Juniorka nezvládla poslední zápas kvalifikace v Ústí nad Labem a končí bronzová

20.03.2017, René Chyla

Porubští hokejisté mohli na poslední chvíli připravit juniorku Třebíče o titul, to by ale museli vyhrát v Ústí nad Labem v základní hrací době, navíc o dva a více gólů. RT TORAX sice třikrát dokázal srovnat krok a vždy vykřesal alespoň špetku naděje, častá vyloučení však posadila Slovan na koně, který díky Koptově hattricku srazil ostravské borce v poměru 5:3 a posunul se na druhou příčku právě před Bahníkovy svěřence. Ti nakonec po velkém boji obsadili po celorepublikové kvalifikaci bronzovou příčku.

Liga juniorů - K4 ne 19.3.15:00
HC Slovan Ústí nad Labem
HC RT TORAX Poruba
5:3(1:1, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 3. Kopta (Hucek, Balcar), 28. Dörner, 49. Kopta (Žďánský, Veselý M.), 55. Kopta, 59. Amirov (Kopta, Loukota) – 4. Korec (Gola P.), 41. Korec (Hranoš, Malát), 54. Ščurek (Kurnik). Rozhodčí: Horinek – Gabriel, Zmeškal. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 206. Střely na branku: 45:31 (14:11, 14:10, 17:10). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3.
HC Slovan Ústí nad Labem: Kosina – Loukota, Opočenský, Balcar, Hucek, Vytejček, Moucha, Zdvořáček – Tomáš, Kopta, Amirov, Veselý M., Batryn, Trmal, Žďánský, Dörner, Magasanik
HC RT TORAX Poruba: Zavadil – Štěpán, Hranoš, Ščurek, Široký, do 40. Prokeš, Prepsl, od 41. Slíž – Malát, do 40. Gola P., Korec – Dang, Kurnik, Vilček – do 40. Veselý, Bernát, Bialoň – od 41. Bijota, od 41. Kutiš

Hvězdy zápasu

Ondřej Kopta (UNL) (3+1)
Jan Korec (POR) (2+0)
Michael Hranoš (POR) (0+1)


Koptovo probuzení, Korcova blesková odpověď a tutovka Vilčka

Porubská juniorka nezačala na ledě ústeckého Slovanu zrovna nejlépe. Už ve třetí minutě se totiž odraženého puku ujal Ondřej Kopta, který prostřelil Zavadila mezi betony – 1:0. Vedení domácích ale dlouhého trvání nemělo. O minutu později se přes posledního obránce natlačil Jan Korec, jenž si zkušeně položil gólmana a zasunul kotouč k pravé tyči – 1:1. Za pár sekund mohl RT TORAX dokonce skóre otočit. Michal Dang našel parádní zadovkou zpoza branky najíždějícího Tomše Vilčka, ten ale trefil pouze připraveného Martina Kosinu. Ve dvanácté minutě pak natřikrát zkoušel štěstí od modré čáry Matěj Štěpán, jeho rány ale vždy jen těsně minuly prostor tří tyčí. Ani domácí ale nezůstali úplně bez šance, nejprve pálil zleva Sebastian Dörner a po něm z opačné strany zase Ondřej Kopta, ani jeden však branku netrefil.


Vilčkova další šance, vlastňák Štěpána a Malátovy příležitosti

Ostravané začali druhou třetinu náporem, dvojitá šance Tomáše Vilčka ale znovu zůstala bohužel nevyužita. Lekci z produktivity tak uštědřil Porubě domácí Slovan. Při hře čtyři na čtyři nahodil kotouč do brankoviště Sebastian Dörner, kde se černý kus pryže odrazil od brusle Matěje Štěpána přímo za Zavadilova záda – 2:1. Za dvě minuty poslal ideální pas Jan Korec najíždějícímu Davidu Malátovi, ten ale branku trestuhodně minul. Ve 36. minutě se znovu v šanci ocitl David Malát, po otočce ale nedokázal puk zvednout a stav tak zůstal nezměněn.


