Poruba utkání s Třincem zdramatizovala, lídr však senzaci nepřipustil

11.01.2018, Gabriela Juříková

Souboj první s posledním ve skupině E o udržení extraligy byl důležitý pro oba týmy. Třinec si potřeboval upevnit první pozici, Poruba se po posledních dvou bodových zápasech dotáhla na dosah předposledního místa a chtěla se ode dna odpoutat. Domácím vůbec nevyšla první třetina, jenže dvoubrankové manko v druhém dějství snížili gólem Adama Spurného a na začátku třetí třetiny utkání zdramatizovali vyrovnáním Kryštofem Krčmarským. Utkání do prodloužení nedospělo, protože deset minut před koncem základní hrací doby Třinec překonal skvěle chytajícího Marka Slíže, jenž v zápase pochytal celkem třicet čtyři střel i trestné střílení. Poruba nenašla způsob, jak vyrovnat a cenné tři body cestovaly na účet hostům.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 24.kolo čt 11.1.18:00
HC RT TORAX Poruba
HC Oceláři Třinec
2:3(0:2, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 34. Spurný, 44. Krčmarský (Puchala) – 4. Hrůzek (Wardas, Cienciala), 20. Kašpárek (Petrovský), 50. Ramík (Wardas, Hykl). Rozhodčí: Kubíček – Barteček, Ševčík. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Střely na branku: 17:37. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Machů, Puchala, Dobeš, Havlík, Macurák, Gelnar, Bechný O. – Rambousek, Krčmarský K., Kubík – Halata, Moškoř, Pavlík – Foldyna, Spurný, Barčák
HC Oceláři Třinec: Halouzka – Hrůzek, Wantulok, Mituchovič, Chovaniak, Bujak, Cienciala – Raszka, Przybyla, Šotkovský, Wardas, Jurzyca, Kašpárek, Petrovský, Hykl, Ramik, Macháček

Třinec šel díky proměněné přesilovce už ve čtvrté minutě do vedení díky. Přesilovku využili hosté až dvacet osm vteřin před jejím vypršením. Porubská obrana dokázala střelecké pokusy eliminovat a kotouče posílat mimo brankoviště, ale síly docházely a tak se právě v samém konci oslabení museli sklonit před nahrávkovým koncertem Ocelářů na jejímž konci byl před brankou stojící Filip Hrůzek. Kotouč prošel porubskému brankáři pod betony. Při rovnocenném počtu hráčů byla Poruba schopna se soupeřem držet bruslařský krok. Na gólové šance přesto vedli Oceláři, jen nedokázali chyby porubských hráčů trestat. Až napadání na konci třetiny vedlo k navýšení třineckého vedení gólem Alexandra Kašpárka. Špatná nahrávka domácího obránce v obranné třetině znamenala potrestání v podobě druhého třineckého gólu. Puk Kašpárek nasměroval na porubskou branku a slavil gól do šatny.

Po výměně stran se obě mužstva snažila změnit skóre, jenže oba gólmani měli svůj den a puky buď odráželi, nebo rovnou před hráči schovávali. Porubská obrana byla v druhé periodě kompaktnější a důraznější. Z toho pramenila snižující branka v druhé polovině utkání. Adam Spurný vzal vše na sebe. Po mantinelu odpálený puk od Slížovy branky dopravil v těžké situaci, kdy by bráněn z obou stran třineckými hráči, do třinecké branky mezírkou mezi betony.
Oceláři pak malinko polevili v ofenzivní činnosti a nabízeli Porubě delší pobyty před Halouzkovou brankou. Vyrovnání ale třinecký gólman nepřipustil, i když v závěru třetiny odehráli domácí poměrnou část své první přesilovky.

Nástup do třetí třetiny měli Porubští famózní. Důrazně šli do brankoviště a hostující obranu i gólmana Halouzku zaměstnávali víc, než by si soupeř přál. Vyhrané vhazování před útočnou modrou bylo zárodkem vyrovnání, které přesnou nahrávkou zařídil Puchala a střelec Kryštof Krčmarský, čímž utkání zdramatizoval. Jenže na otázku, který tým si v bodech polepší, našel odpověď Michal Ramík. V padesáté minutě ujel porubské obraně a střelou pod horní tyč si připsal vítěznou branku. Jak se později ukázalo. V následující minutě vychytal Slíž trestné střílení, které sudí nařídil po faulu Kubíka na Jurzycu. Porubský gólman držel pro tým naději zisku tří bodů.
Domácí třineckého brankáře Halouzku již nepřelstili a tak si Oceláři výhrou 3:2 upevnili první místo a Porubští musí dál šlapat a rvát se o body, aby se zbavili nepostupové pozice. V dnešním utkání si sami dokázali, že jde hrát s kýmkoliv, jen je třeba hrát plných šedesát minut.

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): V dnešním utkání proti nejsilnějšímu celku playout, jsme nabádali kluky, aby hráli od začátku systémem vykrývání prostorů, s osobní statečností a hře do těla. Což v první třetině vůbec, ale vůbec nebylo. Třinec, tým, který je bruslivý a technicky dobře vybavený, si v první třetině dělal na ledě, co chtěl. Přebrusloval nás, my jen kroužkovali a nehráli jsme do těla. A když vezmu druhou a třetí třetinu, kdy jsme se soupeřem drželi krok, a nakonec shrnu celé utkání, tak mi nevychází nic jiného než, že jsme zaspali první třetinu a ta nás dneska stála bod, možná víc bodů.

Jiří Raszka (HC Oceláři Třinec): Dnes jsme začali velice dobře a v první třetině si vytvořili dvougólový náskok. Ale jako v předešlých dvou utkáních se i dnes projevila stará bolest. Oblíbená písnička. Místo toho, abychom vyhrávali po šancích, které jsme měli 4:0, tak necháme soupeře vyrovnat. Přijde asi nějaké uspokojení. Neproměňování šancí nás uvede do nervů, ale kluci si musí uvědomit, že pokaždé to nemusí vyjít. Že i když vedeme, tak se nesmí polevit, ale naopak zabrat. Snad bude výsledek příště jednoznačnější. S předvedenou hrou jsem spokojený, i když nám ty dvě třetiny nevyšly. Jsem rád za cenné tři body.