Zacharův hattrick zastavil bodání Žihadel

12.09.2015, René Chyla

Než se stačila Poruba pořádně na ledě rozkoukat, už ostravská obrana pocítila ostré bodnutí. To se trefil Roman Mikeš a všichni zůstali jako opaření. O chvíli později ale vrátil na druhé straně nepříjemný úder porubský ostrostřelec David Zachar (3+1). Tentýž hráč totiž za malou chvíli nahrával i na druhou vyrovnávací trefu Poruby, jelikož Moravské Budějovice šly i podruhé brzy do vedení. Do první přestávky ale stihl RT TORAX přidat ještě další branku z hole Seidlera a domácí tak šli do kabin s jednobrankovým náskokem. Z drtivého tlaku na konci prostřední periody vytěžila Poruba čtvrtý gól z hokejky urostlého zadáka Šindeláře, jehož zásah se nakonec ukázal býti rozhodujícím. V poslední třetině si RT TORAX již vedení pohlídal, jelikož autor prvního gólu přidal ještě další dvě trefy a zkompletoval tak svůj hattrick.

2. liga - skupina Východ - 1.kolo so 12.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Moravské Budějovice 2005
6:3(3:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Zachar (Peslar), 10. Slavík (Zachar), 14. Seidler (Malý, Ovšák), 40. Šindelář (Sysala), 46. Zachar (Peslar), 59. Zachar (Kilnar, Chaloupka) – 2. Mikeš (Pěška, Paták), 6. Lupač (Vlašín), 43. Matějka (Trojan, Račický). Rozhodčí: Šutara – Rychlý, Řezáč. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 421. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2, 4:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Malý, Slavík, Peslar, Buček, Ovšák, Šindelář – Stejskal, Zachar, Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Szajter (od 20. Vaněk), Sysala, Ballner, Seidler
HC Moravské Budějovice 2005: Šťastný (od 14. Máj) – Sobotka, Pelikán, Sechovec, Latner, Peroutka, Forman, Randa – Rytnauer, Krutiš, Havel, Pěška, Mikeš, Paták, Trojan, Račický, Barták, Vlašín, Lupač, Horký, Matějka

Kdo čekal, že první kolo bude z obou stran opatrné a diváci zhlédnou málo branek, musel být příjemně překvapen, jelikož s góly se naopak roztrhl pytel. RT TORAX totiž ve druhé minutě chyboval před brankovištěm, Ondřej Pěška našel ve zmatené obraně na hranici levého kruhu Romana Mikeše, který prostřelil Kubáně a poslal Žihadla do překvapivého vedení – 0:1. Za necelé čtyři minuty se ale podařilo Porubě srovnat krok. David Zachar se prodral podél levého mantinelu do útočného pásma, na hranici levého kruhu napřáhl a vymetl pravý horní roh Šťastného brány. Ten nedokázal proti rychlé střele ani zareagovat – 1:1.

Než se ale skončily na porubské střídačce oslavy z vyrovnání, už Žihadla udeřila znovu. Michal Vlašín nahrával zpoza brány přímo na hůl Marka Lupače, jenž neměl problém uklidit kotouč do odkryté brány – 1:2. Ani na druhé straně netrvala radost příliš dlouho. David Zachar zahlédl na modré čáře nikým neatakovaného Marka Slavíka, který se trefil do stejného místa jako autor prvního gólu domácích – 2:2. To běžela teprve desátá minuta.

Co se o tři minuty později nepovedlo po přihrávce Jana Chaloupky Davidu Zacharovi, to dokázala o chvíli později jiná stálice v ostravském mužstvu. Robin Malý přenechal kotouč rozjetému Petru Seidlerovi u pravého mantinelu, jenž zamířil nad beton ke vzdálenější tyči – 3:2. Hlavnímu kouči Moravských Budějovic ale s touto brankou došla trpělivost a gólmani se museli protočit. Čtvrtý gól mohl přidat opět David Zachar, rozhodující chvíli ale prováhal. Vyrovnání tak měl na holi David Horký, budějovický útočník by ale musel lépe seřídit svá mířidla.

Vyrovnat mohlo hned z kraje druhé třetiny v oslabení duo Ladislav Rytnauer – Lukáš Havel, ti však svou šanci promarnili. Ve stejné pozici se ocitli také Tomáš Račický – Jan Trojan, ale ani tato chyba domácí obrany nebyla potrestána. Necelé čtyři minuty před koncem prostřední třetiny se nechal vyloučit Roman Barták, a kdyby věděl, jaké problémy svému mužstvu přinese, určitě by si faul dobře rozmyslel. Nejenže se během této početní převahy Moravské Budějovice nedostaly vůbec ke kotouči a nemohly tak vystřídat, drtivý tlak ale pokračoval i po této přesilovce a Žihadla se jen otáčela za četnou palbou porubského mančaftu. Nakonec se zdálo, že hosté přeci jen tuto jasnou převahu soupeře přežijí bez újmy, proti byl ale navrátilec do porubské obrany Jiří Šindelář, který překonal střelou mezi betony prozatím bezchybného Milana Máje – 4:2.

Moravské Budějovice vstřelily kontaktní branku hned na začátku závěrečné třetiny. Ty parádně rozebraly porubskou obranu, když Jan Trojan nabídl kotouč volnému Filipu Matějkovi, na něhož už zírala jen prázdná domácí kasa – 4:3. Vyrovant mohl hned vzápětí Lukáš Havel, ten ovšem svou odraženou střelu poslal jen o pár centimetrů vedle. Hokejové nepsané pravidlo nedáš – dostaneš tak zafungovalo na jedničku. Peslarovu střelu totiž dokázal ještě před brankovištěm tečovat David Zachar, který nasměroval kotouč nad rameno Milana Máje – 5:3.

Před pozorným Andreasem Kubáněm ještě zkoušeli štěstí Jiří Peroutka s Lukášem Havlem, ale ani jeden neměl dostatek sil na překonání porubského gólmana. To co si jistě nejproduktivnější hráč přípravy přál, se také 65 vteřin před závěrečnou sirénou stalo. Jan Chaloupka uprchl hostující obraně a pelášil sám na gólmana. Jeho střelu sice Máj ještě vyrazil před brankoviště, tam ale dobruslil David Zachar, který do prázdné branky zkompletoval hattrick – 6:3.

Ostatní zápasy 1. kola II. ligy skupiny Východ

VHK Vsetín vs. HK Nový Jičín5:1
HC Kopřivnice vs. HC Lvi Břeclav0:3
SK Karviná vs. HC Slezan Opava3:4
VSK Technika Brno vs. SHK Hodonín4:3
HC Frýdek-Místek vs. HC Bobři Valašské Meziříčí6:0

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že to bylo typické první utkání soutěže, kdy obě mužstva nehrála to, co by v sezóně hrát měla, nicméně jsme hrozně rádi za tři body a dle mého názoru jsme v zápase byli lepší. Samozřejmě je ale neustále dále potřeba pracovat speciálně na obranné třetině, jelikož tam se dopouštíme zbytečných chyb a z toho pramení šance soupeře.

Jiří Rech (HC Moravské Budějovice 2005): Pro nás to byl první ostrý start ve východní skupině, protože Moravské Budějovice hrály tři roky na západě. Myslím si, že jsme nehráli vůbec špatně, bohužel jsme snad šestkrát faulovali v první třetině a pak ještě čtyřikrát. Takhle určitě hrát nemůžeme, pokud se jedná o vyloučení, ale jestli se uklidníme a vyvarujeme se zbytečných faulů, tak budeme dle mého názoru rovnocenným soupeřem.