Juniorka dobyla Lapač a slaví jedenáctou výhru v řadě

05.02.2016, René Chyla

Porubské juniory před další dvoutýdenní pauzou čekal venkovní zápas na Lapači. Začátek vyšel Ostravanům náramně, jelikož juniorka využila přesilovku. Pak ale dvěma údery zaskočila Zavadila dvojice Janošek – Tydlačka a Vsetínští tak po první třetině odcházeli do šaten o něco spokojenější. RT TORAX poté celou druhou dvacetiminutovku, která se změnila doslova ve střelnici, dotahovali, do té poslední se však odcházelo za vyrovnaného stavu 4:4, na němž měl lví podíl Marek Smrčka (1+4). Závěrečná perioda pak už patřila jednoznačně lídrovi, který díky Patriku Golovi a Marku Pěnčíkovi dokráčel k jedenáctému vítězství v řadě a uhájil tak špici tabulky před dotírajícími Drtiči s Hodonína, s nimiž se porubští borci utkají v prvním kole play-off.

Liga juniorů - 28.kolo pá 5.2.16:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba
4:6(2:1, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 18. Janošek (Tydlačka, Toman), 19. Tydlačka (Janošek), 26. Toman (Janošek), 31. Janošek – 5. Moravčík (Smrčka), 25. Moravčík (Kropka), 29. Kropka (Smrčka), 39. Smrčka (Moravčík), 49. Gola P., 56. Pěnčík (Moravčík, Smrčka). Rozhodčí: Vaněk – Valentík, Kučera. Vyloučení: 4:5, navíc Šustala a Gola P. (oba POR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 82. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:6.
VHK ROBE Vsetín: Stojar – Vašíček, Svozílek, Rýpar, Vítek – Janošek, Konopka, Toman, Kuchařík, Grygar, Tydlačka
HC RT TORAX Poruba: Zavadil – Štěpán, Ščurek, Široký, Kropka, Boháč – Gola P., Gola R., Sysala, Moravčík, Bialoň, Stupka, Vilček, Pěnčík, Mládek, Smrčka, Csabala, Kurník, Šustala

Ačkoliv nastoupili domácí pouze v jedenácti hráčích, už v první minutě mohli jít bleskově do vedení. V přečíslení se ocitli Janošek a Tydlačka, Zavadil ale střelu druhého jmenovaného zlikvidoval. RT TORAX poté dostal k dispozici 73 sekund trvající dvojnásobnou početní převahu. Porubští však využili až tu klasickou. Marek Smrčka nahazoval kotouč před brankoviště, kde stál zaparkovaný Dominik Moravčík, který uklidil puk k levé tyči – 0:1. Valaši mohli následně srovnat, kdyby Lukáš Kuchařík proměnil svůj samostatný únik.

Obrovskou šanci na zvýšení hubeného náskoku měl Adam Kropka, jemuž nahrával před brankoviště Moravčík, Lukáš Stojar střežící vsetínskou svatyni se však vyznamenal. V 18. minutě už ale Valašský hokejový klub srovnal krok. Ondřej Tydlačka našel zpoza branky před Zavadilem nekrytého Miroslava Janoška, který v pádu zamířil přesně k levé tyči – 1:1. Za minutu už domácí dokonce vedli. Odraženou střelu Janoška totiž dojel Ondřej Tydlačka, jenž překonal Zavadila podruhé – 2:1.

Porubští srovnali ve 25. minutě, kdy Marek Smrčka naservíroval kotouč Dominiku Moravčíkovi. Ten se následně prezentoval parádní individuální akcí, zbavil se vsetínských obránců a zápěstím vystřelil pod lapačku gólmana – 2:2. RT TORAX se ale neradoval dlouho. Valaši totiž udeřili minutu nato z dalšího přečíslení. Miroslav Janošek zahlédl na opačné straně Adama Tomana, který zamířil mezi Zavadilovy betony – 3:2. Přestřelka pokračovala a o dvě minuty později se opět začínalo od nuly.

Marek Smrčka našel mezi kruhy Adama Kropku, proti jehož pohotové střele nad vyrážečku neměl Lukáš Stojar žádnou šanci – 3:3. Ve 31. minutě si Valaši znovu vzali vedení zpět. Miroslav Janošek se ujal kotouče a z hranice levého kruhu zamířil nad Zavadilovu lapačku – 4:3. Moravčíkovi pak chybělo už jen trochu štěstí, aby zkompletoval hattrick. Ale co se nepovedlo jemu, pak dokončil Marek Smrčka, který se z prostoru mezi kruhy nemýlil – 4:4.

Ostravané ve 49. minutě konečně znovu vedli. Patrik Gola si vybruslil zpoza branky na levý kruh, odkud vymetl levý horní růžek Stojarovy kasy – 4:5. Přesilovku pěti proti třem si vyzkoušeli i Vsacané. Tu však Vsetínští nezahráli podle svých představ a v největší příležitosti se ocitl Marek Pěnčík, který překvapil vsetínskou obranu. Svůj samostatný nájezd ale neproměnil. Junioři definitivně potvrdili tříbodové vítězství v 56. minutě. Marek Pěnčík se nejlépe zorientoval ve zmatku v předbrankovém prostoru a nevýrazným doklepnutím vyslal puk směrem k levé tyči – 4:6.

Ohlasy k utkání

Jan Dědek (VHK Vsetín): Na to, že jsme hráli jen v deseti hráčích, si myslím, že jsme viděli opravdu vyrovnané utkání s mnoha šancemi na obou stranách. Mrzí mě akorát zbytečná vyloučení a rozhodujícím momentem byly zřejmě dvě dvojnásobné přesilovky v závěru, které jsme nedokázali využít. Jelikož jsme nastoupili v takovém nízkém počtu, tak nám v té poslední třetině už došly síly. Nezbývá než pogratulovat soupeři k výhře.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): I když jsme hráče připravovali na těžký zápas, tak se nám opět potvrdilo, že pokud se nehraje naplno, tak samo to nejde. Se soupeřem, který hrál v deseti, jsme remizovali po dvou třetinách 4:4. Nakonec nám vyšla třetí dvacetiminutovka, ale znovu nemůžu být spokojen s disciplínou některých hráčů. Chtěl bych poděkovat zejména těm, kteří ubránili dvě oslabení tři proti pěti, škoda opravdu jen těch dvou desetiminutových trestů.