Porubští bojovníci vezou z Brna premiérové vítězství, tři body vystřelil Rostislav Vaněk

24.09.2014, Redakce

Po dvou porážkách z úvodu sezony už potřebovali ambiciózní porubští hokejisté v Brně naplno bodovat. A podařilo se! RT TORAX od úvodního buly ukazoval velkou touhu zvítězit a v dramatickém klání několikrát vedl, jenže Technika dokázala vždy najít odpověď. Až na další přesnou trefu mladého štírka Rostislava Vaňka, který se blýskl dvěma góly, nenašli domácí vysokoškoláci odpověď. Porubští tentokrát dominovali v přesilových hrách, v nichž vstřelili všechny své góly. V závěru sice museli svěřenci trenérů Smetáka a Kotaly čelit domácímu tlaku, ale premiérové body v novém ročníku druhé ligy už nepustili a domů odcestují s mnohem lepší náladou.

2. liga - skupina Východ - 3.kolo st 24.9.18:00
Technika Hockey Brno
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3(1:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Crhák, 51. Habrovec (Látal) – 7. Vaněk (Peslar, Sedlář), 19. Krayzel (Peslar, Šindelář), 55. Vaněk (Krayzel). Rozhodčí: Kopeček – Tasch, Potůček. Vyloučení: 11:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 107. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Technika Hockey Brno: Novák – Habrovec, Vrba, Havíř, Štindl, Klimeš, Maršálek, L. Odehnal – Látal, Crhák, Stehlík – Čtvrtníček, Zábranský, Heža – Brzobohatý, Benýšek, Jurča.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Šindelář, Javín, L. Prokop, Slavík, Ovšák, D. Vajda – Sedlář, Krayzel, Vaněk – Kilnar, Vrána, Seidler – Červenka, Pavlačka, Hulva.

Druhé domácí utkání brněnských hokejistů začalo z obou stran velice opatrně. Po brzkém faulu hostujícího Peslara byla hokejistům z jihu Moravy nabídnuta první přesilová hra utkání, která však nebyla na šance zrovna bohatá a skóre se tedy neměnilo. V sedmé minutě byla nabídnuta tatáž herní výhoda hostujícím hokejistům, kteří na rozdíl od Techniky neváhali a po minutě ostřelování brankáře Nováka se prosadil po Peslarově střele Rostislav Vaněk – 0:1.

Po hostující přesilovce přišla, pro oči diváků, kteří si našli cestu na brněnské haly, méně koukatelná pasáž s nepřesnostmi na obou stranách a vypadalo to, že Technika se do výraznější příležitosti bude dostávat velice těžce. Opak byl ale pravdou. Domácí celek se dočkal vyrovnání ve třinácté minutě, když hostující obránci vyváželi velice riskantně puk ze své obranné třetiny a toho si všiml Ivo Crhák, který vypíchl porubským bekům puk a nekompromisní ranou pod víko nedal hostujícímu gólmanovi Tihlářovi žádnou šanci – 1:1.

Jakoby vyrovnávací branka brněnské sportovce spíše znervózněla, než uklidnila. Za nedisciplinovanost pykal nejdříve Klimeš a poté Zábranský. Ze třetí přesilové hry strhl na svou stranu opět vedení bývalý extraligový hokejista Luděk Krayzel. Po jeho dorážce z mezikruží se ochránce domácí svatyně Novák natahoval marně a na ukazateli skóre svítil prozatímní výsledek 1:2, což vydrželo až do konce první třetiny.

Kdo čekal od druhé třetiny kvalitnější hokej, byl spíše zklamán. Jedinou větší příležitost si hokejisté zpod Špilberku vytvořili při přesilovce ve dvacáté sedmé minutě, kdy byl blízko skórování domácí, extraligou ostřílený bek, David Havíř, Tihláře se mu však zdolat nepodařilo. Oko hokejového fanouška nezaujala ani přesilová hra porubských hokejistů pět na tři, ve které si nepřipsali příliš mnoho hokejových příležitostí, které by se daly označit termínem „tutovka“. Stav po druhé třetině se tedy shodoval se stavem po úvodní části zápasu.

V první desetiminutovce třetí třetiny se do velké šance dostal domácí Ivo Crhák a ostravský gólman po jeho střele nekontroloval černou pryž, která ležela několik sekund za jeho zády. Toho se však brněnským útočníkům nepovedlo využít dřív, než si toho Tihlář všiml a touš, naštěstí pro hosty, skryl pod svým tělem a vyčkal na hvizd hlavního sudího.

V padesáté první minutě už Technika udeřila. O vyrovnávací branku se postaral domácí kapitán Jan Habrovec, kterému se podařilo využít velkého důrazu na brankovišti a zároveň s hvizdem rozhodčího dopravil kulatý černý nesmysl do Tihlářovy svatyně. Po krátké poradě arbitrů byla branka uznána – 2:2.

Radost vydržela brněnskému celku pouhé čtyři minuty. Rostislav Vaněk, autor první branky utkání, si vyjel zpoza branky a kousek za pravým kruhem pro vhazování, překvapil Nováka rychlou kličkou do bekhendu. Brněnský gólman se pouze smutně otočil za kotoučem v jeho kleci – 2:3.

Ve vypjatém závěru byla Technice dopřána dvě minuty před koncem početní výhoda, kterou, bohužel pro domácí, po patnácti sekundách ukončil domácí forvard Ivo Crhák. Ve hře čtyři na čtyři brněnští hokejisté odvolali brankáře a byli blízko vyrovnávací brance. Hokejisté z východu Moravy však se štěstím udrželi puk před brankovou čárou a v posledních vteřinách si utkání zkušeně pohlídali.

Další výsledky 3. kola II. ligy – sk. B (Východ):

VHK Vsetín – SHK Hodonín 1:2 pr.
HC Slezan Opava – HC Frýdek-Místek 3:1
SK Karviná – HC Nový Jičín 3:9
HC Lvi Břeclav – HC ZUBR Přerov 5:0

Ohlasy k utkání

Vlastimil Ohehnal (VSK Technika Brno): Začátek utkání byl zase takový neslaný, nemastný, pak se to trochu zlepšilo ve druhé třetině, ale zase hromada individuálních chyb. Chybí tomu jiskra, není to ono, chybí tomu nasazení, ti hráči se nepovzbuzují, něco tam je špatně. Musíme na tady té věci zapracovat a doufáme, že zápas v Hodoníně vyhrajeme.

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba 2011): Tak s výsledkem jsme samozřejmě spokojení, ale bylo to upracované, nejsme v optimální formě, sezonu jsme začali špatně, takže se do toho tak nějak dostáváme. Ale toto vítězství jsme potřebovali, doufám, že to kluky zvedne a že teď nám to půjde už trochu lépe.