Starší dorost nezaskočil po nadějném úvodu ani Poláky, v přestřelce slavili domácí

28.08.2017, René Chyla

Starší dorost na konci turnaje narazil na domácí celek. Polská osmnáctka měla na Porubu výborné vzpomínky, když v Ostravě všechna tři utkání vyhrála, jedno dokonce vysoko 12:0. Podobný scénář se ale znovu nenaplnil, Porubští dokonce po trefě Viliama Béreše vedli po první dvacetiminutovce 1:0, pak ale znovu nedokázali ustát velký tlak favorita a po bláznivé přestřelce se s prestižním mezinárodním turnajem ve Varšavě rozloučili porážkou 5:9.

Přípravné zápasy staršího dorostu - Turnaj ne 27.8.13:30
Polsko "18"
HC RT TORAX Poruba
9:5(0:1, 4:0, 5:4)
Branky a nahrávky: 25. Krzyżek (Malczewski, Ubowski), 33. Gruźla (Krzyżek, Wołoszczyk), 34. Wałęga (Tyczyński, Kot), 40. Krzyżek, 44. Wałęga (Sołtys), 46. Bukowski, 47. Bukowski (Filipek, Piotrowski), 57. Malczewski (Wałęga), 59. Dworaźny (Kot) – 13. Béreš (Bořuta, Richtár), 50. Šolc (Štěpán, Richtár), 52. Stodůlka (Štěpán), 55. Brodek (Stodůlka), 59. Brodek (Šolc). Rozhodčí: Baca, Kozłowski – Zień, Bucki. Vyloučení: 9:13, navíc Hranoš (POR) 10 min. OT. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Průběh utkání: 0:1, 7:1, 7:4, 9:4, 9:5.
Polsko "18": Lipiński – Radzieńczak, Gosztyła, Malczewski, Opiłka, Kot, Dworaźny, Bajwenko, Cuber – Sołtys; Tyczyński, Wałęga – Krzyżek, Ubowski, Brynkus – Filipek, Bukowski, Piotrowski – Misterkiewicz, Gruźla, Wołoszczyk
HC RT TORAX Poruba: Kraina – Timura, Nagy, Béreš, Bořuta, Richtár, Hranoš, Šolc, Stodůlka – Vavřík, Brodek, Husák, Štěpán, Voznička, Häring, Vojtášek, Kroček, Becher, Anlauf, Benka-Rybár, Fabianczyk

Hvězdy zápasu

Kamil Wałęga (POL) (2+1)
Jiří Brodek (POR) (2+0)
Jakub Bukowski (POL) (2+0)

První třetina jako přes kopírák

Poslední zápas čekal porubský starší dorost proti pořadatelům samotného turnaje – polské osmnáctce, na níž v trojzápase hraném na začátku srpna v ostravské RT TORAX ARENĚ nedokázali ani jednou najít recept. Přitom po první třetině se zdálo, že polské prokletí může být prolomeno přímo v jejich hlavním městě. Suchánkovi svěřenci dřeli a ve třinácté minutě byl na konci povedené akce Viliam Béreš, jenž zužitkoval nahrávku Richarda Bořuty a Porubští šli do vedení, které udrželi až do první pauzy – 0:1.


Druhá část patřila polské osmnáctce

Porubští borci ale stejně jako v minulém utkání nedokázali čelit náporu favorita a po druhé třetině už bylo prakticky rozhodnuto. Vše začalo využitou přesilovkou, když Malczewského nahrávku poslal do branky Jan Krzyżek – 1:1. HC RT TORAX se i nadále držel, vše ale pak uťaly dvě slepené branky krátce po polovině základní hrací doby. V čase 32:59 Jan Krzyżek vyzval k obratu Kacpera Gruźlu a ten už nepohrdl – 2:1. Osmnáct sekund a bylo už o dva góly. Tentokrát založil akci Damian Tyczyński a tu pak dokončil přesnou ranou Kamil Wałęga – 3:1. Když už to vypadalo, že Poruba bude ztrácet po druhé třetině pouze dvě branky, Poláci nečekaně udeřili. Ostravané neuhlídali Jana Krzyżeka a ten pohodlně navýšil vedení polské osmnáctky – 4:1.


Poláci drtili i po druhé pauze

Domácí nadělovali i po pauze, kdy se strhla hotová přestřelka, v níž během dvaceti minut padlo devět gólů. Ve 44. minutě využili Poláci dvojnásobnou přesilovku, na konci kombinace stál Kamil Wałęga, který nadělil Porubským bůra – 5:1. Za necelé dvě minuty bylo ještě hůře. Nejprve upláchl svěřencům Karla Suchánka Jakub Bukowski, který na nic nečekal a přidal další branku – 6:1. Přesně půlminuta stačila Jakubu Bukowskému k tomu, aby porubského brankáře prostřelil podruhé, když tentokrát dokázal v branku přetavit nahrávku Konrada Filipka – 7:1.


Porubský nádech

Domácí reprezentace pak mírně polevila a ostravští hokejisté se chytili záchranného lana. V čase 49:30 propálil Sebastiana Lipińského Daniel Šolc, který začal redukovat polský náskok ve dvojnásobné početní převaze – 7:2. Za minutu a půl znovu vyšla nahrávka Matěji Štěpánovi, po jehož pasu se prosadil v přesilovce Daniel Stodůlka – 7:3. Na konci 55. minuty slavili znovu hráči HC RT TORAX. Daniel Stodůlka tentokrát namazal Jiřímu Brodkovi, jenž neměl problém zakončit – 7:4.


Polská pečeť

Osmnáctka Polska ale neponechala nic náhodě a ke dramatu tak nedošlo. Za necelé dvě minuty od čtvrté branky Poruby se kotouče ujal Daniel Malczewski, který zhatil sen o obratu, jenž byl spíše z říše neuvěřitelných – 8:4. Domácí se zastavili na světelné tabuli těsně před magickou desítkou, jelikož v čase 57:54 se prosadil v přesilové hře Mateusz Ubowski – 9:4. Poslední slovo však řekli Ostravští. Daniel Šolc se vyznamenal výbornou nahrávkou Jiřímu Brodkovi, který opět zmírnil skóre – 9:5. Poruba tak na skvěle obsazeném turnaji nezískala ani bod, po konečném zúčtování však nastřílela více branek než maďarská reprezentace do 18 let.