Porubská jízda končí na Kladně, domácí ubránili hubený náskok a potvrdili roli favorita

16.01.2019, René Chyla

Porubští hokejisté po čtyřech výhrách v řadě prohráli. Stíhací jízda do postupové osmičky skončila ve 47. kole na ledě kladenských Rytířů, kteří si náskok vypracovali už v první třetině. Ač se podařilo Porubským v poslední části dvakrát skórovat, na snižující branku domácí rychle odpověděli, což se také zapsalo do historie jako rozhodující moment. Poruba padla na Kladně 2:3.

CHANCE LIGA - 47.kolo st 16.1.18:00
Rytíři Kladno
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2(2:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 10. Zikmund (Vampola, Říha), 20. Říha (Jelínek, Nash), 48. Kaut (Kružík) – 46. Guman (Vymazal, Illéš), 54. Ovčačík. Rozhodčí: Kostourek, Valenta – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1655. Střely na branku: 26:26 (12:8, 4:8, 10:10). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.
Rytíři Kladno: Cikánek – Lakos, Nash, Veber, Hořava, Říha, Kehar – Svedlund, Vampola, Strnad – Kružík, T. Kaut, Redlich – Zikmund, Machač, Jelínek – Bláha O., Vildumetz, Bláha Š.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Ovčačík, Slavík, Urbanec, Padrnos, Pastor, Černý, Mamayev – Káňa J., Kanko, Dufek – Illéš, Zdeněk, Guman – Ollender, Toman, Baláž – Václavek, Vymazal, Ďurač

Hvězdy zápasu

Jiří Říha (KLA) (1+1)
Tomáš Kaut (KLA) (1+0)
Ctirad Ovčačík (POR) (1+0)

Říhovo břevno při oslabení

HC RT TORAX se na ledě ještě ani neohřál a už musel do čtyř. Porubští ale odehráli oslabení bez větších potíží a krátce po jeho skončení si i oni mohli dopřát výhodu přesilové hry. Ani Ostravané ale větší šanci nepřipravili, místo toho málem dokonce sami inkasovali, když se při oslabení do přečíslení dostal Jiří Říha, který trefil břevno Dolejšovy klece. Porubští poté v osmé minutě faulovali znovu a podruhé dokonce při signalizované výhodě, což znamenalo přesilovku pět na tři pro Rytíře po celé dvě minuty.


Kladno využilo výhodu pět na tři, domácí uklidnil Říha

Kladno tlačilo a přesně po dvou minutách se radovalo z vedení, jelikož při přesilovkové kombinaci odehrál Petr Vampola odražený puk mezi kruhy Ladislavu Zikmundovi, jenž bez servítek skóroval – 1:0. Kladenští měli mírně navrch, šance Petra Vampoly, Patrika Machače nebo Tomáše Redlicha spolehlivě likvidoval Daniel Dolejš. Na druhé straně se v závěru třetiny uvolnil Radim Toman, jeho pokus ale skončil na betonu Lukáše Cikánka a vyrovnání se tedy nekonalo. Padesát sekund před pauzou explodoval ČEZ Stadion podruhé. Jiří Říha upláchl po levé straně a bekhendovou střelou uklidnil Rytíře na vzdálenější tyč – 2:0.


Selhal Toman i Ďurač, domácí držel Cikánek

Také na začátku druhé třetiny se Kladenští snadněji dostávali do gólových příležitostí, porubské obranné řady v čele s Danielem Dolejšem ale veškeré pokusy likvidovaly, a tak Ostravané stále mohli pomýšlet na zvrat. Ten ale nepřišel ani po další šanci Radima Tomana či velké tutovce Ivana Ďurače, který se ocitl naprosto sám před Lukášem Cikánkem, kladenský gólman ale v inkriminovaný moment svůj tým podržel. Kladenské tempo však oproti první dvacetiminutovce opadlo a zbytek třetiny provázelo plno nepřesností na obou stranách, a tak byli diváci svědky spíše nudnější pasáže zápasu. Před kladenskou brankou poté zkoušeli štěstí také Jozef Baláž nebo Tomáš Guman, ani jeden z nich však na větší drama nezadělal.


Vymazal pomohl snížit, pak chyboval. Rozhodl Kaut

Kladno hodlalo ve třetí třetině rychle rozhodnout, nervozita ale hráče svazovala, což vyvrcholilo při příležitosti Patrika Machače, který nedokázal trefit naprosto odkrytou branku. Ve 46. minutě tedy přišel trest. Po levém křídle ujel Michal Vymazal, který svou rychlostí překvapil všechny přítomné a naservíroval puk Tomáši Gumanovi, který poslal puk do odkryté branky – 2:1. Radost Porubě vydržela ale jen minutu a půl. Střelec prvního porubského gólu chyboval v obranném pásmu, když namazal Danielu Kružíkovi, který ještě nahrál Tomáši Kautovi, jenž vrátil Rytířům dvoubrankový náskok – 3:1.


Oslavenec Ovčačík Rytíře znervóznil, závěrečný tlak zbrzdilo oslabení

Na dostřel se HC RT TORAX dostal znovu v 54. minutě, v níž byl v kladenském brankovišti důrazný Ctirad Ovčačík a ten propasíroval kotouč do sítě – 3:2. Porubská honba za vyrovnáním se ovšem nekonala, zkušení Rytíři si střední pásmo hlídali jako oko v hlavě a snažili se definitivně rozhodnout, střely Tomáše Kauta nebo Patrika Machače ale cíl nenašly. Porubu navíc v závěru přibrzdilo vyloučení a šance na vyrovnání necelé tři minuty před koncem poklesly. Po ubráněném oslabení ještě Poruba zkusila hru v šesti, nicméně ani to nakonec nestačilo, a tak Kladno porazilo Porubu jen těsně 3:2.

Ohlasy k utkání

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Povedl se nám vstup do zápasu, hráli jsme docela slušně a dali jsme dva góly. Věděli jsme, že soupeř má rychlý přechod do protiútoku a že má velmi dobrá přečíslení. Ve druhé třetině už jsme si to tolik nepohlídali a hosté začali mít šance. Utkání se vyrovnalo, my nedokázali dát třetí gól, abychom odskočili na větší rozdíl. Po snížení byla veliká klika, že jsme hned další střídání dali gól na 3:1. Pak jsme udělali pár chyb, a soupeř měl šance... Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli. V závěru bylo dobře, že jsme měli dvě přesilovky a nepustili hosty do delší powerplay.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Nám se nepovedl start do zápasu. Hned v prvním střídání jsme šli do oslabení a nebyla ještě ani půlka třetiny a šli jsme do tří. Tím jsme dali domácím velkou šanci dostat se do tlaku, což potvrdili v první třetině dvěma góly. Ve druhé třetině už hra z naší strany vypadala o hodně lépe. Chtěli jsme dát gól, ale bohužel se nám nepodařilo to tam protlačit. Ve třetí třetině se nám díky píli, snaze a bojovnosti podařilo dát kontaktní gól, ale vzápětí jsme udělali hrubou individuální chybu vzadu a Kladno nám zase o gól odskočilo. Závěrečný tlak, který jsme mohli mít, jsme si zkazili zbytečným vyloučením. Proto dnes neodvážíme ani bod.