Juniorka porazila ve vyrovnaném utkání Třebíč a dále vede svou skupinu

18.01.2015, René Chyla

Porubská juniorka v nedělním odpoledním utkání přivítala na domácím kluzišti hokejisty Třebíče. Ačkoliv přijeli hosté ve značně oslabené sestavě a k dispozici měli pouze dvanáct hráčů, sehráli s vedoucím celkem z Poruby naprosto vyrovnanou partii. Domácí tým se sice dostal v polovině hry do jednoznačného vedení 4:0, poté se ale hosté osmělili a dvěma brankami během minuty snížili. Definitivní pojistku přidal Josef Fibrich na začátku 46. minuty a RT TORAX tak dokráčel k další tříbodové výhře. Hosté v závěru dokázali už jen korigovat na konečných 5:3.

Liga juniorů - 33.kolo ne 18.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
SK Horácká Slavia Třebíč
5:3(2:0, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Gálik (Smrčka), 17. Schwarz (R.Gola, Bartoň), 23. Brnčál (Štěpán, P.Gola), 29. Havránek (Ryška), 46. Fibrich (Schwarz, Rataj) – 35. Juráň (Všetečka, Salák), 36. Mašek (Juráň, Salák), 57. Všetečka (Abrahám, Salák). Rozhodčí: Mrkva – Moravec, Ševčík. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2, 5:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mizera – Štěpán, Ščurek, Gálik, Ryška, Kropka, Síkora – Gola P., Gola R., Kurnik, Schwarz, Brnčál, Fibrich, Rataj, Bartoň, Smrčka, Holaň, Havránek.
SK Horácká Slavia Třebíč: Svoboda – Hodek, Pelikán, Šimka, Hort – Roupec, Juráň, Abrahám, Jirák, Všetečka, Salák, Mašek.

Do první gólové šance tohoto utkání se dostal hned v úvodní minutě Marek Smrčka, jenž ale v rozhodující chvíli přestřelil. O chvíli později mohli diváci vidět ještě jednu výbornou příležitost hostů, Juráň ale pálil jen do tyče. Mizerovi pomohla branková konstrukce i o pár minut později, kdy tyčku nastřelil Jirák. V sedmé minutě šel jako první za katr třebíčský Jan Abrahám, jenž se provinil hákováním. Neuběhla ale ani minuta a domácí šli do vedení. Matúš Gálik nejprve nadvakrát pálil od modré jen do Svobody, napotřetí si ale jeho střela našla cestu mezi všemi hráči a kotouč tak zapadl k pravé tyčce Svobodovy svatyně – 1:0. V další vyložené příležitosti se ocitl Brnčál, který se nejdříve prodral mezi obránci a vypálil z levého kruhu, jeho střelu ale Svoboda dokázal vyrazit před sebe, kde se k němu dostal Havránek, ten ale nakonec přestřelil.

Hosté v první početní výhodě sevřeli domácí výběr, ke střelám se však dostávali jen velmi těžko. Až ke konci této přesilovky přihrával Hodek před branku zcela volnému Salákovi, proti vyrovnání ale byly Svobodovy betony. V 17. minutě fatálně chybovali hosté při střídání, čehož využil Jakub Schwarz, který se dostal do samostatného úniku. Jeho pokus Svoboda dokázal zastavit, poté ale neudržel balanc a upadnul s kotoučem až do branky – 2:0. V další příležitosti byl po přihrávce od Havránka Adam Kropka, ten ale nedokázal trefit odkrytou branku. Hosté pak do konce třetiny zahrozili hned dvakrát. Nejprve Mašek jen těsně minul pravou tyčku a poté se naštěstí pro Porubu nedostal k volnému puku Salák, jenž mohl snižovat do prázdné branky.

Na začátku druhé třetiny dominovali domácí a hned ve dvou příležitostech se objevil Denis Brnčál. Ten nejprve sice nastřelil pouze branku Svobody, o minutu později se ale dostal před brankovištěm k odraženému puku po střele Štěpána a zavěsil přesně pod víko – 3:0. Před polovinou druhé periody byl vyloučen Lukáš Hort, čehož domácí dokázali skvěle využít. Filip Ryška vystřelil od modré, jeho střelu Svoboda ještě vyrazil před sebe, kde stál připravený Martin Havránek, který našel skulinku mezi betony – 4:0. Třebíč v tu chvíli už neměla co ztratit, a tak vrhla všechny síly do útoku. Jirák tak o necelou minutu po obdržené brance nastřelil další tyčku! Krátce po polovině základní hrací doby byl do obličeje zasažen vysokou holí Josef Fibrich, sudí Mrkva však zůstal v klidu.

V 35. minutě se hosté z Třebíče nejprve dostali do přečíslení tří proti jednomu, které zakončoval Marcel Juráň, ovšem trefil se jen do výstroje Mizery. O sedm vteřin později se k volnému kotouči opět dostal Marcel Juráň, tentokrát už ale do odkryté brány mířil přesně – 4:1. Za necelou půlminutu se ocitl sám před bránou Jiří Roupec, ten ale ztroskotal na výborném Mizerovi. Za pár desítek vteřin již bylo vše opět jinak. Marcel Juráň našel rozjetého Martina Maška, který přesnou střelou do levého horního růžku snížil – 4:2. Ke konci třetiny se ještě do vyložené šance dostal Jan Salák, ten ale také nedokázal, stejně jako jeho předchůdci, trefit odkrytou porubskou bránu.

Do třetí třetiny vstoupili třebíčtí hokejisté jako vyměnění. Na ledě si dokázali vypracovat několik brankových příležitostí, ale ke kontaktnímu gólu jim chybělo tolik potřebné štěstí. Domácí pak udeřili zničehonic. Jakub Schwarz přihrával do prostoru mezi kruhy, kde se kotouče zmocnil Josef Fibrich, který bekhendem přesnou střelou k tyči zvýšil porubské vedení – 5:2. RT TORAX poté dostal k dispozici dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku pěti proti třem, všechny střelecké pokusy ale skončily buď na Svobodovi, nebo mimo tři tyče hostující branky. Po této početní převaze měl na hokejce snížení David Jirák, ten ale v rozhodující chvíli vůbec netrefil kotouč. Čtyři minuty před koncem mohli diváci zhlédnout poslední gólovou akci nedělního utkání. Jan Abrahám našel z rohu kluziště před bránou naprosto volného Jiřího Všetečku, který se trefil přesně mezi betony – 5:3.

Domácí hokejisté potvrdili dnešní výhrou roli favorita a setrvají tak na prvním místě tabulky. Další utkání sehraje RT TORAX již v pátek 23. ledna, kdy na Zimním stadionu v Ostravě-Porubě přivítá hokejisty týmu VHK Vsetín od 17 hodin.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Přijel soupeř, který hraje svižný hokej. Hrálo se nahoru dolů, na obou stranách byly šance a zvonily dokonce tyčky. Je potřeba pochválit oba gólmany, kteří předváděli perfektní výkony. My jsme byli vždycky o krůček vepředu, protože jsme si v první třetině vytvořili náskok. Zápas vidím jako úplně vyrovnaný a za tři body jsme moc rádi.

Roman Mejzlík (SK Horácká Slavia Třebíč): Myslím si, že rozhodla první třetina, v níž nám chyběl pohyb a měli jsme trošku smůlu při zakončení situací. Vrátili jsem se potom do zápasu ve druhé třetině, ale více už jsme s tím nedokázali udělat. Domácí vyhráli zaslouženě díky důrazu a lepšímu pohybu. Dva góly jsme dostali v oslabení, naopak naše přesilovky nebyly účinné.