Nevýraznou přetahovanou s pátým soupeřem z Polska vyhrála Poruba s náskokem dvou branek

01.09.2016, Soňa Molatová

Po extraligovém celku z Vítkovic čekala na porubské hokejisty bitva s pátým polským soupeřem, kterým byl celek z Bytomi. Ne příliš výrazné přípravné utkání nakonec strčili do kapsy domácí, byť v jeden moment dokonce prohrávali.

2. liga – přípravné zápasy - přát. čt 1.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
TMH Polonia Bytom
4:2(1:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Tichý (Slavík, Kafka), 27. Zachar (Puzič), 27. Ballner (Zachar), 54. Tomčák (Vaněk) – 12. Bordowski, 22. Salamon (Stepień). Rozhodčí: Janda R. – Chamrád, Goláň. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Pútec (32. Kubáň) – Bail, Rudl, Slavík, Puškár, Flašar, Adamík, Tichý – Puzič, Ballner, Sedláček, Sedlář, Kilnar, Jáchym, Piecha, Seidler, Hudečk, Kafka, Zachar, Tomčák, Slováček, Vaněk
TMH Polonia Bytom: Landsman – Cunik, Dziako, Wanacki, Stepieň, Owczarek, Kowalowka A., Pastryk, Falkenhagen – Bordowski, Kartosakin, Pzzygodski, Troshin, Brodczyk, Salamon, Danieluk, Kozlowski, Kowalowka S., Wieczorek, Krzemieň, Ktaczyňski

Krátce po začátku utkání přišlo první vyloučení na straně hostů. Ti se pak na trestnou posadili hned ve dvou a vytvořili tak pro Porubu příznivé podmínky. Jen pár sekund před začátkem osmé minuty zápasu vyslal od modré dělovku Josef Tichý, která zafičela do brány hostí a porubský bek tak poslal svůj tým do vedení. Nedlouho poté přelstil domácího gólmana Pútce Richard Bordowski, jehož střela porubskému strážci svatyně prosvištěla nad betony. Ještě před prvním odchodem do šaten se pokusil bytomské obraně pláchnout Kilnar, jeho přihrávku z kruhu si ale nikdo před bránou nepřebral.

Potrestané fauly a konzultace rozhodčích

Necelé dvě minuty po startu druhé periody poslal Sedlář svůj tým do čtyř, čehož v kombinaci s polo odkrytou porubskou kasou využil Blažej Salamon a poslal kotouč za Pútcova záda. Vzápětí si puk přebral do režie David Zachar a poslal puk pod Landsmanovu vyrážečku. Následně dokázali domácí v početní přesile vytrestat Wieczorekův faul a David Ballner dostal puk do svatyně hosté potřetí. Kotouč se ovšem odrazil od rukavice a tak jej hlavní sudí uznal až po krátké konzultaci s čárovými rozhodčími.

Jistota v poslední třetině

Následoval gólový půst, který byl narušen jen několika málo vyloučeními. Deset minut před koncem základní hrací doby se dostala obě mužstva do čtyř hráčů a Puzič si najel na kruh, kde hlídán obráncem poslal puk na Sedláře, jenž ve výhodné pozici kotouč netrefil. Krátce na to byla hra přerušena, jelikož se rozhodčí přetahovali s hokejkou zaseknutou v plexi. Po opětovném spuštění časomíry dostal parádní nahrávku Jozef Tomčák, který trefil odkrytou bránu a dvoubrankovým náskokem uklidnil porubskou střídačku, která v konečném výsledku zvítězila 4:2.

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Dneska to z naší strany nebylo vůbec ideální utkání. Asi na kluky dolehla únava z předchozího zápasu s Vítkovicemi, kde je to stálo asi hodně sil. Bylo to utahané, málo jsme bruslili a tlačili se do brány. Nakonec jsme to dotáhli do vítězného konce a z toho je asi jediné pozitivum. Musíme si teď trochu odpočinout a začneme se už připravovat na soutěž.

Zbigniew Szydłowski (TMH Polonia Bytom): Sehráli jsme poslední zápas před ligou. Dnes jsme hráli ofenzivní hokej a v obraně nám to pak trochu scházelo. Hra nám teď jde o něco lépe, ale pořád to má své chyby, máme ještě týden na vypilování.