Poruba v dramatickém utkání přetlačila havířovský AZet

22.02.2015, René Chyla

RT TORAX se po třízápasovém tripu opět představil na domácí půdě. Soupeřem pro porubskou juniorku byl v neděli houževnatý AZ Havířov, na jehož ledě svěřenci Miroslava Bahníka před měsícem překvapivě prohráli. Po první třetině však Poruba vedla jasně 4:1 a vypadalo to na pořádný debakl. Ve druhé periodě měli opět opticky navrch domácí hokejisté, avšak žádný další gól nepadl. Poslední část utkání pak ovládli hráči Havířova, kteří se dokázali během půlminuty vrátit do hry dvěma slepenými brankami. Ta rozhodující však přišla v 52. minutě, která padla z hole Lukáše Horvátha, pro něhož to byla premiérová trefa v juniorce. AZet pak sice ještě znovu snížil na rozdíl jediné branky, ale to bylo v podání hostů vše a Poruba si tak po dramatickém závěru připisuje tři body za výhru 5:4.

Liga juniorů - 40.kolo ne 22.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
5:4(4:1, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 2. P.Gola (Brnčál, Havránek), 7. Brnčál (Rataj), 17. P.Gola (Schwarz, Pobuta), 18. Schwarz (Kropka), 52. Horváth (Pobuta, Nardelli) – 12. Churý (Křibík, Vyčesaný), 43. Křibík (Churý, Vyčesaný), 44. Fejko (Kurovský, Hendrych), 55. Křibík (Churý). Rozhodčí: Škrobák – Vengřín, Moravec. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Štěpán, Gálik, Ryška, Síkora, Kropka, Široký – Gola P., Kurnik, Schwarz, Brnčál, Fibrich, Rataj, Mládek, Holaň, Havránek, Horváth, Nardelli, Korec
AZ Heimstaden Havířov: Turšner – Gawlas, Chroboček, Spálovský, Dudek, Heinzl, Potočný – Churý, Křibík, Vyčesaný, Fejko, Šmíd, Taras, Kurovský, Hendrych, Moravčík

Nedělní utkání juniorky začalo až nad očekávání velice rychle. Už po 65 vteřinách šli domácí hokejisté do vedení. Martin Havránek vybojoval kotouč ve svém útočném pásmu, poté přihrával k levému mantinelu Brnčálovi, jenž našel před bránou osamoceného Patrika Golu, který střelou k pravé tyči otevřel skóre – 1:0. V sedmé minutě už rozdíl ve skóre čítal dvě branky. Denis Brnčál získal kotouč ve svém útočném pásmu, nahrál Tomáši Ratajovi, který využil zaváhání hostující obrany a dokázal poslat kotouč zpět prvně jmenovanému, který si havířovského gólmana položil a zakončoval téměř do odkryté branky – 2:0. Následná přesilovka se Porubě vůbec nepovedla, a tak krátce po jejím skončení udeřil Havířov. Jan Křibík se ujal puku u pravé tyčky Šrámkovy branky, našel najíždějícího Radomíra Churého, který z prostoru mezi kruhy nemohl netrefit odkrytou branku – 2:1.

RT TORAX mohl ale záhy odpovědět. Patrik Gola přesnou přihrávkou nahrál na druhou stranu kluziště Martinu Havránkovi, jehož pokus ale nakonec dokázal vytěsnit do rohu Josef Turšner. Do konce první třetiny navýšili Porubští své vedení ještě o dva góly. Na začátku sedmnácté minuty přenechal Jakub Schwarz na modré čáře Pavlu Pobutovi, který si udělal pár kroků ještě do lepší pozice, z níž dokázal vypálit. Jeho střelu ale před bránou ještě tečoval Patrik Gola, který se tak trefil podruhé v zápase – 3:1. O necelé dvě minuty později se už radovala porubská střídačka počtvrté. Adam Kropka přihrával rozjetému Jakubu Schwarzovi, který přesnou střelou nad beton zvýšil – 4:1.

