níž Michael Vavřík našel zpoza branky číhajícího Jiřího Brodka, který pod lapačku srovnal skóre – 2:2. Za minutu pak ujel Jan Anlauf, v tutovce byl ale faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. K němu se postavil Jiří Brodek, který trefil jen levý beton Tomáše Trvaje.


Bukowski nasměroval domácí ke třem bodům, Vavřík trefil v oslabení branku přes celé hřiště

Porubští borci se dočkali zaslouženého obratu na začátku třetí třetiny. Jakub Bukowski trefil z pravého kruhu pod vyrážečku přesně – 3:2. Ostravané měli tlak, měli navrch, gól klidu ale nepřicházel. Jakub Bukowski prověřil hostujícího brankáře znovu až v 57. minutě, jeho střelu ještě pak tečoval ve vzduchu Michal Morávek, ale ani tato akce brankou neskončila. To už ale nejde říct o šanci z konce 59. minuty, v níž Lukáš Topolanský zachytil hostující rozehrávku ve středním pásmu, přiklepl kotouč Jakubu Bukowskému, jenž si najel až před gólmana, položil si jej a poté už pohodlně navýšil do prázdné branky a de facto zápas rozhodl – 4:2. Porubští se v závěru ještě přibrzdili prohřeškem za příliš mnoho hráčů na ledě a Český Těšín zkusil ještě situaci šest na čtyři. V té pak Poruba dominovala a svou převahu zpečetila gólem Michaela Vavříka do prázdné branky přes celé hřiště – 5:2.


Dohrávka 14. kola

Šumperkvs.Opava5:2

Ostatní zápasy 19. kola

Šumperkvs.Kroměříž0:3
Valašské Meziříčívs.Hodonín6:7 náj.
Opavavs.Brno2:7

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): První dvě třetiny byly vyrovnané, hráči si poté nechali říct a opravdu zlepšili svou hru jak dopředu, tak dozadu. To se také projevilo i na výsledku, když jsme vyhráli 5:2. Musím se ale znovu vrátit k neproměněným šancím, kterých jsme měli v prvních dvou třetinách mnoho. Hráčům bych rád za odvedenou práci poděkoval a doufám, že nás takový zápas nakopne a budeme v podobných výkonech pokračovat.

Roman Sedlák (HC Vlci Český Těšín): Výsledek konečně nebyl tak divoký, jako běžně v Porubě hrajeme. Myslím, že domácí byli lepší, mají zkušenější a starší kádr, který nás po většinu zápasu kondičně přehrával. Konečně jsme měli kompletní tři pětky, ale ta poslední byla dorostenecká, což se odrazilo zejména v tom, že první dvě si skoro neodpočinuly. Při troše štěstí bychom málem bod odvezli, ale nezvládli jsme závěr a power-play už bývá risk. Do budoucích zápasů jsme se ale zase něco přiučili a věřím, že příští rok, kdy budou kluci zase o něco starší, tak že budeme vyrovnanějším soupeřem.


Tabulka po 19. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 1979:2750
2.Šumperk 1866:3441
3.Opava 1984:8233
4.Poruba 1976:6031
5.Valašské Meziříčí 1962:7128
6.Kroměříž 1965:7321
7.Český Těšín 1739:6510
8.Hodonín 1844:1038