Poruba udolala Slezan a po páté výhře v řadě ztrácí na vedoucí Prostějov pouhý bod!

27.11.2013, Gabriela Juříková

Porubě chybí zkušení hráči Krayzel s Wolfem a tak Slezan mohl cítit možnost v druhém vzájemném zápase uspět. V první třetině vzal otěže duelu do svých rukou, ale střelecky se nedokázal prosadit, na rozdíl od porubských hokejistů, kteří skórovali hned dvakrát. Druhá třetina měla obdobný scénář, jen do Šafránkovy brány padl třetí gól. Zajímavá byla poslední dvacetiminutovka, respektive posledních deset minut zápasu. Opava byla v přesilovce důrazná na brankovišti, což domácí neunesli a brankář Gleich šel za zákrok holí do citlivých míst soupeře předčasně do kabiny. Hosté početní převahu využili k vstřelení dvou branek a určili tak konečný stav na 4:2. Třemi body k tomu přispěl útočník Martin Buček (1+2).

2. liga - skupina Východ - 22.kolo st 27.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
4:2(2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 16. Seidler (Vrána), 19. Hruzík (Prokop, Buček), 28. Vrána (Buček), 46. Buček (Pavlačka) – 52. Kukol (Polok, Vítek), 57. Wolf (Měch, Galvas). Rozhodčí: Kika – Kašík, Vožda. Vyloučení: 7:6, navíc Gleich (POR) 5 min. + OK. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 451. Průběh utkání: 4:0, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (52. Rudl) – Hruzík, Šindelář, Javín, Peslar, Prokop, Slavík, Vajda – Kilnar, Zachar, Vaněk – Zuber, Vrána, Seidler – Buček, Chaloupka, Pavlačka.
Hokejový klub Opava: Šafránek – Kysela, Galvas, Tichý, Tůma, Kukol, Pavelek, Mosner – Měch, Herman, Vítek – Polok, Kocián, Wolf P. – Černý, Baďura, Svoboda – Chalupa.

Do zápasu s větším odhodláním vstoupili domácí. Brankář Šafránek musel být neustále ve střehu. Ale Opava se brzy rozkoukala a začala i ona zasypávat střelami domácího gólmana Gleicha. V šesté minutě bylo nařízeno trestné střílení za nedovolené bránění a aktér Petr Wolf bránu přestřelil. S postupujícím časem se domácí dostávali pod větší tlak a více za hry měli Slezané. Navíc se velice jednoduše a rychle dostávali za porubskou obranu.

Jenže nadešla šestnáctá minuta a RT TORAX své snažení proměnil v první branku. Lukáš Vrána vyhrál vhazování po levici Šafránka a Petr Seidler rychlou a překvapivou střelou mezi tři tyče otevřel skóre zápasu 22. kola 2. nejvyšší soutěže. Na začátku osmnácté minuty sudí poprvé vylučovali. Na trestnou lavici se odporoučel hostující hráč Kysela. Domácí se s přehledem usadili v opavské třetině, ale jejich kombinační partii brzy ukončila píšťalka hlavního arbitra. U mantinelu si nedovoleně počínal Josef Tichý a poslal svůj tým do tří.

Porubští hráli očividně nacvičený signál, který jim vyšel až na čtvrtý pokus. Kolotoč nahrávek a střel nakonec ukončil Lukáš Hruzík, který na ose hřiště puk vyslal po ledě tak rychle, že gólman Šafránek nestihl sklapnout betony včas – 2:0. Po přestávce se hrálo o územní převahu. Slezané měli mnoho možností náskok domácích snížit, ale naráželi na dnes skvělého Michala Gleicha a také na neproměnění přesilovek, které jim RT TORAX nabídl.

Zahráli si, stejně jako domácí v první třetině, přesilovku pěti proti třem, ale nebyli tak úspěšní jako domácí. Neuspěli ani v dalších nabídnutých přesilovkách. Naopak domácí v sedmé minutě druhé třetiny v jedné z přesilovek zvýšili vedení na 3:0. Za brankou operující Martin Buček nehrál před branku Lukáši Vránovi, kterému stačilo jen dobře zacílit. Na začátku třetí třetiny dostala Opava další přesilovku, v které byla nicotná.

Na druhé straně se zrodila nenápadná akce, na jejímž konci byl Martin Buček a Porubu dostal do čtyřbrankového vedení. Od padesáté minuty bylo na ledě živěji nejen díky předváděné hře. Nejprve byl vyloučen Slavík a při důrazné hře před brankovištěm Gleicha se do potyčky s Peslarem dostal Wolf, kterého nakonec poslal na led domácí gólman, když jej zezadu píchl holí do rozkroku. Za to od rozhodčího vyfasoval pět minut a do konce utkání a navíc se Peslar s Měchem pustili do pěstního souboje a šli se pak zchladit k časoměřičům.

Do domácího brankoviště se postavil Robert Rudl, který si na kotouč ani nesáhl a už jej lovil ze sítě. Slezan během deseti vteřin dvojnásobnou přesilovku využil. Od modré vypálil Michal Kukol. Hosté nadále pokračovali v klasické přesilovce a tu využili osmnáct vteřin před vypršením Gleichova trestu. Na 4:2 snižoval Petr Wolf. Počkal si, až Rudl vyjede z branky a pak poslal puk okolo betonů. V závěru zápasu si domácí ještě zahráli přesilovku, ale ta na stavu 4:2 již nic nezměnila.

RT TORAX i podruhé porazil slezského rivala, i když tentokrát to neměl díky poslední vyhrocené třetině jednoduché. Slezan si dokázal vytvořit gólové příležitosti, jenže zakončení v podobě gólů se mu nedařilo. Porubu čeká v sobotu těžké utkání s lídrem skupiny Východ Prostějovem. Opět na domácí půdě v tradičních 17 hodin. Před tímto zápasem můžete shlédnout extraligový duel starších dorostenců s třineckými Oceláři.

Ostatní výsledky zápasů 22. kola 2. ligy sk. Východ:

VHK Vsetín – HC LVI Břeclav 0:2
HC Orlová – HC Nový Jičín 3:7
HC ZUBR Přerov – HC Bobři Valašské Meziříčí 1:2
SHK Hodonín – HC Frýdek-Místek 4:6
VSK Technika Brno – LHK Jestřábi Prostějov 4:3sn

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (RT TORAX Poruba): Začátek nám moc nevyšel. Prvních deset minut měl více ze hry soupeř. Ztráceli jsme puky ve středním pásmu a z toho těžil a vyvíjel tlak. Pak jsme zlepšili pohyb, dali góly a začali kontrolovat zápas. Druhá třetina výborný výkon, navýšení vedení a s přehledem jsme kontrolovali zápas. V poslední třetině byl faul gólmana naprosto zbytečný, ale naštěstí jsme to uhráli. Bereme tři body, takže spokojenost.

Karel Suchánek (Slezan Opava): Z naší strany to byl profesorský hokej, s kterým se můžeme těžko prosadit. Hra z naší strany nebyla dobrá, po druhé brance to byl z naší strany boj s časem. Neměli jsme výrazné šance a až v závěru se domácí vyfaulovali a my v pětiminutové přesilovce vstřelili Porubě dvě branky. Z naší strany to bylo nepovedené utkání.