Exfrýdecký válec znovu potopil Porubu, RT TORAX padl v Novém Jičíně

17.12.2016, René Chyla

Porubští hokejisté měli v promrzlém novojičínském stánku katastrofální start, jelikož už v polovině první třetiny prohrávali 0:2. Pak ale přišel zvrat, Ostravané začali makat, Nový Jičín se pouze bránil a bylo jen otázkou času, kdy přijde vytoužený obrat. Na dvě trefy Patrika Zdráhala ale nikdo nenavázal, tlak na začátku druhé třetiny opadl a od té doby se již činili jen domácí, kteří čtyřmi zásahy rozhodli o tom, že porubské borce porazí v prosinci i podruhé.

2. liga - skupina Východ - 27 so 17.12.17:00
Ďáblové Nový Jičín
HC RT TORAX Poruba 2011
6:3(2:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Uhlár (Novotný, Vašut), 9. Běhal (Christov, Zdeněk), 25. Sonnek (Christov, Běhal), 29. Christov (Vašut, Cabák), 40. Sonnek (Christov, Zdeněk), 54. Málek (Slovák) – 19. Zdráhal (Bail, Kafka), 23. Zdráhal (Kuťák, Rudl), 57. Ballner (Vaněk, Bail). Rozhodčí: Vrba – Čelechovský, Koínek. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 400. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 6:2, 6:3.
Ďáblové Nový Jičín: Iláš – Zahradníček, Běhal, Hruška, Vašut, Dresler, Cabák, Samiec, Slovák, Christov, Málek, Zdeněk, Kocián, Sonnek, Novotný, Uhlár
HC RT TORAX Poruba 2011: Čech – Slavík, Puškár, Flašar, Tichý, Rudl, Bail, Puzič, Adamík – Ballner, Kafka, Sztefek, Illéš, Vaňek, Kuťák, Zachar, Zdráhal, Seidler, Slováček, Sedlář, Moskal

Hvězdy zápasu

Vít Christov (NJČ) (1+3)
Patrik Zdráhal (POR) (2+0)
Jan Sonnek (NJČ) (2+0)

Hororový start

Vstup do zápasu byl jako z toho nejděsivějšího hororu. Už v první minutě se před Jakubem Čechem objevil Jiří Zdeněk, domácí forvard ale naštěstí neuspěl. Ve druhé minutě už ale Nový Jičín vedl. Domácí vytvořili před porubskou brankou pořádný zmatek, v němž se nejlépe zorientoval Jakub Hruška, který dokázal dostrkat puk do prázdné branky – 1:0. V osmé minutě napřáhl mezi kruhy David Samiec, ten ale trefil pouze levou Čechovu tyč. O minutu později pak nahrával zpoza branky Vít Christov před brankoviště Jiřímu Běhalovi, který dělovkou nad vyrážečkou zaskočil porubskou střídačku podruhé. První přesilovka Poruby ale jako by vše změnila.


Jasná převaha Porubských ve druhé polovině úvodní třetiny

Patrik Moskal mohl krátce po přesilovce dorážet před odkrytou brankou, skákající puk ale netrefil. RT TORAX poté parádně vyškolil kombinací novojičínskou obranu, nechal vyjet David Iláše z branky a ke kotouči se na levém kruhu dostal Dominik Kafka, který mohl pálit do prázdné kasy. Útočník Ostravanů ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Zanedlouho se pak Michal Sztefek výborně proháčkoval mezi třemi hráči, v rozhodujícím momentu před gólmanem byl ale faulován a nestihl tak zakončit. Porubští snižovali zhruba minutu před první pauzou. Střelu Marka Baila sice ještě domácí brankář vyrazil, na dorážku Patrika Zdráhala nad levý beton ale už nezareagoval – 2:1.


Zdráhalovo vyrovnání a exfrýdecký válec

Vítkovická posila se činila i ve druhé třetině. Filip Kuťák nahrával Patriku Zdráhalovi, který bekhendem nad beton srovnal – 2:2. Zbytek třetiny byl už ale jako přes kopírák začátku zápasu. Za dvě minuty totiž zužitkoval odraženou střelu Víta Christova Jan Sonnek a domácí tak znovu vedli – 3:2. Za čtyři minuty se pak v situaci dva na jednoho objevil Ivo Kocián, jenž nahrával na levou stranu Vítu Christovovi, který neměl problém uklidit puk do poloodkryté branky – 4:2. Zmar Sršňova výběru byl dokonán pár sekund před druhou pauzou, kdy Nový Jičín využil početní převahu. Vít Christov našel na ose hřiště naprosto nehlídaného Jana Sonnka a ten prostřelil Čecha popáté – 5:2.


Čechovo zaváhání a Ballnerovo snížení

V poslední dvacetiminutovce se nezměnilo lautr nic. Dominik Rudl sice trefil od modré tyč Ilášovy svatyně, pak ale úřadoval znovu domácí celek, který navýšil v 54. minutě. Jiří Slovák nahrával před brankoviště Matěji Málkovi, který přízemní střelou navýšil – 6:2. RT TORAX odvrátil hrozící debakl tři minuty před koncem. Rostislav Vaněk si najel z pravé strany, zahlédl najíždějícího Davida Ballnera na ose hřiště, odkud porubský útočník uzavřel gólový účet večera – 6:3.


Ostatní zápasy 27. kola

Val.Meziříčívs.Šumperk4:3
Kopřivnicevs.Brno9:5
Opavavs.Vsetín1:4

Ohlasy k utkání

Petr Macháček (HK Nový Jičín): Znovu se ukázalo, že dokážeme konkurovat a hrát s silnými týmy, jakým Poruba bezesporu je. Zvládli jsme začátek zápasu, kdy se nám podařilo vstřelit dvě branky, nicméně soupeř poté manko smazal a vyrovnal. Rozhodujícím momentem bylo určitě to, že jsme na vyrovnávací gól dokázali prakticky ihned reagovat a znovu tak odskočit soupeři. Ve třetí třetině jsme si pak už vedení pohlídali.

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Z naší strany to byl velmi špatný výkon. Od začátku nás Nový Jičín přehrával v důrazu i pohybu. Domácí vyhráli zaslouženě a byla na nich vidět chuť po vítězství, což nám rozhodně chybělo.

Tabulka po 27. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Vsetín 25120:5268
2.Poruba 25115:7751
3.Šumperk 2595:8740
4.Hodonín 2492:8936
5.Nový Jičín 2582:8235
6.Opava 2567:8630
7.Val.Meziříčí 2571:8929
8.Kopřivnice 2591:11329
9.Brno 2560:11818