Střelecké hody na Kladně! Starší dorost nevzdává naději

15.01.2016, Gabriela Juříková

Na druhý dvoudenní trip sezóny se vydali starší dorostenci v pátek 15. Ledna. První zastávkou v bojích o cenné body pro udržení extraligy bylo Kladno. A utkání rozehrál tým trenéra Rambouska velice dobře, po první třetině vedl 3:1, jenže pak Rytíři do brány postavili zkušenějšího gólmana a zároveň zlepšili úspěšnost střelby. Hosté v utkání vedli o dvě branky celkem třikrát a domácí třikrát manko smazali. Zápas muselo nakonec rozhodnout prodloužení, ve kterém po prvotním tlaku domácího týmu zazářil gólman Bayer, ale více pozornosti si vysloužil Vojtěch Střondala, který v prodloužení svou třetí brankou v utkání rozhodl o zisku dvou bodů. Moc cenných bodů!

NOEN extraliga staršího dorostu - 33.kolo pá 15.1.16:00
Rytíři Kladno
HC RT TORAX Poruba
6:7p(1:3, 3:2, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Husarik (O. Bláha, Hrabík), 23. Kubík, 26. Kubík (Veber, Kalaj), 39. Kučera (Kalaj, Řepka), 44. Hrabík (Kalaj, Kubík), 47. Hrabík – 3. Holub (Bernát, Krupa), 14. Střondala (Irgl,Malát), 18. Havránek (Bochnak, Prepsl), 29. Irgl (Krupa, Holub), 33. Střondala (Bijota), 42. Bochnak (Střondala), 63. Štřondala. Rozhodčí: Nepomucký – Svoboda, Beránek. Vyloučení: 6:6, navíc Kovacz (KLA) 10 min OT. Využití: . V oslabení: . Diváci: 55. Střely na branku: 56:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:5, 4:5, 4:6, 6:6.
Rytíři Kladno: Blažek (21. Zázvorka) – Klusáček, Haspeklo, Kryll, Veber, Smrž – Řepka, Hrabík, Svoboda, O. Bláha, Kouba, Kučera, Kalaj, Husarik, Kovacs, Kubík, Pejchal
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Prokeš, Bijota, Prepsl, Skokan, Timura, Dobeš – Holub, Bernát, Krupa – Irgl, Malát, Klíma – Bochnak, Střondala, Havránek – Stach

Po prvotním domácím tlaku, který Poruba ustála, se hosté ujali ve třetí minutě vedení, když z pravého rohu nahodil puk na bránu Bernát a Matyáš Holub jej usměrnil za záda překvapeného Blažka. Rytíři v žádném případě nesložili zbraně a dobývali Bayerovu bránu. Rozhodčí nešetřili trestnými minutami a v jednu chvíli hráli domácí přesilovku čtyři na tři, ale ani to jim k vyrovnání nestačilo. To se zrodilo až při hře čtyři na čtyři, kdy puk za brankovou čáru dopravil Pavel Husarík. Jenže branková konstrukce v tu chvíli pravděpodobně nestála na svém místě a navíc se v brankovišti pohyboval útočící hráč, ale rozhodčí branku uznal.

Hostující trenérské trio sice protestovalo nevysláním hráčů na led, ale s verdiktem se nakonec museli smířit. Jejich svěřenci se nenechali vyvést z míry, což bylo překvapivé a brzy odpověděli brankou. Po druhé se RT TORAX Poruba dostal do vedení brankou Vojtěcha Střondaly, který naskočil na led po vypršení trestu. Ve středním pásmu nabral rychlost, kličkou se zbavil obránce a forhendovou střelou nad Blažovo pravé rameno zavěsil. To běžela čtrnáctá minuta. I domácí přečkali oslabení bez inkasované branky, ale porubský tlak přetrvával. Kladenská obrana si vybrala oddechový čas, protože Marek Havránek střelou k druhé tyči zvýšil po nahrávce Bochnaka a Prepsla vedení RT TORAXu již na 3:1.

Po přestávce se Rytíři během prvních šesti minut dostali do zápasu. V oslabení se domácí dostali až za bránu Bayera, který hodlal rozehrát letící puk, jenže ten odskočil jinak, než hostující gólman předpokládal a Adam Kubík neměl moc práce dopravit puk do prázdné brány. Domácí zvýšili aktivitu a v šesté minutě stav srovnali. Svou druhou branku dal střelou z první Adam Kubík. Hosté po vstřebání faktu, že ztratili vedení, šlápli do bruslí a bránili srdnatě nerozhodný stav před dotírajícími Rytíři a také s dravostí útočili. Kubíkovi překazili hattrick a na opačné straně byl střídající gólman Zázvorka poprvé překonán Lukášem Irglem. Hosté byli díky přesilovce v talku a na jejím konci si Irgl pohrál s obranou, když vyjížděl z rohu k bráně, kde si gólmana položil a pak zakončil do odkryté klece.

