Starší dorostenci v baráži nadále dominují, Havlíčkovu Brodu dokonce nasázeli desítku

17.03.2013, Adam Bagar, Ladislav Vácha

Naprosto suverénně nadále kráčejí baráží porubští starší dorostenci. Ti si hladce poradili se všemi čtyřmi soupeři a směřují za postupem do extraligy. Poté, co v pátek vyprovodili z ledu Zubry osmi góly, si tentokrát smlsli na Havlíčkovu Brodu. Poruba šla v první části do dvoubrankového vedení, ale Rebel dokázal snížit a vytvořil si tlak. Ten RT TORAX dokázal ustát a od druhé části již předvedl svou ofenzivní smršť. V prostřední dvacetiminutovce se trefil šestkrát a když pak v závěrečné periodě přidal další dvě branky, jeho brankostroj se zastavil na čísle deset. Hattrickem se blýskl Martin Csomor.

Liga staršího dorostu - B4 ne 17.3.10:30
BK Havlíčkův Brod
HC RT TORAX Poruba 2011
1:10(1:2, 0:6, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Dupljaku (L. Vala) – 4. Csomor (Smrčka), 10. Holaň, 26. Rataj (Laryš), 29. Smrčka (Gřeš), 32. Csomor (Maček), 34. Smrčka (Holaň), 34. Holaň (Havránek), 40. Bolek (Rataj, Mládek), 47. Csomor (Gřeš, Smrčka), 51. Mládek. Rozhodčí: Talpa – Dančišin, Matějček. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:4. V oslabení: 0:2. Diváci: 100. Střely na branku: 26:48. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:10.
BK Havlíčkův Brod: Vaněček (29. Novák) – Cívka, Klofáč, Bancíř, Ficek, Krajcigr, Vala D. - Ludvík, Hlídek, Kolouch, Vala L., Polák, Nováček, Semrád, Krajhanzl, Málek, Dupljaku, Mäki.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Štěpán, Síkora, Charvát, Bolek, Kotas, Demel, Ščurek, Hranoš – Laryš, Gřeš, Csomor, Stoklásek, Rataj, Mládek, Rajnoch, Smrčka, Kurnik, Holaň, Boleslavský, Havránek.

Hosté vyjádřili větší aktivitu gólově

Ostravané vstoupili do důležitého utkání mnohem lépe a brankář Vaněček měl spoustu práce. První obrovskou příležitost připravil Lukáš Laryš svou nahrávkou Patriku Demelovi, ale ten v ideální palebné pozici netrefil puk. Zcela zbytečného faulu se potom dopustil brodský obránce Marek Bancíř a rozjetá Poruba nekompromisně trestala. Marek Smrčka našel zpoza brány přesným pasem hůl volného Martina Csomora, který zblízka potvrdil pověst nejlepšího střelce Poruby v lize staršího dorostu, když odrazem o horní tyčku prostřelil brankáře Vaněčka. Domácí mohli bleskově odpovědět, protože se jim po útočném faulu Tomáše Rataje nabídla úvodní přesilovka. Rebelové proti oslabenému soupeři ale nepředvedli zhola nic a gólman Maček mohl v klidu sledovat dění před sebou. Hokejisté z moravskoslezské metropole potom promarnili slibnou šanci na dvoubrankové vedení, když po chybě Davida Krajhanzla hledal Marek Smrčka v přečíslení 2 na 1 Tomáše Gřeše, ale ten měl k puku daleko a dlouhou holí jej uklidil brankáři Vaněčkovi do náruče. Vzápětí se na sebe musel hodně zlobit Matias Mäki, který v samostatném úniku ztroskotal na Mačkově lapačce. Zahozená gólovka mrzela mladé Rebely o to více, že se za pár desítek sekund prezentoval krásnou individuální akcí Vojtěch Holaň, jenž se prokličkoval až do prostoru kruhu a nechytatelnou dělovkou poslal puk ke vzdálenější tyčce. Parta z Kotliny se i nadále trápila, ale i přes herní mizérii dokázala snížit, když Lukáš Vala nabil do prostoru mezi kruhy a modrou čarou Liridonu Dupljakovi, jehož projektil překvapil brankáře Mačka, jemuž proletěl do sítě mezi betony. Domácí potom sice nevyužili hru v početní převaze, ale v závěrečných sekundách první třetiny si vytvořili enormní tlak, v němž však gólman hostů, i s přispěním paní Štěstěny, uhájil svou klec. Čtyři sekundy před sirénou ještě fauloval Tomáš Sikora.

