Poruba v Šumperku vyhořela v první třetině, s Draky padla 2:5 a už není lídrem

17.01.2018, René Chyla

Porubský A-tým se po delší pauze znovu představil ve druholigových bojích, nicméně návrat nakonec Flašarovým svěřencům pořádně zhořkl. Už po první třetině ztráceli Porubští na Draky pět branek, zvratu nepomohl ani ve zbylých čtyřiceti minutách stoprocentní Hynek Kůdela, branky lídrů Vladimíra Luky a Jiřího Zdeňka přišly příliš pozdě.

2. liga – skupina Východ - 37.kolo st 17.1.18:00
DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(5:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 1. Cink (Řezáč, Půhoný), 8. Vachutka (Půhoný, Cink), 10. Králík (Vymazal), 13. Gewiese (Půhoný, Sedlák), 20. Vachutka (Sedlák, Cink) – 47. Luka (Ollender, Jaroš), 57. zdeněk (Luka, Janota). Rozhodčí: Vrba – Vašíček, Král. Vyloučení: 10:6, navíc Kaluža 5 min. + OK, Haas 10 min. OT + OK, Dresler TH, Fojtík 5 min. + OK a Funkcionář OK (všichni POR). Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 648. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 5:0, 5:2.
DRACI PARS ŠUMPERK: Lakosil – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Bažant, Gewiese, Řezáč, Sedlák – Kovařík, Hroch, Lehečka, Vachutka, Muller, Králík, Půhoný, Fischer, Vymazal, Cink, Ostřanský
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela (10. – 20. Kubáň) – Puškár, Adam, Dresler, Kaluža, Hryciow, Janota – Finsterle (od 8. Jaroš), Zachar, Ollender – Káňa J., Zdeněk, Luka – Káňa T., Haas, Fojtík – Gelnar

Hvězdy zápasu

Daniel Vachutka (ŠUM) (2+0)
Vladimír Cink (ŠUM) (1+1)
Jiří Zdeněk (POR) (1+0)

Cinkovo probuzení, trestné střílení Ollendera a parádní blafák Vachutky

Porubští hokejisté v neoblíbeném Šumperku v první třetině totálně propadli. Už po 31 vteřinách hry napřáhl na levém kruhu Vladimír Cink, který poslal puk ke vzdálenější tyči – 1:0. V šesté minutě dostali Ostravané ideální možnost k vyrovnání, kdy hlavní sudí nařídil proti Drakům trestné střílení, v něm ale Samuel Ollender selhal. Draci proto o minutu později trestali podruhé. Zatímco hosté svou šanci u Lakosilovy klece nevyužili, z protiútoku se dostal do úniku Daniel Vachutka, který bekhendovým blafákem poslal kotouč pod víko – 2:0. V desáté minutě udeřili domácí potřetí a Hynek Kůdela musel z brány ven.


Vynikající dračí přesilovky a štěstí Gewieseho

Michal Vymazal totiž vyhrál vhazování v útočné třetině, následně se však puku ujal Lukáš Králík, který zaskočil všechny včetně porubského gólmana – 3:0. Ostravané navíc hráli po pár minutách v oslabení, čehož domácí borci beze zbytku využili. Jiří Půhoný nahrával Petru Gewiesemu, který z ostrého úhlu nachytal Andrease Kubáně mezi betony – 4:0. Přesilovku hráli i hosté, do největší šance se ale paradoxně dostal Jakub Lehečka, jehož pokus zastavil porubský gólman po vyjetí z branky. Hororová třetina pro Flašarův výběr ale čtyřmi góly neskončila. V další přesilovce totiž Tomáš Sedlák poslal kotouč od modré čáry do brankoviště, kde byl připravený Daniel Vachutka, jenž tečoval v čase 19:59 puk k pravé tyči – 5:0.


Tlak Poruby přišel vniveč, Lakosil hýřil jistotou

Druhou třetinu začali Porubští o poznání lépe a v prvních minutách pořádně zatápěli šumperským obráncům, veškerou snahu Poruby ale vždy uhasil jistý Vlastimil Lakosil. Hosté nesnížili ani z následné přesilovky, až krátce po ní se ve velké šanci objevil Josef Fojtík, jeho ránu do odkryté klece ale zastavila hokejka jednoho z domácích. S postupem času se hra opět vyrovnávala a šance byly k vidění na obou stranách, porubské příležitosti však vždy dokázal šumperský gólman zneškodnit, jistým dojmem působil také oproti první třetině také Hynek Kůdela. V závěru se Ostravané přibrzdili několika fauly, Marek Kaluža inkasoval za hrubost dokonce pětiminutový trest.


Snižující branky drama nepřinesly, vzplály emoce

Ostravané se konečně dočkali až ve 47. minutě. Po střele Samuela Ollendera dokázal domácí brankář puk pouze vyrazit před sebe, kde již číhal nekompromisní Vladimír Luka, jenž zmařil Vlastimilu Lakosilovi sny o čistém kontu – 5:1. Druhý zásah přišel až při přesilovce pět na tři. Vladimír Luka sice vyprášil betony šumperského brankáře, na dorážku Jiřího Zdeňka už ale zareagovat nedokázal – 5:2. Závěr žádný tlak z porubské strany nepřinesl, na ledě to naopak začalo velmi jiskřit, kdy se Josef Fojtík bezhlavě pustil do Lukáše Králíka. S verdikty hlavního sudího nebyl spokojen ani hlavní lodivod porubské střídačky, který pruhovaným mužům hlasitě vyslovil svůj názor na řízení utkání.


Ostatní zápasy 37. kola

Opavavs.Nový Jičín2:4
Hodonínvs.Kopřivnice6:3

Ohlasy k utkání

Zdeněk Novosad (Draci Šumperk): Bylo to zajímavé, ale vyhrálo se, to je důležité. Před utkáním jsme si řekli, že na ně zkusíme vlítnout a vyšlo to. Jenže i za stavu 5:0 nám bylo jasné, že to soupeř nezabalí. To se ve druhé třetině potvrdilo, Poruba nás přehrávala, naštěstí Vlastimil Lakosil měl svůj den a jen díky němu skončila třetina 0:0. Pokud jde o rozhodčí, já se k tomu moc vyjadřovat nechci. Ono, kdybychom prohrávali, tak na ně budeme nadávat. Ale taky chápu, že trenéři Poruby by je nejraději rozcupovali. Takový už hokej někdy je.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): První třetina dala ráz celému utkání. Dlouho jsme nehráli, těžko říci, zda se to na výsledku podepsalo. Hráče jsme nabádali, ať nepřestávají hrát svou hru, měli jsme i šance. Trefili jsme tyč, ale prostě nám to nespadlo do branky. Takovými klíčovými momenty bylo například nevyužité trestné střílení. V závěru jsme ještě hráli přesilovku, zkusili jsme to v šesti, ale rozhodčí nám trochu přísně vyloučil hráče. Pak se odvíjel závěr utkání tak, jak se odvíjel.

Tabulka po 37. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Hodonín 32144:9565
2.Poruba 29129:8162
3.Šumperk 32142:9158
4.Nový Jičín 3284:10350
5.Val. Meziříčí 31106:11440
6.Kopřivnice 3186:13234
7.Opava 3173:14818