Poruba přetlačila Považskou Bystrici, generálku rozhodl v závěru ostrostřelec Luka

07.09.2017, René Chyla

Trápení a zase jen trápení, tak lze nazvat reparát generálky s druholigovou slovenskou Považskou Bystricí. Porubští borci se z nervozity oklepali až v polovině zápasu, kdy odskočili dvakrát ve dvojnásobné početní převaze a zdálo se, že je rozhodnuto. Opak se ale stal pravdou a hosté během 59 vteřin v závěru vyrovnali, a prodloužení tak bylo na spadnutí. To by ovšem nesměl číhat na ledě Vladimír Luka, jenž půl minuty po vyrovnání přidal svůj druhý gól v zápase, kterým rozhodl na konečných 3:2 pro Ostravany.

2. liga - přípravné zápasy - přát. čt 7.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HK 95 Považská Bystrica
3:2(0:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 35. Luka (Dresler), 35. Kaluža (Slavík, Haas), 57. Luka (Zdeněk, Zachar) – 56. Palovič (Hrušík), 57. Brveník (Jurášek). Rozhodčí: Cabák – Janda T., Janda L.. Vyloučení: 5:8, navíc Grebenjuk (POR) 5 min. + OK. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 130. Střely na branku: 21:24. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlaváč (od 33. Pútec) – Kaluža, Janota, Dresler, Popela, Puškár, Adam, Slavík, Grebenjuk – Haas, Zachar, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Ballner, Schwarz, Gelnar (od 30. Chomič)
HK 95 Považská Bystrica: Dzubina – Koleda, Ninik, Bajaník, Majerčík, Solár, Palovič, Tolokonnikov, Radionov – Valášek, Drevenčík, Dolinajec, Zlocha, Hrušík, Brveník, Jurášek, Miro, Kožurik

Hvězdy zápasu

Vladimír Luka (POR) (2+0)
David Ballner (POR) (0+0)
Jiří Zdeněk (POR) (0+1)

Zkrat Grebenjuka a břevno Ballnera

Poslední přípravné utkání přineslo do sestavy dvě nová jména. V bráně se představil frýdecko-místecký gólman Jan Hlaváč, obranu pak vyztužil Alexander Grebenjuk. Ten se ale na ledě ani nerozkoukal, když v páté minutě naprosto zbytečně atakoval u mantinelu Jána Zlocha, který se zakrváceným obličejem musel za pomoci spoluhráčů na střídačku. Obránce v porubském dresu tak vyfasoval pětiminutový trest a poroučel se do kabin. V oslabení nejprve unikl Tomáš Káňa, při hře pět na pět pak i Jakub Gelnar. Ani jeden však nedokázal ideálně zakončit po předchozích faulech, následné nabídnuté přesilovky ale k první brance nevedly. V šestnácté minutě už chyběly opravdu jen milimetry. Jakub Schwarz parádně vybojoval puk ve středním pásmu a nahrával najíždějícímu Davidu Ballnerovi, který ještě parádněji vystřelil, nicméně kotouč orazítkoval pouze břevno.


Dva góly při přesilovce pěti proti třem

Další šanci domácích vypracoval v 25. minutě Jakub Gelnar, který v přečíslení parádně naservíroval puk Jakubu Schwarzovi, porubský útočník ale v rozhodující chvíli branku netrefil, jelikož poslední bránící hráč hostujícího mužstva dokázal zatáhnout za záchrannou brzdu. Rozhodující moment zápasu přišel ve 34. minutě, když byli najednou vyloučeni dva hostující hráči a před hokejisty HC RT TORAX tak zívala nevídaná výzva. Výzva, se kterou Porubští naložili výtečně. Vladimír Luka dostal ideální nahrávku na levý kruh, odkud zamířil ke vzdálenější tyči – 1:0. Hosté ale díky dalšímu odloženému trestu hráli i po inkasování stále ve třech, což Ostravané opět potrestali. Marek Slavík nahrával na modrou Marku Kalužovi, který dělovkou propálil Michala Dzubinu ke druhé tyči – 2:0.


Rychlé vyrovnání Považské Bystrice a soudce Luka

Ve 47. minutě Vladimír Luka po otočce vyslal do úniku Jiřího Zdeňka, který ale pouze vyprášil pravý Dzubinův beton. Gól naděje padl čtyři a půl minuty před koncem. Lukáš Hrušík z předbrankového prostoru zahlédl lépe postaveného Patrik Palovič, který střelou do prázdné nepohrdl – 2:1. Neuběhla ani minuta a bylo vyrovnáno. Andrej Jurášek poslal ideální pas na levý kruh Ivan Brveník, jenž zmrazil prořídlé porubské tribuny střelou ke vzdálenější tyči – 2:2. Poruba ale přeci jen v závěru slavila. Vyrovnání porubské borce do úzkých nezahnalo, když Jiří Zdeněk nahrál půl minuty po poslední brance Vladimíru Lukovi, který sice nejprve trefil pouze Dzubinovu lapačku, kotouč ale následně přepadl až za brankovou čáru – 3:2.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Nerad bych hodnotil výkon, ale vítězství je alespoň trochu povzbuzující do další práce. Zahodili jsme několik šancí, a i když jsme v závěru zbytečně polevili, tak jsem rád, že kluci to nevzdali a dokázali zápas strhnout na svou stranu. Výkon optimální nebyl, a tak doufám, že optimálnější to bude už ve středu. Bylo to možná také tím, že nás nedokázali namotivovat do těch nejvyšších otáček, ale naší chybou je, že jsme se nedokázali namotivovat sami. Přizpůsobili jsme se jejich tempu a tím, že jsme neproměnili plno šancí, tak nás i toto možná trochu sráželo a tlačilo. Mysleli jsme si asi také, že máme utkání pod kontrolou, což se nám vymstilo. Za vítězství jsem klukům poděkoval, ale za výkon tedy rozhodně ne.

Jozef Zavadil (HK95 Považská Bystrica): My jsme vůbec rádi, že jsme si mohli zahrát, protože nám se stala taková nepříjemnost. Rekonstrukce na našem zimním stadionu se protáhla a všechny přípravné zápasy se soupeři, kteří měli přijet, tak nakonec přijet nemohli. Původně jsme měli být na ledě už od začátku srpna, ale nakonec se to prodloužilo ještě o dva týdny, takže ještě jednou velmi děkuji Porubě, že jsme si mohli zahrát a dostat se do zápasového tempa, protože poté, co nám soupeři zápasy kvůli rekonstrukci odřekli, tak s námi už nikdo, ale vůbec nikdo nechtěl hrát. Hráli jsme proti vynikajícímu soupeři, jen mě mrzí, že jsme nebyli kompletní, protože hráči v našem týmu sice placení jsou, ale ne tolik, aby nemuseli chodit do práce. Chyběl nám jeden centr a druhý se v páté minutě zranil, a tak jsme neměli plnou náhradu na tomto postu. V polovině zápasu jsme udělali několik hloupých chyb, které Poruba také potrestala. Podařilo se nám sice vyrovnat, ale pak jsme opět hráli jako hlupáci, když jsme zapomněli na dalšího hráče, který rozhodl krátce po tom, co jsme vyrovnali. Ještě jednou děkuji a jsem moc rád za tento zápas, protože za chvíli nám začíná liga a jedeme do Bratislavy, která má snad stonásobně vyšší rozpočet než my, my máme sto tisíc eur, takže jak to asi může pak dopadnout (směje se).