Junioři nejsou žádní troškaři! Krkonoše vyprovodili desítkou

11.01.2014, Gabriela Juříková

Šestý zápas nástavby se měl odehrát u soupeře ve Vrchlabí, ale RT TORAX vyhověl soupeři a tak se oba týmy po těžkých pátečních zápasech střetli na ledě Poruby. Úvodní branku zápasu daly Krkonoše, ale vedení jim dlouho nevydrželo. Domácí rychle vyrovnali a do přestávky přidali vedoucí branku. Druhá třetina byla již plně v režii domácích. Filip Ryška s Davidem Mačkem přidali po dvou brankách. Krkonoše snížili v přesilovce, ale to z jejich strany bylo vše. Ve třetí třetině sice nastřelili dvakrát tyč, ale nedokázali domácí útočníky zadržet a ještě čtyřikrát inkasovali. Poruba vyprovodila Krkonoše desítkou a už se mohou soustředit na páteční zápas v Havířově.

Liga juniorů - 24.kolo so 11.1.12:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Krkonoše
10:2(2:1, 4:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 7. Král (Pobuta), 8. Schwarz (Havránek), 23. Ryška (Rataj), 28. Ryška (Pobuta, Maček), 29. Maček (Rataj), 34. Maček (Rataj), 43. Brnčal (Holaň, Pobuta), 46. Havránek (Gola), 51. Brnčal (Gola), 53. Král (Holaň, Ryška) – 7. Kozák (Srnský), 36. Kozák (Srnský, Janoušek). Rozhodčí: Trombík – Gančarčík, Moravec. Vyloučení: 6:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 101. Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:2, 10:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček M. – Puškar, Ryška, Pobuta, Baca, Kotas – Gola, Schwarz, Brnčal, Mišenko, Rataj, Maček D., Mihal, Holaň, Král, Havránek.
HC Krkonoše: Čáp (40. Abraham)– Dufek, Souček, Junek, Kadavý – Marks, Krsek, Srnský, Tatar, Janoušek, Kozák, Smékal, Vacek, Urban.

Král nahrával před bránu u tyče postavenému Pobutovi, ale kotouč zachytil Dufek. Další porubská šance nenechala na sebe dlouho čekat. Mezi obránci se prosmýkl Holaň. Na druhé straně se před odkrytou brankou ocitl Srnský a byl ze situace tak překvapen, že Marek Maček stačil puk schovat do lapačky a nedal útočníkovi šanci střílet. Pak měli šance opět domácí. Štěstí zkoušel Kotas od modré, ale gólman Čáp si se střelou z dálky dokázal poradit.

První branku vstřelili po dvou neúspěšných pokusech Krkonoše, když se po přihrávce Srnského protáhl kolem mantinelu Martin Kozák a střelou mezi betony z prostoru kruhů otevřel gólový účet zápasu. Následné středové buly vyhráli domácí a dokonale zmátli brankáře Josefa Čápa, který čekal přihrávku, udělal pohyb do strany, aby si hlídal případného střelce a tak dal Tomáši Královi prostor k vyrovnání. O minutu později se skóre opět měnilo, když byl hostující gólman překonán podruhé. Jakub Schwarz po přihrávce Havránka prudce vystřelil a kotouč si našel skulinku ve výstroji. V osmé minutě byl stav utkání 2:1 pro RT TORAX.

Vyrovnání měl na hokejce Kozák, jenže Maček střelu i následnou dorážku dokázal pokrýt a držel svůj tým ve vedení i v oslabení. V závěru druhé přesilovky měli Krkonoše hned tři možnosti dopravit kotouč do brány. Střelu Junka domácí brankář vyrazil, Krsek nedokázal včas reagovat a poslat kotouč do odkrytého prostoru a střelu Urbana z mezikruží už Maček raději podržel ve výstroji. Do přestávky si vyměnili soupeři ještě několik útočných pokusů a brejků, Krkonoším se vyrovnat nezdařilo stejně tak ani domácí vedení nenavýšili.

To se jim povedlo ve třetí minutě druhé třetiny. Tomáš Rataj najel s pukem do třetiny, poslal puk na střed hřiště najíždějícímu Filipu Ryškovi, který nastavil do dráhy puku hokejku a nasměroval jej pod horní tyč – 3:1. Martin Abraham, který se postavil mezi tři tyče, byl poprvé překonán. Krkonoše v dalších minutách zlepšili pohyb, nepouštěli soupeře před branku. Naopak se tlačili do útoku, drželi domácí v jejich třetině, ale k vstřelení branky jim pokaždé chyběl krůček. Pak stačilo jedno přečíslení tří na jednoho a Poruba vedla 4:1.

