Junioři si před baráží vyzkoušeli nájezdy, obrat v Hodoníně režíroval Jakub Kaleta

14.03.2014, Redakce

Ačkoliv si junioři už s dostatečným předstihem zajistili účast v baráži, musí nadále pokračovat ve svém vítězném tažení, aby do nejdůležitějších bojů sezony vstoupili v optimálně pohodě. Naposledy se svěřenci trenéra Petra Trojana představili na horké hodonínské půdě, kde s domácím Drtiči sehráli vyrovnanou partii. A dokonce nechybělo mnoho k tomu, aby se domů vraceli s prázdnou. Hrdinou závěrečných okamžiků se však stal Jakub Kaleta, jenž 37 sekund před třetí sirénou přetavil závěrečný tlak ve vyrovnání. Parádní obrat pak vítěznou trefou při samostatných nájezdech dokonal Denis Brnčal. RT TORAX zvítězil na jihu Moravy 3:2 a nadstavbovou část zakončí nedělním vystoupením s Královskými lvy.

Liga juniorů - 37.kolo pá 14.3.18:30
SHK Hodonín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3sn(1:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Polesný (Charvát), 32. Rauš (Charvát) – 5. Bartoň (Brnčal, Kaleta), 60. Kaleta (Rataj), rozhodující sam. nájezd Brnčal. Rozhodčí: Obadal – Blaha, Goňa. Vyloučení: 4:7, navíc Charvát (HOD) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
SHK Hodonín: Luner – Polesný, Kukliš, Výmola, Frolek, Prčík, Maršálek – Rauš, Charvát, Buřič, Ling, Janota, Kučera, Hložánek, Černohous, Helísek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Baca, Puškár, Ryška, Síkora, Ščurek, Štěpán – Gola R., Schwarz, Kaleta, Brnčal, Rataj, Bartoň, Maček, Mihal, Gola P., Král.

Hodonínští junioři vstoupili do úvodní třetiny posledního soutěžního utkání na domácím ledě poněkud rozpačitě, už po patnácti vteřinách hry se hráči Poruby dostali do první gólové šance zápasu. Kapitán hostí David Maček se však nedokázal prosadit z bezprostřední blízkosti na brankovišti, když se pokoušel přehodit Lunerův beton. O čtyři minuty později však Poruba potrestala domácí nedůslednou hru v defenzivní činnosti a ujala se vedení.

Brnčal od pravého mantinelu nezištně přehrál kotouč na hůl Radka Bartoně. Ten se neukvapil se střelou přes obránce a vymetl pavučinku v levé šibenici domácího brankáře. V dobrém světla se také předvedl Gola, ostravský útočník prokázal technickou zdatnost při průchodu hodonínské obrany, jenže bekhendový pokus mu uletěl až nad horní tyčku.

Ve čtrnácté minutě dostali mladí Drtiči od hlavního arbitra malý dárek v podobě dvojnásobné přesilovky, kterým svěřenci trenérského dua Prčík - Krupica nepohrdli. Charvát našel zpoza brány přesně hůl Davida Polesného, který překonal Šrámka povedenou ranou z vrcholku pravého kruhu.

Po první přestávce se hra nesla ve stejném duchu, jako v úvodním dějství. Hosté nedokázali využít přesilovou hru z úvodních minut po vyloučení Buřiče a v polovině druhé třetiny toho mohli litovat. První vlaštovkou byla šikovná teč Hložánka ze třicáté minuta, jeho pokus proskákal jen těsně Šrámkovy pravé tyče. Druhou a vedoucí branku pak Hodonínští přidali zhruba o dvě minuty později.

Charvát pronikl do útočného pásma kolem levého hrazení, následovala prudká střela příklepem z vrcholku kruhu, kterou dokázal Šrámek vyhodit pouze na hůl Davida Rauše. Hodonínský forvard nezaváhal před zívající poloprázdnou klecí a bezpečně dopravil kotouč za záda ostravského gólmana. A když Drtiči pohrdli klasickou přesilovkou pět na čtyři ze závěru prostřední části hry, šli hráči obou celků do kabin za stavu 2:1 pro domácí.

Po přestávce vypracoval Ling vyloženou šanci pro svého kolegu z útoku Kučeru, hostující obrana ale pomohla brankáři Šrámkovi, když domácímu forvardovi jeden z beků zablokoval na poslední chvíli hůl. Na druhé straně nezvládli porubští mladíci Schwarz a Gola z počátku slibně vypadající přečíslení dva na jednoho a místo zakončení akci zakončili nepřesnou kombinací.

Před polovinou poslední dvacetiminutovky měli Drtiči v krátkém sledu dvakrát výhodu přesilovky o dva hráče, ale z téměř dvou minut této převahy vytěžili jen Buřičovu teč Polesného střely, proti níž skvělým zákrokem zasáhl Šrámek. Jakmile byli hosté v plném počtu, zahrozil po velké chybě v domácí rozehrávce Rataj, Luner se však proti jeho střele vytáhnul s parádním zákrokem lapačkou.

V závěru se Poruba tlačila do útoku ve snaze o vyrovnání. Minutu a půl před koncem základní hrací doby se hostující trenér rozhodl pro hru vabank, Šrámek zamířil na střídačku a hosté to zkusili s šesti bruslaři v poli. Obrana Drtičů v čele s výborně chytajícím Lunerem ustála velký závar před svým brankovištěm, následně domácí brankář zvládl lapit i nebezpečnou Mačkovu teč. Sedmatřicet vteřin před třetí sirénou se ale hostům nakonec přeci jen podařilo vyrovnat.

Rataj vracel kotouč zpoza brány přesně na hůl Jakuba Kalety, který bez přípravy propasíroval puk mezi betony domácího brankáře. O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich uspěl na domácí straně jen Helísek, zatímco za hosty svůj nájezd proměnil Král a také Denis Brnčal, který rozhodl o zisku dvou bodů pro Ostravany. Drtiči se musí spokojit s bodem.