První lajna juniorky ožila a řídila výhru v dohrávce. Poruba je po skalpu Kroměříže už třetí

23.01.2019, René Chyla

Ani středeční dohrávka 11. kola Regionální ligy juniorů nezastavila porubské mladíky, kteří porazili na domácím ledě celek Kroměříže 6:3. Dvěma brankami se prezentoval Jakub Bukowski, jehož druhá trefa byla také trefou vítěznou. Skóre sice otevřeli hosté, po vyrovnávací trefě Jonáše Barčáka však Ostravanů byl již plný led, kteří nakonec v klidu dokráčeli ke třem bodům.

Regionální liga juniorů - 11.kolo st 23.1.18:00
HC RT TORAX Poruba
HK Kroměříž
6:3(3:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5.Barčák (Benka-Rybár, Stodůlka), 9. Bukowski (Pitucha), 17. Vavřík (Brodek, Häring), 26. Bukowski (Brodek), 31. Häring (Vavřík, Brodek), 54. Žídek (Morávek, Bukowski) – 2. Laciga (Andrýsek), 37. Kopčil (Apolenář), 59. Apolenář (Dluhoš). Rozhodčí: Rapák – Vengřín, Veselý. Vyloučení: 8:5, navíc Laciga (KRM) 10 min. OT a Häring (POR) 10 min. OT + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 103. Střely na branku: 29:27 (10:8, 8:10, 11:9). Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:3.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Topolanský; Kroček, Zajíc; Becher, Krátký; Husák – Morávek, Bukowski, Žídek – Häring, Vavřík, Brodek – Barčák, Stodůlka, Benka-Rybár – Poláčik, Rambousek
HK Kroměříž: Pražan R. – Babulík, Andrýsek, Vohrabal, Holík, Fencl, Peluha – Macík, Kopčil, Kudlička, Laciga, Mynář, Apolenář, Dluhoš, Morev, Pražan D.

Hvězdy zápasu

Jakub Bukowski (POR) (2+1)
Jakub Apolenář (KRM) (1+1)
Jiří Brodek (POR) (0+3)

Laciga zmrazil domácí v čase 1:11, Žídek trefil jen tyč. Srovnával Barčák

Kroměříž udeřila v Ostravě už po 71 vteřinách hry. Na levém kruhu vypálil Filip Laciga, který k překvapení všech otevřel skóre střelou pod Slížovu lapačku – 0:1. Brzy mohlo být srovnáno, Jan Žídek ale trefil po vyhraném buly Jakuba Bukowského jen tyč. To však Porubu příliš mrzet nemuselo, jelikož při následné signalizované výhodě zastavil střelu Alexe Benky-Rybára hostující gólman, na dorážku Jonáše Barčáka z ostrého úhlu už ale mladík v masce nezareagoval – 1:1. Hosté však nepolevili a zanedlouho opět mohli vést, přečíslení Michala Kopčila s Michalem Dluhošem ale brankou neskončilo.


Bukowského výlet a dorážka Vavříka

To se ale nedá říct o akci na druhé straně, když krátce po skončení kroměřížského trestu si z hostující obrany udělal dobrý den Jakub Bukowski, jenž se natlačil až před gólmana a lehkým bekhendem zamířil pod víko – 2:1. V sedmnácté minutě odskočili domácí na dva góly, když Jiří Brodek odvedl velký kus práce, kdy zavezl puk až před brankáře Tomáš Fajgla. Proti němu sice porubský útočník neuspěl, na místě byl ale Michael Vavřík, který puk dorazil – 3:1.


Bekhend Bukowského, Slíž zastavil Apolenáře, Häring po tlaku navýšil

Ve 26. minutě se domácí uklidnili. Jakub Bukowski se dostal do samostatné akce po Brodkově nahrávce a prvně jmenovaný zakončil bekhendovým blafákem nad brankářovo rameno – 4:1. Zanedlouho mohl na druhé straně snižovat Jakub Apolenář, proti jeho střele z mezikruží se ale Marek Slíž stačil včas přesunout. Porubští pak svého soupeře zatlačili na několik minut v pásmu, gól ale z převahy nepadl. Ve 31. minutě Ostravané slavili popáté. Michael Vavřík našel před brankou Daniela Häringa, který po otočce trefil prostor u levé tyče – 5:1.


Kopčil vykřesal naději hostů, Stodůlka po knockoutu zamířil do nemocnice

I Kroměříž ale zapsala ve druhé třetině trefu do černého. V přesilovce se Porubě vymkl kontrole Michal Kopčil, jenž si položil Marka Slíž a překonal jej střelou pod vyrážečku – 5:2. V poslední vteřině byl tvrdě naražen po odehrání puku na mantinel Daniel Stodůlka, pro něhož zápas tímto zákrokem skončil. Rozhodčí situaci neviděli, nicméně po krátké konzultaci nakonec poslali Kroměříž do čtyř.


Poslední třetina začala opatrně, Žídek zametal

Závěrečná dvacetiminutovka byla zpočátku už odpočinkovějšího rázu. Až ve 46. minutě si první šanci připravila hostující Kroměříž, za níž mohl snižovat Vojtěch Kudlička, jeho střelu z mezikruží ale lapil pozorný Marek Slíž. Na opačné straně kluziště se pak osmělil Alex Benka-Rybár, který zatáhl puk do útočné třetiny, načež zpoza branky vyslal zadovku na Jonáše Barčáka, ten však před Richardem Pražanem neuspěl. A nezadařilo se ani elitní formaci, která se vyšvihla souhrou Michala Morávka s Jakubem Bukowskim. Co se nepovedlo jim, dokonal o chvíli později Jan Žídek, který zametl padavý kotouč z brankoviště ke vzdálenější tyči – 6:2. Kroměříž pak celý gólový účet také uzavřela, jelikož Petr Mynář sice po brejku z pravé strany neuspěl, ale pak nahrával z rohu kluziště Michal Dluhoš, který našel u tyčky Jakuba Apolenáře a ten nezaváhal – 6:3.


Ostatní zápasy 11. kola

Opavavs.Český Těšín6:5
Šumperkvs.Hodonín6:4
Valašské Meziříčívs.Brno0:3

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Zápas s Kroměříží určitě nebyl oku lahodící. Hráče jsme po minulém utkání upozorňovali na disciplínu, nicméně znovu jsme to po této stránce nezvládli, když jsme byli hned osmkrát vyloučeni, z toho navíc čtyři byly fauly útočné. Hra byla rozháraná, ale i když jsme dokázali odskočit do čtyřbrankového rozdílu, tak soupeř byl svými rychlými brejky velmi nebezpečný a dělal nám problémy. Bereme tři body, ale s hráči si budeme ještě muset promluvit, protože v Opavě nás nic lehkého nečeká.

Marek Rožnovják (HK Kroměříž): Zaspali jsme vždy začátky třetin, což nakonec bylo klíčové. My jsme se sice vždy vzpamatovali a vrátili ke své hře, ale to bylo už pozdě. Myslím, že jsme měli na to, abychom si odvezli lepší výsledek. Zápas byl zbytečně kvůli rozhodčím vyhrocený, to ale nic nemění na tom, že Poruba byla lepší jak v bruslení, tak v koncovce, a proto také zaslouženě zvítězila.


Tabulka po dohrávce 11. kola RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 1660:2143
2.Šumperk 1448:2433
3.Poruba 1664:4528
4.Opava 1565:6327
5.Valašské Meziříčí 1653:5324
6.Kroměříž 1654:6515
7.Český Těšín 1434:5110
8.Hodonín 1528:843