Procházkův hattrick rozhodl o výhře Hradce na ledě Poruby

11.01.2015, René Chyla

Porubská hala hostila v neděli odpoledne dlouho očekávané utkání první Poruby s druhým Hradcem Králové. Ačkoliv byl zápas vyrovnaný, hosté si odvezli z Ostravy důležité tři body za výhru 4:2. RT TORAX dlouho držel s Mountfieldem krok, když v polovině utkání vyrovnal na průběžných 1:1 Jakub Schwarz. Poté ale padly v závěru druhé třetiny dva rychlé góly, na které RT TORAX dokázal odpovědět ve čtvrté minutě třetího dějství brankou Robina Goly. Domácí nevyužili dvě přesilovky pět na tři a ani pětiminutovou početní výhodu a tak Hradečtí Lvi zaslouženě brali tři body. Výhru režíroval hattrickem Martin Procházka a pomohl tak stáhnout porubský náskok na čele tabulky na pouhé dva body. V neděli 18. ledna budou junioři hostit Třebíč.

Liga juniorů - 32.kolo ne 11.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Královští lvi Hradec Králové
2:4(0:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Schwarz (Rataj), 44. R.Gola (Havránek, Rataj) – 7. Procházka (Miškář), 37. Hronek (Gančarčík, Kratochvíla), 40. Procházka (Hronek, Krátoška), 60. Procházka (Suda) Rozhodčí: Koziol, Mikula – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5, navíc Vladyka a Malinský (HKR) 5 min. + OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 114. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Baca, Gálik, Kropka, Ryška, Ščurek, Štěpán – Bartoň R., Brnčál, Gola P., Gola R., Havránek, Holaň, Kurnik, Mládek, Rataj, Schwarz, Smrčka
Královští lvi Hradec Králové: Ašenbrenner – Bezděk, Hercig, Hronek, Skála, Suda, Vladyka, Hronek, Lier – Bartoň, Gančarčík, Kratochvíla, Michálek, Malinský, Miškář, Pavlík, Pilař, Šeda, Malík, Hofman, Krátoška

Souboj tabulkových sousedů byl už od prvních minut podle očekávání více než vyrovnaný. O něco navrch měli ale hradečtí hokejisté, kteří se mohli po celý zápas spolehnout na výbornou obranu, která domácím hokejistům znemožňovala postup do útočného pásma. Hosté navíc využívali špatných rozehrávek Poruby a vždy čekali na svou příležitost. Jako prvním vyloučeným byl porubský Jakub Schwarz, který šel pykat na trestnou lavici za podražení. Na začátku první hradecké přesilovky to však byli paradoxně domácí, kdy v přečíslení dvou proti jednomu Jakub Baca před bránou přihrával Martinu Havránkovi, který ale v rozhodující chvíli nedokázal puk patřičně zpracovat a zakončit.

Z následného protiútoku slavili Hradečtí. Michal Procházka se dostal k volnému kotouči před brankovištěm a trefil přesně pravý horní růžek Šrámkovy branky – 0:1. O minutu později měl na holi vyrovnání Jakub Schwarz, jenže taktéž nedokázal zakončit, když mu kotouč sjel před Ašenbrennerem z hole. V polovině první periody dostali domácí možnost vyrovnat v přesilové hře, ta se jim ale hrubě nepovedla, ale pak měli další příležitost o pár minut později. V největší šanci se ocitl Tomáš Rataj, ale souboj s hostujícím gólmanem nevyhrál. Do konce třetiny pak měli Hradečtí ještě dvě tutovky, ty ale zůstaly nevyužity.

Začátek druhé třetiny nenabídl divákům žádné vyložené šance, jelikož oba celky hrály výborně v obraně a čekali na zaváhání soupeře. Tolik očekávaného vyrovnání se domácí dočkali v 28. minutě zápasu, kdy Tomáš Rataj nahrál Jakubu Schwarzovi, který dokázal obelhat ležícího Ašenbrennera a zasunul přesně k levé tyči - 1:1. V polovině utkání dostal porubský tým výhodu přesilovky pěti proti třem, jelikož byl nejdříve vyloučen Karel Vladyka na pět minut plus do konce utkání za naražení zezadu a následně i Lukáš Bezděk za hákování. Poruba ale tuto dlouho trvající početní výhodu nedokázala využít, i přestože za Ašenbrennerovými zády zazvonila nadvakrát tyč.

Po uplynutí hradeckého trestu hosté trestali. David Gančarčík přenechal puk Filipu Hronkovi, který udělal ještě pár kroků a zamířil přesně k levé tyči - 1:2. RT TORAX mohl poté opět vyrovnat, ale téměř dvouminutovou přesilovku pěti proti třem znovu využít nedokázal. Tři vteřiny před koncem třetiny ale Hradec opět udeřil. A znovu to bylo v přesilovce. Hronkovu střelu od modré tečoval ještě před bránou Michal Procházka, jenž vsítil svou druhou branku zápasu - 1:3.

V poslední periodě domácí zabrali, což přineslo nakonec brzké snížení. Martin Havránek se nejlépe zorientoval před Ašenbrennerem, našel naprosto volného Robina Golu na levém kruhu, který se střelou nad levý beton nemýlil - 2:3. Hosté pak dali porubskému týmu další dlouhou pětiminutovou přesilovku, jelikož Marek Malinský se provinil faulem do oblasti hlavy a krku. Ani tuto příležitost ale RT TORAX nezužitkoval.

V poslední desetiminutovce se dostal třikrát do vyložené šance Denis Brnčál, jenže ani jeden jeho pokus se neujal. Hradečtí se z jednobrankovým vedením nespokojili a domácí gólman svými zákroky vychytal střely v podání Liera a Bartoně. Půl minuty před koncem vyzkoušela Poruba power-play, ve které ale Hradečtí využili špatné rozehrávky a Michal Procházka gólem do prázdné brány zpečetil jak svůj hattrick, tak vítězství hradeckého Mountfieldu 4:2.

Poruba tak ani napodruhé na Hradec nevyzrála a prohrála s ním i na domácím ledě. RT TORAX ale stále vede tabulku "O postup" o dva body. Porubské juniory čeká další utkání příští týden v neděli, kdy ve svém stánku přivítají od 13:30 hokejisty Třebíče.