Porubská juniorka hraje ve velké pohodě, Marek Maček si připsal první čisté konto

26.01.2014, Gabriela Juříková

Královští lvi, druhý tým tabulky, který ztrácel na první Porubu jedenáct bodů, přijel na porubský led pokusit se náskok snížit. Jenže svěřenci trenérů Petra Trojana a Miroslava Bahníka hrají ve velké pohodě, a přestože se prvních deset minut bránili, byli to oni, kdo po první třetině díky dvěma trefám Tomáše Rataje vedl. Ve druhé třetině se prosadil v pětiminutové přesilovce Jan Puškár. Hosté v podání Martina Bartoně neproměnili trestné střílení a poté co se podařilo po půlhodině upravit ledovou plochu pro třetí třetinu, ukázal hokejový přehled Brnčál, když přihrál lépe postavenému Tomáši Královi. V závěru se nepovedlo vzít Mačkovi čisté konto Tomáši Půlpánovi. Poruba vyhrála desátý zápas nadstavby 4:0 a celkem již třinácté utkání v řadě.

Liga juniorů - 28.kolo ne 26.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Královští lvi Hradec Králové
4:0(2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Rataj (Pobuta), 14. Rataj (Ryška), 28. Puškár (Baca, Rataj), 45. Král (Brnčál, Baca) . Rozhodčí: Husička – Kurtin, Rožánek. Vyloučení: 5:4, navíc Kastner (HKR) 5+OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 107. Průběh utkání: 4:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Puškár, Baca, Pobuta, Ryška, Kotas – Maček, Mihal, Rataj – Král, Brnčál, Holaň – Havránek, Schwarz, Kaleta – Mišenko
Královští lvi Hradec Králové: Veselý – Matějček, Suk, Cuzský, Rejl, Kulhánek, Souček – Kastner, Nedvídek, Půlpán, Procházka, Bartoň, Malinský, Šeps, Hlavatý, Tvrdík, Stoilskij

Od prvního kontaktu puku s ledem se hrálo naplno. Vážnější střelu vyslal na gólmana Schwarz, ale pak získali převahu hosté. Šanci Hlavatého Maček vyrazil a stejně si počínal i s dorážkou Kastnera. Toho však fauloval Mihal a hosté si zahráli přesilovku. V největší šanci byl Martin Bartoň a poté Kulhánek nastřelil tyč. Další puky trefovaly výstroj Mačka nebo končily na zadním mantinelu.

Královští lvi do jedenácté minuty měli herní převahu a nepustili Porubu ze třetiny. Až obránce Pobuta našel na útočné modré Tomáše Rataje, který se otočkou zbavil obránce a vlastní střelu si dorazil přes padajícího Veselého. Následně si domácí zahráli přesilovku. V té mohl skórovat Brnčál střelou od modré, ale puk si přes několik párů bruslí cestu do branky nenašel. Stalo se tak až po vypršení Kulhánkova trestu. Gólman Veselý po střele Ryšky se včas nepostavil na brusle, což využil Tomáš Rataj a puk poslal pohodlně pod horní tyč.

Před domácího gólmana Mačka se hosté dostali až v přesilovce, v které měl velkou šanci Martin Bartoň, jenže puku v cestě do brány zabránil vysunutý beton. A když nevyzrál na domácího gólmana ani Malinský, do kabin se šlo spokojeněji domácím díky dvěma trefám Rataje. V druhé části utkání přišli hosté o útočníka Kastnera. Ryšku zasáhl do obličeje a byl vyloučen do konce zápasu. V pětiminutové přesilovce se domácí snažili bránící čtveřici nějak překonat, ale soupeř byl aktivní, vybrusloval hráče s pukem a Veselý střely likvidoval. Přesně zamířit se povedlo až po třech minutách Janu Puškárovi.

V polovině zápasu bylo proti Mačkovi nařízeno trestné střílení. Martin Bartoň ujel porubské obraně a byl ve střelecké šanci podražen. S příležitostí snížit nenaložil dobře. Mířil mezi betony, ale ty porubský gólman včas sklapl. Další možnosti se hostům naskytly při přesilovce, jenže Maček chytal ve skvělé formě. Další minuty druhé třetiny se hrálo převážně ve středním pásmu. Do útočných třetin se oba týmy dostávali jen nastřelením kotouče do pásma, kde o něj převážně přišly.

Začátek třetí třetiny se značně opozdil díky technickým problémům s rolbou. A když byla ledová plocha zdárně připravena pro pokračování zápasu, Královští lvi byli zatlačeni do defenzívy. Úspěšně se bránili do páté minuty. Brnčál předvedl hokejový přehled, když na hranici brankoviště volil místo střely přihrávku na lépe postaveného Tomáše Krále stojícího u pravé tyče Veselého branky. Měl před sebou odkrytou polovinu brány, do které se přehledem trefil – 4:0. Z třetí třetiny byla ukrojena již polovina, když se k šanci snížit dostal Tomáš Půlpán. Porubský brankář ustál i další Hradecké útoky a v závěru zápasu zastavil kotouč na posledním milimetru brankové čáry. Připsal si tak první čisté konto a výrazně pomohl týmu k další výhře.

V deseti zápasech nadstavby nepoznali junioři RT TORAXu prohru a připsali si celkem třináctou výhru v řadě. V třítýdenní reprezentační pauze budou léčit šrámy a nabírat síly do druhé půle soutěže. Čtrnácti bodový náskok není málo, ale ani dost na to, být v klidu a pohodě, pokud chtějí pomýšlet na postup do extraligy. Navíc v zápase s Královskými lvi přišli o Vojtěcha Holaně, který si vykloubil rameno, a pravděpodobně pro něj sezóna skončila.

Další zápasy Ligy juniorů – skupina B – O postup:

HC Krkonoše – HC Zubr Přerov 4:5
HC AZ Havířov 2010 – SHKM Hodonín 7:1

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (RT TORAX Poruba): V začátku utkání nás soupeř prvních deset minut nepustil za půlku hřiště. Pak skoro první kontakt s gólmanem a vedení 1:0. Bylo vidět, že jsou kluci nervózní, ale ustáli jsme to. Ve vyrovnaném utkání jsme to díky naší střelecké potenci zvládli, na rozdíl od soupeře. Jsou to důležité body a bodový náskok se tak prohloubil, že prohrát si to teď můžeme jen sami. Zápas každopádně ukázal, že máme dva skvělé gólmany, protože Maček chytal parádně.

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové): Do utkání jsme vstoupili aktivně. Kluci plnili pokyny, které jsme si před zápasem řekli a některé jsme v týdnu i trénovali. Bohužel jsme neměli důraz před brankou a patřičné štěstí. Na druhé straně byl soupeř důraznější a vedl dvěma brankami z předbrankového prostoru. Druhou třetinu jsme odehráli slušně, a kdybychom proměnili trestné střílení, vyvíjel by se zápas jinak. Poruba nás ve třetí třetině k ničemu nepustila, i když jsme měli nějaké šance, ale výsledek si už pohlídala.