Repríza finále pro Porubu, v nájezdech rozhodl Fojtík

09.08.2017, René Chyla

Zápas jako na houpačce. I tak by se dala popsat atraktivní repríza loňské finále porubského turnaje. Utkání obratů nakonec došlo až do nájezdů, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Josef Fojtík, který vystřelil Ostravanům první výhru v letošní přípravě.

2. liga - přípravné zápasy - Turnaj st 9.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
JKH GKS Jastrzębie
4:3sn(0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Sztefek, 46. Luka (Kůdela), 56. Fojtík, rozh. náj. Fojtík – 36. Zajíc (Gimiński), Kubeš (Nalewajka Ł.), 58. Homer (Bryk, Shagov). Rozhodčí: Jeřábek – Vengřín, Cirkl. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 201. Střely na branku: 40:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Kaluža, Janota, Puškár, Adam, Peslar, Slavík – Sztefek, Zachar, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Stejskal, Schwarz, Ollender
JKH GKS Jastrzębie: Fučík (Zabolotny) – Homer, Kubeš, Gimiński, Lukáčik, Matusik, Bigos, Nowak, Kącki – Laszkiewicz, Paś, Nalewajka Ł. – Komínek, Zajíc, Vozdecký – Swierski, Kulas, Nalewajka R. – Wróbel, Shagov, Bryk

Hvězdy zápasu

Tomáš Fučík (JAS) (30 střel, 27 zásahů, 90.00 % úspěšnost)
Josef Fojtík (POR) (2+0)
Michal Sztefek (POR) (1+0)

Bezbranková první třetina šance nepostrádala

Repríza loňského finále turnaje mezi Porubou a Jastrzębie začalo podle očekávání ve velkém tempu. Tvrdé zákroky ale zpočátku často kouskovaly hru, a tak bylo šancí po málu. Domácí se osmělili až v přesilovce, kdy se do dobré šance dostal Josef Fojtík, kotouč ale do branky nedopravil. Zanedlouho mohl zaváhání Tomáše Fučíka v polském brankovišti potrestat střelou od levého mantinelu Tomáš Káňa, polský brankář se ale dokázal na poslední chvíli přesunout.


Sztefkovo sklepnutí a fantóm Fučík

Porubští se ujali vedení ve 24. minutě, kdy sice Tomáš Fučík zlikvidoval dvě nebezpečné střely, nicméně na sklepnutí Michala Sztefka ze vzduchu již byl opravdu krátký – 1:0. RT TORAX následně zahrozil z hole Michaela Janoty, jenž vypálil krátce poté, co přejel útočnou modrou, jeho dělovka ale orazítkovala pouze vzdálenější tyč. Hostující hráči se mohli opřít o svého gólmana, ten ve své kleci doslova čaroval, když nejprve vychytal Michala Sztefka a následně pomohl ubránit i dvojnásobné oslabení svého celku.


Zajícova dorážka znamenala vyrovnání

Jastrzębie tak z ojedinělé šance vyrovnalo. Gimińského střelu sice ještě Hynek Kůdela vyrazil, na dorážku Marca Zajíce si už ale nesáhl – 1:1. Poté ale znovu úřadoval hostující brankář, když nejprve maskou zastavil Jakuba Schwarze, aby v poslední minutě druhé třetiny překazil parádní akci jménem Kaluža – Luka – Káňa. Poslední jmenovaný netrefil před odkrytou brankou jen o centimetry.


Obrat řídil Luka s Fojtíkem, srovnal Homer, v nájezdech rozhodl Fojtík

Hosté šli dokonce do vedení. Łukasz Nalewajka nahrával Jakubu Kubešovi, který z úhlu propasíroval kotouč pod Kůdelovou vyrážečkou – 1:2. Porubský gólman ale následně vše napravil. Z brankoviště našel rozjetého Vladimíra Luku, který si najel až na pravý kruh, odkud zamířil na milimetr přesně pod břevno – 2:2. Hosty mohl poslat šest minut před koncem do vedení běloruský útočník Artyom Shagov, ten ale v dobré pozici vůbec netrefil branku. Poruba otočila z hole Josefa Fojtíka, jenž se zmocnil puku a z otočky z mezikruží vypálil nad Fučíkovo rameno – 3:2. Poláci i přesto dokázali vyrovnat, už za dvě minuty našel Krzysztof Bryk před brankou úplně volného Jana Homera, který uklidil puk do odkryté klece – 3:3. Utkání tak musely rozhodnout až nájezdy, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Josef Fojtík, který vytáhl Fučíka z branky a zavěsil do prázdné klece – 4:3.


Tabulka skupiny A

mužstvoZVVPPPPskórebody
1.HC RT TORAX PORUBA 2011101004:32
2.JKH GKS JASTRZĘBIE100103:41
3.KS UNIA OŚWIĘCIM000000:00

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že dvě třetiny jsme hráli velmi slušně, až v té poslední dvacetiminutovce nás trochu zamkli. My jsme ztroskotávali hlavně na jejich gólmanovi, protože šancí jsme tam měli plno. Nicméně hokej se hraje na branky, což se nám málem v tomto zápase vymstilo. Sice jsme utkání nakonec otočili, ale ještě v poslední minutě jsme tam měli gólovku. Trochu mě mrzí, že jsme ji neproměnili, protože jsme asi o ten jeden gól lepší byli a vyhrát jsme si zasloužili. Kdybychom neudělali zase hrubky v obraně, tak ten zápas dopadl pro nás lépe, ale je to teprve začátek a znovu před námi stál velmi těžký soupeř. Nutno říci, že Poláci kousali a měli nepříjemné kontry, ale nakonec jsme rádi za to, jak to dopadlo.

Robert Kalaber (JKH GKS Jastrzębie): Na začátek přípravy nás prověřil velmi kvalitní soupeř, technicky dobře vybavený. Věděli jsme, že mají v kádru také pár hráčů z extraligy, což proti našemu mladému mužstvu bylo hodně vidět. Nás hodně podržel gólman Fučík, který zneškodnil mnoho gólových příležitostí, ve třetí třetině jsme se dokonce dostali do vedení, ale udělali jsme tam dvě hrubé individuální chyby a znovu vedla Poruba. Pak jsme sice vyrovnali, a tak se rozhodovalo v nájezdech, kde jsme se my neprosadili, ale soupeř ano, a tak zaslouženě vyhrál.

Vítkovická omladina smetla polskou dvacítku

HC VÍTKOVICE RIDERA POLSKO U20

8:1 (1:0, 2:1, 5:0)

Branky a nahrávky: 11. Káňa (Kalus), 22. Krenželok (Kalus), 25. Kalus (Krenželok, Káňa), 46. Kuťák (Kalus, Krenželok), 48. Toman (Baláž), 51. Kuťák (Blažko), 57. Blažko (Baláž, Toman), 60. Baláž – 39. Zygmunt (Jarosz) Rozhodčí: Mikula – Kořistka, Janda L.

Tabulka skupiny B

mužstvoZVVPPPPskórebody
1.HC VÍTKOVICE RIDERA110008:13
2.DRACI ŠUMPERK000000:00
3.POLSKO U20100011:80