První přípravný zápas staršího dorostu nedopadl výsledkově nejlíp, výhru slavila polská osmnáctka

03.08.2017, Gabriela Juříková

V netradiční čas byla ve čtvrtek 3. srpna odstartována zápasová příprava staršího dorostu HC RT TORAX Poruba. Po devatenácté hodině rozehráli svěřenci trenérů Suchánka a Pavlačky utkání s polskou reprezentační osmnáctkou v očekávání nejlepšího možného výsledku. Jenže soupeř vyškolil domácí tým v přesných nahrávkách, čtení hry a i v nejdůležitější disciplíně hokeje – střílení gólů. Na ledě KOOPERATIVA ARENY slavili hráči Polska výhru 4:0. V páteční odvetě budou mít hráči Poruby co napravovat.

Přípravné zápasy staršího dorostu - přát. čt 3.8.19:15
HC RT TORAX Poruba
Polsko "18"
0:4(0:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Soltys (Walega), 28. Blanik (Bukowski, Prokurat), 33. Bukowski (Piotrowski, Filipek), 49. Brynkus (Witan). Rozhodčí: Janda T. – Kořistka, Janda L.. Vyloučení: 5:7, navíc Prokurat 5 min + OT . Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Průběh utkání: 0:4.
HC RT TORAX Poruba: Remiaš (33. Morys) – Timura, Nagy, Kroček, Becher, Husák, Krátký, Šolc – Bořuta, Vavřík, Brodek – Bereš, Ferleťják, Benka-Rybár – Vojtášek, Häring, Richtár – Žídek M., Voznička, Stodůlka
Polsko "18": Lipinski (40. Kotula) – Bienek, Gosztyla, Duszak, Opilka, Kot, Gruszczyk, Bajwenko, Cuber – Soltys, Tyczyňski, Walega – Krzyžek, Ubowski, Brynkus – Bukowski, Filipek, Piotrowski – Witan, Blanik, Prokurat

První střelu na bránu zaznamenali domácí hráči, ale poté, co si sáhl na kotouč i porubský gólman, v práci se nezastavil. Polští reprezentanti s přibývajícím časem nabírali herní převahu a i iniciativu. Porubským nepomáhaly ani přesilovky. Soupeř byl i v početní nevýhodě nebezpečný. Ale než došlo na první vyloučení, otevřel Jan Soltys ve čtvrté minutě skóre a své spoluhráče mírně uklidnil. O vedení se sice svěřenci trenéra Morawieckého strachovali, když byli hodně důrazní v brankovišti Lipinského Brodek s Vavříkem, ale tuto hrozbu zdárně zažehnali. Sehranost polských reprezentantů byla viditelná v častých přečísleních dvou na jednoho a dobré orientaci v útočné třetině. Svou sílu předváděli i v druhém oslabení, kdy si na Remiáše zastříleli od modré čáry i z bezprostřední blízkosti.

V osmadvacáté minutě, po ubránění dalších dvou oslabení, pečetili mladíci z Polska sehranost a lepší pohyb gólem Jakuba Blanika, který poslal Bukowskim odražený puk k vzdálenější tyči. V tomto případě gólmanovy pravé – 0:2. Do porubského brankoviště se do dalších minut postavil Daniel Morys a viditelnost puku měl mnohem komplikovanější. Díky velkému počtu diváků se nad ledem začal tvořit opar. Na kotouč si sáhl v momentě, kdy jej lovil z brankové sítě po střele Jakuba Bukowského. Svěřenci trenéra Suchánka sice prohrávali od třiatřicáté minuty 3:0, ale nedávali soupeři nic zadarmo. Hráli tvrdě do těla, soupeři se vyrovnali bruslařsky i technicky, ale scházela jim jistota na hokejkách a přesné střely do volných prostor Lipinského brány.

V brankovišti Polska došlo ke změně gólmanů až od třetí třetiny. Kotula si na kotouč sáhl v začátku druhé minuty třetí dvacetiminutovky, kdy se Porubští pokusili snížit soupeřovo vedení. Faul kolenem Jakuba Prokurata poslal Polsko do pětiminutového oslabení, ale hned v jeho úvodu měli hosté možnost navýšit vedení díky Blanika. O čisté polské konto se pak ale přeci jen Kotula strachoval. Ze zápalu boje pak vyústil faul domácího hráče a síly se na ledě na dvě minuty vyrovnaly. Ale i když hrál hostující tým poté ve čtyřech, na obrazu hry se nic nezměnilo. Polští reprezentanti byli u puku vždy o krůček dříve, měli rychlejší reakce na změny a jejich nahrávky byly přesné.

Z toho vyplynul i čtvrtý gól. Hosté byli již v plném počtu, když se do porubské sítě prostřílel Sebastian Brynkus. Útočný tah na bránu se RT TORAX Porubě nemohl upřít, jenže z přemíry snahy kombinace prostě nevycházely. Nahrávky byly špatně načasované a kotouč pak směřoval na hokejky soupeře. Pět minut před koncem základní hrací doby se před Kotulou ocitl Bořuta, ale střelu namířil nad horní tyč. Další možnost zkorigovat výsledek dostal 12, jenže kotouč skončil v gólmanově náručí.

Nalezená bojovnost domácích hráčů v závěru třetí třetiny nezměnila ve výsledku nic. Možná jen nastínila možný scénář pro odvetu, která se rozehraje za 19 hodin po skončení právě odehraného utkání. A to v pátek 4. srpna od 15 hodin v Kooperativa Areně.