První vážnější situaci si ve druhé třetině dokázali vypracovat Radomír Churý s Janem Křibíkem, jejich akci ale výborně dokázal zastavit Richard Šrámek. Navýšit skóre poté mohl Tomáš Rataj, jeho pokus ale zpoza branky zastavila tyč. AZet si i nadále situaci komplikoval svými zbytečnými vyloučeními, Poruba ale jakoby se dosavadním výsledkem uspokojila a další branky už nedokázala přidat. Necelé čtyři minuty před koncem ale RT TORAX nakonec zahrozil v přečíslení. Do něj se dostal Jakub Schwarz s Tomášem Ratajem, ale ani jeden nedokázal překonat pozorného Turšnera v brance. Největší tutovku ale spálil prvně jmenovaný, jenž ve výše zmíněné situaci nedokázal trefit z bezprostřední blízkosti prázdnou bránu. Půl minuty před koncem druhé periody se dostal do dobré příležitosti po Mládkově přihrávce také Adam Kropka, ale ani ten nedokázal vyzrát na Josefa Turšnera, který se v daném momentu fantasticky přemístil.

Hosté vstoupili do závĕrečné části jako vyměnění. V signalizované výhodě se zvýšená aktivita Havířovským konečně vyplatila. Jan Křibík vypálil z prostoru mezi kruhy, kotouč se však odrazil až od mantinelu znovu do brankoviště, kde to nejprve zkoušel Churý, ale poté si pro kotouč dojel prvně jmenovaný. Ten už ale snížit dokázal a vykřesal alespoň nějakou naději na bodový zisk – 4:2. Za 38 vteřin už ale bylo pro domácí mnohem hůře. Daniel Kurovský přihrával najíždějícímu Kryštofu Fejkovi, který střelou mezi betony vstřelil kontaktní branku – 4:3. V tomtéž čase si domácí trenér vybral oddechový čas. Ani po této odmlce se však Poruba nevzpamatovala a vyrovnat tak mohla dvakrát nejvíce viditelná dvojice Radomír Churý – Jan Křibík.

V 52. minutě přišla rozhodující branka utkání, kterou si určitě za rámeček nedá havířovský gólman, který hrubě podcenil střelu z velké vzdálenosti. Pavel Pobuta přenechal kotouč Lukáši Horváthovi, který vyslal na havířovskou branku nerazantní pokus od mantinelu, jenž propadl Josefu Turšnerovi pod rukou – 5:3. V další příležitosti se ocitl Denis Brnčál, ten ale na hostujícího brankáře nevyzrál. Na druhé straně tak znovu snížil AZet. Na ledě sice zůstal ležet domácí Tomáš Síkora, přesto nechal hlavní sudí hru plynout, z čehož dokázali hosté skórovat. Radomír Churý přihrával na pravý kruh najíždějícímu Janu Křibíkovi, který se trefil podruhé v zápase – 5:4. Poslední minuta se musela Porubským jevit jako celá věčnost. Hned několikrát zkoušel ohrozit porubskou branku dvougólový střelec Jan Křibík, který nakonec jednu ze střel od modré tečoval do tyče. V posledních vteřinách byl ještě vyloučen Matúš Gálik a Havířov tak vyzkoušel power-play, ze kterého ale nakonec vyrovnání nevytěžil.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Z docela dobře rozehraného utkání nakonec bylo drama. Soupeř hrál výborně až do poslední minuty, podařilo se mu ve třetí třetině během krátké chvilky vstřelit dvě branky. Myslím si, že o výsledku rozhodl náš pátý gól, který byl velice laciný, ale nakonec už jsme zápas ubojovali. Chtěl bych apelovat na to, že i třígólový náskok v této soutěži opravdu nic neznamená.

Michal Janeček (AZ Havířov): Musím říci, že jsme hráli pouze ve třetí třetině, což je málo na tak kvalitního soupeře jako Poruba. Začali jsme s katastrofálním přístupem a jednoho hráče jsem musel dokonce posadit, protože takto se hrát absolutně nedá. Škoda jen, že za stavu 1:4 jsme udělali hloupé fauly, protože jsme mohli jít do závěrečného tlaku ještě s určitou výhodou. Poruba si už závěr pohlídala a my jsme bohužel začali příliš pozdě.