ELIOD Extraliga začala pro porubské mladíky městským derby, vynikal Calábek

10.09.2017, Gabriela Juříková

V Ostravar aréně se hned v prvním kole ELIOD Extraligy mladšího dorostu odehrálo městské derby. Do něj vstoupili lépe Porubští, kdy po přesilovce otevřeli skóre gólem Jonáše Barčáka, ale pak už gólové radosti slavili jen domácí hráči. Ridera své tři góly rozprostřela do všech třetin a to ještě neproměnila trestné střílení. Hráči Poruby se herně zvedli až ve třetím dějství, ale na rozjeté Vítkovice to už nestačilo. Výsledek ve prospěch domácího celku mohl být daleko vyšší, kdyby HC RT TORAX Poruba neměl v bráně skvěle chytajícího Petra Calábka, který pochytal padesát střel a svůj tým hodně podržel.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 1 ne 10.9.13:00
HC Vítkovice Ridera
HC RT TORAX Poruba
3:1(1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Smolka (Tvrdý), 22. Rajčan (Tvrdý), 59. Rajčan (Krejsa, Brada) – 9. Barčák (Spurný). Rozhodčí: Pelc – Vengřín, Gančarčík. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 53:13 (18:6, 22:4, 13:3). Průběh utkání: 0:1, 3:1.
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Havlík, Smolka, Kocián, Bystroň, Cubo, Plánka, Kočí – Tvrdý, Gebauer, Ivan, Krejsa, Schauer, Krška, Rajčan, Brada, Kubík
HC RT TORAX Poruba: Calábek – Gelnar, Hlaváč, Machů, Macias Kas., Bechný, Dobeš – Foldyna, Kotásek, Fojtík, Halata, Barčák, Pavlík, Spurný, Macias Kr., Krčmarský

Po týdnu porubský extraligový mladší dorost zavítal na led Vítkovic, tentokrát ovšem zabojoval již o první body do tabulky ELIOD Extraligy mladšího dorostu. Utkání vzali do svých rukou sice domácí borci, ale byli to právě oni, kteří jako první čelili početní nevýhodě. Tu sice přečkali, jenže čtyři vteřiny po vypršení Schauerova trestu otevřel skóre Jonáš Barčák. Ve spolupráci se Spurným se mu nakonec napodruhé povedlo mladého Bartošáka překonat. Blízko vyrovnání byl v domácí přesilovce Bystroň, nastřelil ovšem jen tyč Calábkovy brány. V další nabídnuté přesilovce se domácím nepodařilo porubskou obranu překonat, ale v pořadí třetí vítkovická početní výhoda už byla plně využita.

V začínající osmnácté minutě se Renému Smolkovi podařilo Petra Calábka překonat dělovkou od modré čáry. Po výměně stran se hrál hokej nahoru dolů, což vyústilo ve vedoucí branku pro domácí Rideru, když Samuel Rajčan překonal Calábka po rychlém protiútoku. O chvíli později se mohl RT TORAX radovat z vyrovnání, jenže střelu Kotáska dokázal Darek Bartošák silou vůle zastavit ještě před brankovou čarou.
Skvělé zákroky předváděl i porubský gólman Calábek. Jemu museli spoluhráči děkovat, že v druhé třetině neinkasovali vícekrát a jednou dokonce i ve své přesilovce. Vítkovičtí častovali porubského brankáře neuvěřitelným množstvím střel. Bušili do porubské obrany jako hluchý na vrata, ale další branky se domácí v druhé třetině nedočkali. To spíš Porubští mohli vyrovnat po úniku Halaty, ke kterému se odrazil puk, ale na Bartošáka nevyzrál.

Hned v úvodu třetí třetiny nařídil sudí po faulu Gelnara trestné střílení. Rajčan Calábka nenachytal na hruškách a neposlal tak tým do dvoubrankového vedení. Další větší akce se zrodila v polovině třetí třetiny, kdy měli Porubští přesilovku a šanci na vyrovnání. Jenže Bartošák zlikvidoval jak střelu Kotáska, tak následnou dorážku Dobeše. Šest minut před koncem třetí periody měli hosté další početní výhodu, ale v ní mohli spíš inkasovat. Gólem tentokrát pohrdl Ivan.
Domácí v závěru třetiny vyvíjeli ještě větší tlak a vydobyli si tím i přesilovku. Spurný na obranné modré fauloval a Ridera po minutě početní výhodu využila. Samuel Rajčan z blízkosti branky skoro protrhl brankovou síť, jak se do kotouče opřel. Domácí vstřelená branka uklidnila a utkání se dohrálo v klidném tempu. Však taky do konce třetí třetiny zbývala odehrát jen minuta a třicet devět vteřin.