Obránce Lukáš Dufek dělal, co mohl, ale proti trojici David Maček, Pavel Pobuta a Filip Ryška nezmohl nic ani gólman Abraham, kterému puk prošel mezi betony. Hosté byli natolik otřeseni, že po půl minutě lovil jejich brankář kotouč po páté. Správný směr nastavil kotouči kapitán RT TORAXu David Maček po spolupráci s Tomášem Ratajem. Trenéři hostů chtěli své svěřence uklidnit a vybrali si proto oddechový čas. Poté se hra opět vyrovnala, jenže domácí už hráli v klidu a pohodě. V čtyřiatřicáté minutě dal David Maček svůj druhý gól, šestý týmový, když v pádu poslal kotouč Abrahamovi mezi betony.

Krkonoše za dvě minuty snížili v přesilovce. Marek Maček neměl šanci se včas přesunout k druhé tyči a zabránit neobsazenému Martinu Kozákovi po přihrávce Srnského skórovat – 6:2. Po pár vteřinách zabránil domácí brankář dalšímu snížení. Do brejku se dostal Dominik Marks, jenže zvolil střelu po ledě mezi betony a s tím si Maček lehce poradil. V závěru třetiny získali hosté vyloučením Brnčala přesilovku, jejíž větší část se přesunula do třetí části zápasu.

Od začátku zavřeli domácí čtveřici v jejich třetině, ale nenacházeli prostor ke střele. Až Kadavý v samém závěru přesilovky vystřelil od modré, jenže Maček neměl zakrytý výhled a s přehledem kotouč schoval v lapačce. Jen co se Denis Brnčal vrátil z trestné lavice, dostal přihrávku od Holaně a byla z toho sedmá branka pro Porubu. Puk přeskočil ležícího gólmana jako odpálený golfový míček. Na druhé straně Marek Maček, který dlouho nečelil střelám, přerušil hru a připustil vhazování před svou brankou, když likvidoval střelu Smékala.

V šesté minutě třetí třetiny ledabylou nahrávku Dufka na kolegu v obraně, potrestal Martin Havránek střelou do proti pohybu gólmana. Hostům štěstěna nepřála. Kozák od modré nastřelil jen pravou Mačkovu tyč. V polovině třetiny nestačil Abraham reagovat na střelu Denise Brnčala, který tak zúročil Golovu asistenci. Maček si v dnešním zápase postavil tyče velmi dobře. Podruhé zazvonila po střele Davida Smékala. Desátý gól si připsal Tomáš Král, který sám před gólmanem zpracoval přihrávku Holaně a stahovačkou poslal kotouč za brankovou čáru.

V dalších minutách se trénovaly u obou týmů přihrávky, bruslení, přečíslování a Krkonoše přidaly i četnější střelbu, ale Mačka vícekrát nepřekonaly. Domácí tým už jen dohrával rozhodnutý zápas a hráči Krkonoš se snažili zápas dohrát. Zápasy Hradce s Havířovem a Hodonína s Přerovem se hrají v neděli 12. ledna.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Z naší strany byla první třetina zahraná laxně, ale po přestávce jsme se dali dohromady a vytvořili si pak slušný náskok. Třetí třetinu jsme si výsledek pohlídali. Mrzí mě, že někteří hráči nehráli od začátku disciplinovaně, ale po promluvě v první přestávce se hra zlepšila. Myslím si ale, že na domácím ledě jsme zbytečně faulovali. Kdybychom více bruslili a častěji střídali, nemuseli jsme být tolikrát v oslabení.

Radovan Biegl (HC Krkonoše): Po velmi dobré první třetině jsme nezvládli tu druhou. Nabídli jsme soupeři svými chybami spoustu šancí a toho dokázal využít. Pak nám šla i psychika dolů a připadalo mi, že kluci sledovali čas a čekali, až zápas skončí. Včera jsme hráli v Přerově od 19:30, kde jsme vyhráli, ale je náročné hrát po čtrnácti hodinách další zápas. Máme jen čtyři obránce, kterým ubývaly rychle síly. A kdybychom neprohráli s desítkou, tak jsem po těchto dvou zápasech spokojený.