Vítězná série je u konce, Poruba padla v emotivním duelu s Valašským Meziříčím

11.11.2017, René Chyla

Favorit padl. Porubští hokejisté sice ve vyrovnaném zápase vedli u Bobrů 1:0, nicméně domácí v závěru druhé třetiny stihli během dvou přesilovek stav otočit. Velmi emotivní byl pak závěr poslední třetiny, v níž sudí nejprve neuznali vyrovnávací trefu Porubských na 2:2, aby poté do prázdné branky rozhodl Ondřej Martiník. Rozhodčí se ale rozhodně nenudili, k desetiminutovým trestům Jana Dreslera a Vladimíra Luky přidali hostům v závěru navrch ještě v trest ve hře Luboši Adamovi.

2. liga – skupina Východ - 19.kolo so 11.11.17:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
3:1(0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Hajda (Matějka, Daněk), 39. Žák (Dvořák, Pořický), 60. Martiník – 32. Fojtík (Finsterle). Rozhodčí: Vaněk – Wesley, Pospíšil. Vyloučení: 8:11, navíc Dresler, Luka (oba POR) 10 min. OT, Adam (POR) TH. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 555. Střely na branku: 29:24. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Šurý – Mikel, Žák, Varga Mar., Weintritt, Váňa, Hajda – Brunec, Dvořák, Pořický – Matějka, Daněk, Kývala – Spratek, Studený, Martiník – Varga Mir., Varga D.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Slavík, Janota, Kaluža, Puškár, Adam, Popela, Hryciow – Haas, Zachar, Fojtík – Káňa, Zdeněk, Luka – Finsterle, Jaroš, Ollender – Fojtík, Schwarz, Ballner

Hvězdy zápasu

Hynek Kůdela (POR) (29 střel, 27 zásahů, 2 góly, 93.10% úspěšnost)
Michal Šurý (VAM) (24 střel, 23 zásahů, 1 gól, 95.83% úspěšnost)
Michal Žák (VAM) (1+0)

Bezbranková první třetina

Porubští hokejisté měli ve Valašském Meziříčí parádní nástup, už v první minutě mohl poslat hosty do vedení Tomáš Káňa, jeho ránu do prázdné branky ale zastavil na poslední chvíli Michal Šurý. Porubští byli i nadále ve velkém tlaku, ale úvodní gól sobotní partie vstřelit nedokázali. Bobři se usadili v útočné třetině až v šesté minutě, šance Josefa Daňka ale skončila na Hynku Kůdelovi. Domácí se poté ocitli v situaci dva na jednoho, Martin Kývala však v rozhodující chvíli trefil pouze boční síť porubské branky. Domácí měli ideální příležitost otevřít skóre v přesilovce, v ní se ale téměř k ničemu nedostali, a tak se ke slovu opět dostali Ostravané, kteří Valašskému Meziříčí opět v závěru třetiny pořádně zatopili.


Adam vs. Hajda a Fojtíkovo prolomení

Zatímco úvod první části vyšel lépe hostům, druhá třetina byla přesným opakem a porubští beci se museli pořádně ohánět. Pořádně přiostřovat se začalo zhruba v polovině zápasu, kdy se do potyčky dostal Luboš Adam s Jiřím Hajdou, což hlavní sudí ocenili dvěma minutami na obou stranách. Domácí ale do toho ještě znovu faulovali a Porubští měli k dispozici dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Tu však domácí ubránili, a až se zdálo, že je nebezpečí zažehnáno, HC RT TORAX udeřil. Lukáš Finsterle najel do útočné třetiny a přihrávkou před brankoviště našel Josefa Fojtíka, který v čase 31:45 rozjásal porubskou střídačku – 0:1.


Panenka pro Dreslera a exkluzivní přesilovky znamenaly obrat

Bobři byli následně jako opaření a do útočné třetiny se dostávali jen sporadicky. Až ve 37. minutě mohlo být srovnáno, když Václav Studený předložil puk Danielu Spratkovi, jenž kotouč tečoval, Hynek Kůdela ale vytáhl exkluzivní zákrok. Poslední tři minuty druhé tercie přinesly hned několik zajímavých momentů. Nejprve byl vyloučen střelec první branky sobotního zápasu a tento trest už Valašské Meziříčí potrestalo. Jan Matějka našel před brankou skvěle postaveného Jiřího Hajdu, který tečoval kotouč do odkryté branky – 1:1. Za dvacet sekund fauloval pro změnu Jan Dresler, který vyfasoval za protesty ještě desítku navíc, a i s tímto trestem si domácí poradili. Michal Žák napřáhl v přesilovce a rozvlnil síť za Kůdelovými zády – 2:1.


Emotivní závěr

Porubští ještě na začátku poslední dvacetiminutovky museli bránit dvojnásobné oslabení a teprve ve 43. minutě se konečně mohli ozvat také oni, Michal Šurý ale kotouč letící do jeho klece zastavil na poslední chvíli lapačkou. Porubští borci zařadili na vyšší rychlostní stupeň, nicméně domácí obrana i nadále odolávala. Tři minuty před koncem si pak domácí oddechli, dorážky porubských útočníků v předbrankovém prostoru ale zůstaly nevyužity. Aleš Flašar si tedy vybral oddechový čas, načež odvolal i brankáře. Přesila se navíc umocnila dalším domácím faulem a Ostravané stáli najednou v šesti proti třem. A pak to přišlo, čas 58:38, radost Porubských z vyrovnávací trefy, avšak rozpažení hlavního sudího, dle kterého kotouč trefil pouze tyč. Porubská strana vřela, ostrá slova létala ze všech stran a rozhodčí za protesty poslal Vladimíra Luku předčasně do sprch. Domácí to však vůbec nerozhodilo, o čemž přesvědčil i Ondřej Martiník, který ze středního pásma poslal 49 sekund před koncem puk do odkryté brány – 3:1. A to stále nebylo vše, v závěru se strhla další mela, v níž Jan Puškár předvedl své zápasnické dovednosti a soka doslova a do písmene zvalchoval, ale trestu se kupodivu za nadávky rozhodčím dočkal Luboš Adam, formou trestu ve hře, čímž vynechá nějaké to utkání.


Ostatní zápasy 19. kola

Šumperkvs.Opava3:1
Nový Jičínvs.Kopřivnice4:2

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Prvních pět minut jsme před soupeřem měli určitý respekt. Následně se hra vyrovnala a 55 minut se hrál dobrý hokej. Velmi mě mrzí závěr utkání. Byla to degradace dobrého hokeje.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas jsme neprohráli, měli jsme bodovat. Ale to, co předvedl arogantní rozhodčí Vaněk, tak to se sportem nemá nic společného. Tyto prominentní děti by měly okamžitě odevzdat průkazky rozhodčích a neničit hokej. Toto nemělo s hokejem nic společného. Když někdo uzná branku, brankový zasvítí, i hráči se smějí tomu, že byla regulérní branka, a on to neuzná... Ne, výkon neměl se sportem nic společného, více k tomu není co dodat.


Tabulka po 19. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1686:4239
2.Hodonín 1666:5227
3.Nový Jičín 1645:5026
4.Šumperk 1659:5525
5.Val. Meziříčí 1657:5523
6.Kopřivnice 1754:7821
7.Opava 1742:7710