Drama se sladkou tečkou! Poruba urvala kýženou třetí výhru, postup do semifinále trefil Buček

03.03.2015, René Chyla

Poslední krok bývá vždycky nejtěžší. Porubští hokejisté jej ale nakonec zvládli. Ačkoliv šel RT TORAX v první třetině už do dvoubrankového vedení, Michal Kuba dokázal ještě v první periodě snížit a deset minut před koncem i vyrovnat. Nutno říci, že Poruba si svým nevýrazným výkonem koledovala i o obrat. Ten se ale nekonal a utkání se tak muselo prodlužovat. Když už to vypadalo, že třetí čtvrtfinále budou muset rozhodnout samostatné nájezdy, domácí udeřili. Devatenáct sekund před koncem prodloužení napřáhl na levém kruhu Martin Buček, který rozvlnil síť za Kotvanovými zády a definitivně poslal Porubu do semifinále. Vyřazovací boje čtyř nejlepších začínají příští středu 11. března v Ostravě.

2. liga - skupina Východ - ČF3 út 3.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
3:2p(2:1, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Zachar (Peslar, Chaloupka), 14. Sedlář (Javín, Chaloupka), 70. Buček (Javín, Zachar) – 18. Kuba (Škápik, Peš), 50. Kuba (Peš, Jurásek). Rozhodčí: Šutara – Štěpán, Hanzlík. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 752. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Konečný stav série: 3:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Vajda, Puškár, Buček, Javín, Ovšák – Krayzel, Pavlačka, Červenka, Kilnar, Seidler, Chaloupka, Zachar, Sedlář, Vrána, Vaněk, Hulva
SHK Hodonín: Kotvan – Dufek, Pokorný, Škápik, Nedvěd, Grman, Polesný – Venclík, Černohous, Kučera, Tomi, Smetana, Peš, Kuba, Sajdl, Jurásek, Charvát, Mika

Třetí čtvrtfinále začalo hned z kraje přesilovkou domácích. Ta se jim ale hrubě nepovedla a Drtiči tak zachytili vstup do utkání. Podržel je také Zdenko Kotvan v bráně, jenž fantasticky zneškodnil ve čtvrté minutě hned několik dorážek Porubských. Dalším akcím ostravského celku scházela přesnost a důraz. Toho mohli využít v deváté minutě Zdeněk Jurásek s Matějem Charvátem. Prvně jmenovaný v přečíslení přihrával svému spoluhráči, ten ale trefil pouze připraveného Radka Tihláře. Hokejové nepsané pravidlo nedáš – dostaneš se v daný moment potvrdilo do puntíku. Jakub Peslar v protiútoku přenechal kotouč najíždějícímu Davidu Zacharovi, který se protáhl mezi hodonínskými obránci a zakončil střelou mezi betony – 1:0.

O čtyři minuty později bylo na porubské střídačce ještě veseleji. Miroslav Javín nahazoval kotouč do brankoviště, kde jej dokázal tečovat Marek Sedlář, jenž poslal puk pod Kotvanovým betonem do branky – 2:0. Snižovat mohli o chvíli později Zdeněk Kučera s Radoslavem Smetanou, porubský brankář ale proti těmto pokusům vynikl. Drtiči se ale prosadili krátce po skončení své první přesilovky. Po kombinaci v útočném pásmu se do kotouče opřel Michal Kuba, jenž nedal Tihlářovi střelou k pravé tyči žádnou šanci – 2:1.

Poruba vstoupila do prostřední části pravou nohou a hned v první minutě mohl zvyšovat skóre David Zachar, ten ale vystřelil vysoko nad. Tentýž hráč poté ve stejné pozici neuspěl ani o dvě minuty později. Ačkoliv byli domácí hokejisté aktivnější, prosadit se nedokázali. Drtiči se ke kotouči dostávali do poloviny druhé třetiny opravdu zřídka. Hodonínským nepomohly ani přesilovky, ze kterých nevytěžili ani žádný závar před brankou. V přesilovce hostujícího týmu ale hrozili paradoxně Porubští. Nejprve to zkoušel Marek Pavlačka a poté i Rostislav Vaněk, ani jeden ale pozorného Kotvana nepřekonal.

V početní výhodě pak mohli přidat třetí gól domácích Luděk Krayzel i David Zachar, oba však branku minuli. Petr Peš poté vyslal nenápadnou střelu od mantinelu, kterou Radek Tihlář zřejmě podcenil a vyrazil kotouč betonem opravdu na poslední chvíli. Tři minuty před druhou sirénou přihrával Jakub Peslar před brankoviště do stoprocentní šance Janu Chaloupkovi, porubský útočník ale překvapivě branku netrefil. Druhou šanci pak dostal porubský útočník i po výborné nahrávce od Davida Zachara, ale ani v tomto případě se o branku nejednalo.

Stejně jako na začátku druhé třetiny, tak i na počátku té třetí měli první obrovskou šanci domácí. Martin Buček ale Kotvanovu svatyni z blízkosti minul. Na druhé straně tak zahrozil Zdeněk Kučera, ale ani on se nemohl radovat ze vstřelené branky. Hodonín pak promrhal další dvě přesilovky, což je ale nakonec nemuselo vůbec mrzet, jelikož v 50. minutě se Drtiči prosadili podruhé. Petr Peš našel výborně před brankou volného Michala Kubu, který střelou pod horní tyčku vyrovnal – 2:2. Tři minuty před závěrečnou sirénou mohl dokonat obrat Matěj Charvát, kotouč ale prosvištěl jen pár centimetrů kolem levé tyčky Tihlářovy branky.

Rozhodnout mohl hned na začátku prodloužení Jakub Sajdl, jeho pokus ale dokázal výborně zblokovat Martin Buček. Po třech odehraných minutách zahrozil před Kotvanem nejprve Luděk Krayzel, jehož pokus si málem do své vlastní brány srazil jeden z Hodonínských, o chvíli později pak hostujícího brankáře nepřekonali Jakub Peslar ani Jan Chaloupka, jenž měl před sebou zcela odkrytou branku. Devatenáct sekund před koncem ale bylo definitivně rozhodnuto. Miroslav Javín přihrával na levý kruh volnému Martinu Bučkovi, který se trefil přesně k tyči – 3:2.

Poruba tak i přes poslední dramatické utkání přehrála Hodonín 3:0 na zápasy a semifinále zahájí ve středu 11. března na Zimním stadionu v Ostravě-Porubě.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to těžké utkání, Hodonín neměl co ztratit a hrál uvolněně. Samozřejmě to chtěl posunout dál, ale do stavu 2:0 jsme měli zápas pod kontrolou. Pak jsme udělali školáckou chybu, soupeř snížil a my se začali bát o výsledek. Z toho bychom se měli do dalších kol poučit, protože se nic neděje, když dostaneme gól. Pak jsme měli několik zbytečných oslabení a dali jsme tak Hodonínu možnost dostat se do zápasu a pak hráli myslím líp než my. Ale na druhou stranu jsme zaslouženě dali rozhodující gól a sérii vyhráli.

Lubomír Oslizlo (SHK Hodonín): Už doma jsme zápas odehráli velice dobře. Dnes nám nevyšla první třetina, ale potom jsme, myslím, byli rovnocenným soupeřem. Naše bolest je proměňování šancí, což soupeř šanci promění. My se na gól dost nadřeme a to dnes vlastně rozhodlo. Gólman chytal dobře a hráči vážně makali na 200% a škoda, že jsme nějakou tu šanci neproměnili. Tak to v play-off bývá, že jeden pokračuje a druhý končí. Gratuluji soupeři k postupu.