Brodek čtyřmi body řídil kanonádu staršího dorostu v hanáckých Athénách, Mrázek má další nulu

05.01.2018, Gabriela Juříková

V nadstavbě zatím ve všech šesti dosavadních zápasech porubští mladíci bodovali. V posledním utkání roku 2017 doma s Přerovem prohráli na nájezdy, čímž je Zubři sesadili z čela tabulky. V novém roce odstartovali svěřenci trenérského dua Suchánek – Pavlačka zápasový maraton na ledě Kroměříže, kde v loňském roce nezazářili a právě tento soupeř jim nakonec uzavřel reálnou šanci na baráž o extraligu. Letos už zkušenější tým nenechal nic náhodě a hanácké Athény dobyli sedmi góly, když většinu z nich vstřelili již v prvním dějství. Dvěma góly k výhře přispěl jak Michael Vavřík, tak Jiří Brodek, který u dvou branek i asistoval. Kryštof Mrázek vychytal druhé čisté konto.

Regionální liga staršího dorostu - N7 pá 5.1.17:30
HK Kroměříž
HC RT TORAX Poruba
0:7(0:4, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Béreš (Bukowski), 4. Richtár, 12. Vavřík (Brodek), 16. Vavřík (Pitucha, Brodek), 31. Brodek (Husák, Kroček), 42. Dlouhý, 47. Brodek. Rozhodčí: Blaha – Bařinka, Poláček. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 29:36. Diváci: 48. Průběh utkání: 0:7.
HK Kroměříž: Fajgl (41. Křupka) – Babulík, Tkadlec, Mrázek P., Andrýsek – Omelka, Uhlíř, Kudlička, Hradil, Laciga, Kaňa, Pražan, Ševčík, Hubik
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Pliska, Husák, Pitucha, Becher, Kroček – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Vojtášek, Dlouhý, Richtár

Po prvotních pozdravech se více do útočné třetiny tlačili hosté a ve třetí minutě tím vytěžili vedoucí branku. Po souboji na mantinelu poslal z otočky kotouč na střed hřiště Bukowski a Viliam Béreš se sám před brankářem Fajglem trefil přesně mezi jeho betony. O minutu později nachytal obranu v nedbalkách Jan Richtár, když po vybojování kotouče po vhazování stíhal obránce za kroměřížskou branku a těsně po vyjetí jej o kotouč obral a střelou pod horní tyč, po obkroužení brankoviště, navýšil porubské vedení na 2:0.
Domácí pak začali bránit už červenou čáru a Porubu nehodlali pouštět před branku. Tím se dostali i oni k několika střelám na Mrázka, ale ty nebyly přesné. V deváté minutě zkusil Kudlička změnit strategii a hodlal se probít přes dvojblok porubských obránců. Nepodařilo se. Po pár minutách zkusil střelu z dálky, ale ani tímto pukem Mrázka nenachytal nepozorného. Podruhé porubský gólman zasahoval proti projektilu Hradila. Na druhé straně po protiútoku zachytil Tomáš Fajgl puk mezi betony a po vhazování před jeho svatyní se nakonec musel protáhnout při střele Michaela Vavříka. Jenže na kotouč nedosáhl a potřetí jej lovil ze své sítě.

Ve čtrnácté minutě nastřelil Bořuta tyč, v patnácté se nepodařilo skórovat z voleje Husákovi a až pořádný závar před domácí brankou znamenal čtvrtý puk v kroměřížské brance. Šťastným střelcem se stal podruhé Michael Vavřík. Domácím nevycházel přechod přes střední pásmo, a tak se Laciga vůbec nedostat ke střele. Až po nepřesnostech v hostující rozehrávce se ke kotouči a možné gólové radosti propracoval Kaňa, jenže Mrázek si s poskakujícím pukem poradil.

Po změně stran přišlo i na první vyloučení. Početní výhodu dostali do rukou domácí, ale nenaložili s ní dobře. Na kotouči byli víceméně hosté. V pětadvacáté minutě zůstala porubská branka bez gólmana, Mrázek si totiž vyjel na výlet mezi kruhy, ale Laciga, ke kterému se puk nečekaně odrazil, nedokázal prázdnou branku z velkého úhlu trefit. Následně byla Kroměříži nabídnuta další přesilovka, ale i při té hru dirigovali spíš Porubští, takže se hrálo daleko od Kryštofa Mrázka.
V polovině druhé třetiny poté, co promarnili šance domácí hráči Káňa i Petr Mrázek, se ke kotouči dostal soupeř. Jiří Brodek, i když mu na pravém křídle najížděl Stodůlka, vzal situaci do vlastních rukavic. Gólman Křupka, který od začátku druhé třetiny hájil brankoviště Kroměříže, si ukázkově povyjel, aby zmenšil střelecký úhel, jenže Brodek předvedl stahovačku a kotouč pak za gólmanem v klidu dovezl za brankovou čáru – 0:5 pro Porubu. Domácí hráči přitvrdili hru, více šli do těla, a díky tomu se Porubě podařilo skórovat ve druhém dějství jen jednou. Domácí si vypracovali šance, ale Kryštof Mrázek je za záda nepouštěl.

Na začátku třetí třetiny si početní výhodu zahrála Poruba a na rozdíl od soupeře ji využila. Matěj Křupka dělal, co mohl, aby kotouč udržel před sebou nebo pod sebou, ale odrazy byly tak rychlé, že se neorientovala ani domácí obrana. Na 6:0 pro hosty zvyšoval dorážkou do odkryté branky Lukáš Dlouhý. Domácí poté zapnuli na nejvyšší rychlost, porubskou obranu i gólmana zaměstnávali skoro na tři minuty, ale gól nevytěžil Petr Mrázek ani jeho další střílející spoluhráči. Hosté se z tlaku vymanili a hned z první střely navýšili stav na 7:0. Gólmana překonal Jiří Brodek a ke dvěma asistencím si připsal i dva góly.
Kroměříž měla snahu vsítit aspoň čestný gól, ale nepodařilo se to čtyři minuty před koncem základní hrací doby ani Janu Káňovi, ani o minutu později Kudličkovi. Porubský gólman Kryštof Mrázek si svým výkonem připsal druhé čisté konto.

Utkání se ale dohrávalo v disciplíně, bez vyhrocených situací, a jelikož Přerov doma vyhrál s Opavou 7:2, zůstala Poruba na druhém místě. Další zápas mají porubští mladíci na programu v neděli 7. ledna od 11:15 hodin na ledě Techniky, kde odehraje svůj důležitý zápas o den dříve, tedy v sobotu 6. ledna, i porubský extraligový mladší dorost.

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Loni jsme zde jeli k důležitému utkání, ale moc jsme nevěděli, co od soupeře čekat. Tentokrát jsme tedy věděli, že jedeme ke kvalitnímu soupeři, a podle toho jsme se i připravovali. Zápas byl herně vyrovnaný, ale vstřelili jsme v první třetině čtyři góly, což celý zápas prakticky rozhodlo. Ale kdyby Kroměříž proměnila nějaké své šance a z tlaku ve třetí třetině vytěžila gól, asi by se zápas vyvíjel trochu jinak.