Na rozdíl dvou gólů se RT TORAX dostal v přesilovce, kdy Bijotova střela od modré Zázvorkovi vypadla přímo na hůl Vojtěcha Střondaly, který si kotouč srovnal na holi a obstřelil kladenského gólmana. Do konce druhé třetiny zbývalo necelých osm minut a Rytíři pálili jednu šanci za druhou. Respektive naráželi na pohotovou lapačku Bayera a jeho mrštnost v brankovišti. Až těsně před druhou přestávkou a po kladenské přesilovce jej překonal Michal Kučera na jehož střelu k pravé tyči už porubský gólman nedosáhl. Před tím zlikvidoval pokusy Hrabíka, Řepky i Husárika.

Po druhé výměně stran se hosté dostali potřetí do dvoubrankového vedení. Přestože měli domácí vstup do třetí třetiny lepší. Hráči RT TORAX se natlačili před Zázvorku, lépe řečeno Střondala, který puk zatáhl po levém křídle a střílenou přihrávku pak před brankou bekhendem poslal za brankovou čáru Ernest Bochnak. Kladno snížilo v přesilovce, a celkem brzy. Vhazování po pravé Bayerově ruce vyhrálo Kladna a skoro z brankové čáry z pravého rohu pálil Kryštof Harabík. Puk se do brány dostal až u druhé tyče.

Domácí mužstvo mělo jeden útok za druhým, kapitán Kubík měl samostatné úniky, ale ztroskotával na Bayerově hbitosti a rychlé lapačce. Až v sedmé minutě třetí třetiny byl stav znovu vyrovnaný. Kryštof Hrabík ujel po levém křídle a střelou mezi betony srovnal na 6:6. A přestože měli od vyrovnávací branky domácí absolutní převahu jak herní, tak střeleckou, vítězný gól se jim nepovedlo vsítit a to jen díky absolutní koncentraci gólmana Bayera, velkému štěstí porubských obránců a v neposlední řadě celého týmu, který potřeboval bodovat jako sůl. Utkání dospělo do prodloužení, kde měli opět navrch Rytíři, ale stačil jeden únik Irgla a následný Vojtěcha Střondaly, který napoprvé Zázvorkovy betony nepřestřelil, ale následný pokus v jízdě do strany byl vítězný.

Pro RT TORAX Poruba platinové dva body! V sobotu 16. ledna budou hrát na ledě Motoru České Budějovice.

Ohlasy k utkání

Libor Procházka (Rytíři Kladno): Dnes nám chyběli čtyři hráči do obrany, na což se určitě nechceme vymlouvat, ale jednoznačně jsme dnes měli vyhrát za tři body. S papírově slabším soupeřem jsme nehráli dobře, brzy jsme také prohrávali. Těžko říci, jestli došlo k podcenění, ale z naší strany to nebyl dobrý zápas. Vždycky jsme se dostali zpět do hry, poprvé už na 3:3, podruhé na 6:6. Každopádně dnes jsme s jedním bodem zklamaní.

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Kdyby dnes přišly tři tisíce diváků, tak by si to určitě užily, protože padlo třináct gólů. Třikrát jsme vedli o dva góly a to by se nemělo stávat, abychom tohle pouštěli. Bohužel nemáme tak dobrou a zpevněnou obranu. Jedna naše lajna dokonce měla miniutkání 1:5, což je hrozně špatně. Každopádně naši kluci bojovali, protože máme nůž na krku. Snažíme se zachránit extraligu, takže kluci do toho dnes dali všechno. Náš tým makal a dřel od první minuty, ale jak už jsem řekl, nemělo by se nám stávat, abychom své vedení takhle lehce pouštěli. Když dáme venku šest gólů, tak bychom prostě měli vyhrát. Každopádně jsme rádi za dva body. Sice náš gólman udělal hrubou chybu v přesilové hře, kdy jsme dostali gól za brankou, když soupeři přihrál přímo na hůl. Následně tam měl ještě jednu lacinou branku, ale jinak odchytal perfektní utkání a i díky němu jsme ještě v závěru neinkasovali a neprohráli.