Korcova rychlá naděje a střelec Kopta

Poslední dějství začalo nadějně. Už po 17 vteřinách tečoval Hranošovu střelu od modré přesně k tyči Jan Korec – 2:2. Za pět minut mohli znovu Ústečtí odskočit, když Famil Amirov vyhledal před Zavadilem naprosto nekrytého Sebastiana Dörnera, ten byl ale přihrávkou tak překvapen, že nakonec nedokázal patřičně zakončit. Slovanu se to ale povedlo znovu ve 49. minutě. Krátce po uplynutí porubského trestu se naprosto sám před porubským gólmanem objevil Ondřej Kopta, jenž si Jana Zavadila zkušeně rozpohyboval a poté už zakončoval do odkryté branky – 3:2. Ústecký snajpr s osmnáctkou na zádech mohl další gól přidat zhruba o tři minuty později, tentokrát se ale parádním zákrokem blýskl porubský muž v masce.


Ščurkova jiskřička, nedisciplinovanost v závěru a hattrick Kopty

RT TORAX chvíli nato vyrovnal. Antonín Kurnik poslal přesnou nahrávku Petru Ščurkovi, který se z hranice kruhu pod víko nemýlil – 3:3. Porubu ale srážely časté zbytečné fauly, což Slovan také tvrdě trestal. V 55. minutě se k dorážce v předbrankovém prostoru dostal Ondřej Kopta, jenž tak zkompletoval svůj hattrick – 4:3. Definitivně hotovo bylo necelé dvě minuty před koncem, kdy Ondřej Kopta přihrával Vojtěchu Trmalovi a ústecký hokejista už se z kruhu do levého horního růžku nemýlil – 5:3. Junioři tak v posledním utkání sezony padli, po nadějném vstupu do kvalifikace poslední dva zápasy však prohráli a v celkovém součtu tak obsadili bronzovou příčku.


Zápas 5. kola kvalifikace

Třebíčvs.Ústí nad Labem4:2

Ohlasy k utkání

Jiří Merta (HC Slovan Ústí nad Labem): Samozřejmě jsme velmi rádi za to, že jsme poslední utkání sezony zvládli. Konečně jsme byli produktivní v útoku a dotáhli tak zápas do vítězného konce. Když se vrátím k celé kvalifikaci, tak doma jsme nejprve dali pouze jeden gól a prohráli jej v nájezdech. V Porubě a následně v Třebíči jsme měli obě utkání velmi dobře rozehraná, nicméně nezvládli jsme vždy poslední třetinu, což rozhodlo o osudu zápasu. Jak ale říkám, tak jsme konečně protrhli střeleckou smůlu, jelikož ta produktivita v těch předchozích zápasech byla velmi špatná, i když šancí jsme měli vždy dostatek. Tento duel byl spíše již jen o motivaci, srdci a bojovnosti. Přišlo dokonce více lidí a těm se muselo utkání určitě líbit. O zrušení Ligy juniorů, které je v plánu již na příští rok, tak se bavíme dnes a denně, ale raději bych se k tomuto nijak nevyjadřoval.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): V tomto utkání jsme již od začátku tahali za kratší konec, ale vždycky jsme se dokázali zvednout a stav vyrovnat. Ve třetí třetině nastal v naší hře totální kolaps, nezvládli jsme ji zejména po stránce disciplíny, kdy jsme měli snad pět vyloučených, což nakonec rozhodlo o tom, kdo poslední utkání vyhraje. Síly díky mnoha oslabením rychle ubývaly a soupeř si zřejmě za vítězstvím šel o něco více, k čemuž bych mu chtěl pogratulovat. Zápasy v kvalifikaci byly rozhodně všechny velmi kvalitní, žádný hráč nedal nikomu nic zadarmo. Zrušení Ligy juniorů ze strany svazu je ale dle mého názoru velká chyba a krok zpátky, protože ta utkání těch špičkových celků z této soutěže opravdu měla své parametry.

Závěrečná tabulka kvalifikace o DHL extraligu juniorů

mužstvo zápasyskórebody
1.Třebíč 414:118
2.Ústí nad Labem 412:145
3.Poruba 416:175