Ostravané definitivně zlomili brodský odpor

Hosté ustáli své oslabení a sami mohli brzy profitovat ze hry v početní převaze. Mladí bojovníci z Kotliny se sice bez větších problémů ubránili, jenže Poruba po další povedené akci navýšila své hubené vedení. Lukáš Laryš ihned po buly adresoval přesný pas na Tomáše Rataje, který z bezprostřední blízkosti propálil gólmana Vaněčka. A to nebylo zdaleka vše, za necelé čtyři minuty musel smutně lovit puk ze své svatyně počtvrté. Úlohy gólového nahrávače se tentokrát ujal Tomáš Gřeš, jehož pobídku z prostoru za bránou přetavil v přesnou trefu kapitán Marek Smrčka, jenž u bližší tyčky zametl puk za záda gólmana Vaněčka, který se nechal vystřídat svým kolegou Novákem. Nového muže v havlíčkobrodském brankovišti přivítali hosté pěkně zostra a brzy i jemu pokazili čisté konto. Gólman Marek Maček přihrál puk Martinu Csomorovi, jenž znovu naplnil pověst kanonýra, když si najel do útočného pásma a svižnou ranou rozjásal porubské příznivce. Totální rozklad brodského souboru pokračoval, mladíci z Ostravy dokonce hned dvakrát slavili při svém oslabení. Martin Csomor s Markem Smrčkou dokonale využili přečíslení, když si několikrát vyměnili puk a druhý jmenovaný už měl úlohu před zcela prázdnou bránou hodně snadnou. Uplynulo 44 sekund a na hlavy mladých Rebelů dopadla další pohroma. Volného prostoru využil Vojtěch Holaň, jenž si vybruslil do příznivé palebné pozice a pohodlně zvýšil už na 7:1. Dvacetiminutovku zkázy završil pro havlíčkobrodské barvy Martin Bolek, který stál na konci krásné přesilovkové kombinace, když vypálil zblízka úplně sám k levé Novákově tyčce.

Poruba uštědřila domácím „desítku“

Rebelové ani za rozhodnutého stavu sympaticky nesložili zbraně a do závěrečného dějství naskočili aktivně, když Ondřej Hlídek vysunul do úniku Filipa Nováčka, který svou střelou orazítkoval spojnici tyče a břevna. Reakce hostů ale na sebe nenechala dlouho čekat. Vyloučení Martina Poláka dokonale využil Martin Csomor, jenž po přihrávce zpoza brány zvedl kotouč nad Vaněčkovo rameno a završil svůj hattrick. Havlíčkův Brod se potupné „desítce“ nakonec nevyhnul, protože Jonáš Mládek se v kruhu opřel do puku a tvrdou ranou skóroval ke vzdálenější tyčce. Oba týmy potom ještě nevyužily po jedné přesilovce, což hostům pochopitelně nevadilo, protože si pohodlně došli pro tři body.

Ohlasy k utkání

Richard Cachnín (HC Rebel Havlíčkův Brod): Tohle utkání se mi nebude hodnotit moc dobře. My jsme hráče nabádali na to, že soupeř na nás vlétne, protože je neskutečně produktivní, má kvalitní mužstvo a to se ukázalo i tady. My jsme nechytili začátek, pak jsme dali kontaktní gól, ke konci třetiny jsme mohli vyrovnat, ale nestalo se tak. V šesté minutě třetí třetiny jsme po standardní situaci dostali gól a utkání se proměnilo v takovou malou exhibici hostujícího mužstva, které si z nás udělalo střelnici a ukázalo nám svoji skutečnou tvář, kterou je výborná ofenziva celého mužstva, bruslení a technicky zdatní hráči. Nezbývá, než soupeři pogratulovat k vysokému vítězství. Pro nás ale baráž nekončí. My na to potřebujeme rychle zapomenout. Jsme stále ve hře a musíme se z toho do středy oklepat. Máme před sebou ještě pět zápasů a šance je pořád, takže o to budeme bojovat.

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Přijeli jsme sem s tím, že víme o Havlíčkově Brodě to, že je to defenzivní mančaft. Dává strašně málo gólů, ale samozřejmě jich také hodně málo dostává. Připravovali jsme se na to, že mají vynikajícího gólmana, který chytá v reprezentaci. Od naší ofenzivní hry jsme ale neustoupili, řekli jsme si, že i když jedeme ven, tak budeme hrát svým stylem, nátlakovým hokejem, hodně napadat a hrát agresivně. Je pravda, že za stavu 2:1 převzal Havlíčkův Brod otěže a posledních šest minut první třetiny nás mačkal, ale my jsme to ustáli. Pomohl nám v tom samozřejmě výkon všech hráčů včetně brankáře. Zlomový okamžik podle mě nastal ve 26. minutě, kdy se Lukáš Laryš výborně natlačil před branku a Tomáš Rataj dal z dorážky na 3:1. Potom už jsme ovládli hru až do konce utkání.