Poruba smetla Karvinou, Ballner pomohl k výhře třemi body

19.12.2015, René Chyla

Po bezbrankové a nevýrazné první třetině Porubští udeřili ihned z kraje té druhé. Během 36 sekund se totiž trefili přesně Petr Seidler s Rostislavem Vaňkem (2+0), který je na Karvinou opravdovým expertem, jelikož proti žádnému jinému soupeři se letos čtyřiadvacetiletý mladík prosadit nedokázal. RT TORAX nastupoval do poslední dvacetiminutovky s tříbrankovým náskokem, ale ten mohl být bleskurychle smazán nebýt druhé branky svátečního střelce. Domácí sice znovu znejistili Porubské dalším kontaktním gólem, na něhož ale naštěstí svěřenci Tomáše Sršně zareagovali hned třemi údery, čímž potvrdili stoprocentní bilanci na ledě karvinského SK. Fanoušci, kteří tak přijeli na poslední venkovní utkání v tomto roce porubské borce povzbudit, museli odcházet s úsměvem na tváři.

2. liga - skupina Východ - 28.kolo so 19.12.15:30
HC Býci Karviná
HC RT TORAX Poruba 2011
3:7(0:0, 0:3, 3:4)
Branky a nahrávky: 42. Grygar (Kasperlík M.), 49. Dziov (Javín), 55. Kasperlík M. (Kasperlík O.) – 22. Seidler (Stejskal, Peslar), 22. Vaněk (Ballner, Sedlář), 35. Zachar (Malý, Kilnar), 51. Vaněk (Ballner), 55. Ballner (TS), 59. Vrána (Seidler, Slavík), 60. Stejskal (Zachar). Rozhodčí: Šutara – Hanzlík, Vengřín. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 142. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:7.
HC Býci Karviná: Pútec – Javín, Jaroch, Deustch – Dziov, Opravil, Malík, Chomič, Foltyn, Grygar, Logunovs, Václavík, Vyčesaný, Křibík, Kasperlík O., Kasperlík M., Juhász
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Slavík, Peslar, Baca, Ovšák, Vajda, Malý – Ballner, Blahuta, Kilnar, Vaněk, Vrána, Sedlář, Seidler, Zachar (46. - 50. Szajter), Stejskal

Úvodní minuty zápasu mezi poslední Karvinou a šestou Porubou příliš atraktivní podívanou nenabídly. I když měl RT TORAX územní i herní převahu, prosadit se nedokázal. Svěřenci Tomáše Sršně mohli jít do vedení v přesilovce na začátku deváté minuty, do největší šance se však paradoxně dostali Karvinští. Martin Kasperlík ujel po pravé straně porubské defenzívě a v přečíslení přihrával před branku Jakubu Juhászovi. Ten ale kotouč netrefil ideálně a bezbrankový stav trval i nadále. S narůstajícím časem stoupalo také sebevědomí domácích hokejistů, kteří se snažili uspět téměř z každé pozice. I přesto ale oba gólmani vstupovali do druhé dvacetiminutovky s čistým štítem.

RT TORAX začal druhou třetinu parádně. Už po minutě využil svou přesilovku a Porubští konečně vedli. Stejskalovu ránu sice ještě Peter Pútec vyrazil, na dorážku Petra Seidlera k pravé tyči však byl již krátký – 0:1. Za půl minuty měli hostující fanoušci důvod k radosti znovu. David Ballner nahrával Rostislavu Vaňkovi, jenž si udělal pár kroků do výhodnější pozice na pravý kruh a bekhendovou střelou přehodil karvinského brankáře – 0:2. Domácí lodivod tak okamžitě zareagoval oddechovým časem. Karvinští ale dále nestíhali a kromě přesilovky se nedostali přes jedenáct minut za polovinu kluziště.

Domácím poté svitla naděje, všechny pokusy a dorážky ale opět zlikvidoval Radek Tihlář. Martin Blahuta mohl na druhé straně jít naprosto sám na Petera Pútce, za modrou čárou ale upadl a porubské vedení tak nenarostlo. Milan Ovšák o chvíli později hrubě chyboval před brankovištěm, čehož mohl využít Tomáš Foltyn, Radek Tihlář ale znovu prokázal své kvality. RT TORAX tak uštědřil Karvinským lekci z produktivity. Robin Malý sice nejprve vyprášil Pútcovy betony, dorážka Davida Zachara se však již ujala – 0:3. Zachar pak připravil dobrou pozici také pro Aleše Kilnara, ten ale bekhendem zamířil nad břevno.

Krátce po skončení dvojnásobné přesilovky domácích se karvinské SK poprvé prosadilo. Martin Kasperlík přenechal kotouč Petru Grygarovi, který vymetl pravý horní růžek Tihlářovy klece – 1:3. Domácí střelec tak ukončil 108 minut trvající Tihlářovu neprůstřelnost. Konec 49. minuty přinesl kontaktní gól a drama mohlo začít. Miroslav Javín nahrával Vitaliimu Dziovovi, který se přes celé útočné pásmo prezentoval individuální akcí a zakončil k pravé tyči – 2:3. Hosté odpověděli o minutu později v signalizované výhodě. Ballnerova střela z levého kruhu propadla Pútcovi pod vyrážečkou a volný puk v brankovišti už dorazil za brankovou čáru Rostislav Vaněk – 2:4. Karviná ale stále neměla dost a hnala se za vyrovnáním.

Ondřej Kasperlík nahrával před brankoviště Martinu Kasperlíkovi, který se z předbrankového prostoru pod Tihlářovu lapačku nemýlil – 3:4. Na druhé straně uprchl karvinské obraně David Ballner, porubský útočník byl ale faulován a hlavní sudí tak nařídil trestné střílení. David Ballner si poté v samostatném nájezdu našel místečko u vyrážečky, do něhož zamířil přesně – 3:5. V předposlední minutě už Porubští rozhodli definitivně. Petr Seidler vypálil z levé strany a puk v brankovišti bez problémů poslal do sítě Lukáš Vrána – 3:6. Karviná to zkusila ještě v šesti, ale tento krok se trenérům příliš nevyvedl. David Zachar získal černý kus pryže v obranném pásmu a v situaci dva na nikoho ještě přenechal Vladimíru Stejskalovi, který s úsměvem zpečetil porubské vítězství – 3:7.

Ostatní zápasy 28. kola II. ligy skupiny Východ

HK Nový Jičín vs. HC Moravské Budějovice 20057:5
SHK Hodonín vs. HC Lvi Břeclav5:2
VHK Vsetín vs. HC Kopřivnice7:4
HC Technika Brno vs. HC Frýdek-Místek3:2
HC Slezan Opava vs. HC Bobři Valašské Meziříčí3:4

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): První třetinu jsme odehráli katastrofálně, něco jsme si řekli v kabině a ve druhé třetině již hráli lépe a šli více do brány. Beci se snažili více nastřelovat a dali jsme z toho jednu dvě branky. Dostali jsme se do vedení, ale ve třetí třetině jsme od toho zase opustili, dostali jsme soupeře do hry, ale naštěstí jsme dali góly navrch a utkání dohráli.