Starší dorostenci rozhodli o vítězství nad Karvinou až v poslední třetině

21.02.2013, Gabriela Juříková

Domácí byli zřejmě překvapeni, jaký tým v dresech Karviné k tomuto zápasu přijel. Hrál s lídrem tabulky vyrovnanou partii, přestože měli v kádru hráče o dva, tři roky mladší. První branku vstřelil domácí obránce Patrik Demel v přesilovce a zhruba v polovině třetiny navýšil vedení Vojtěch Holaň. Druhá třetina byla v režii hostů, kteří během čtyř minut skóre srovnali a po dalších čtyřech minutách využili přesilovku šest vteřin před jejím vypršením. Před druhou přestávkou dokázal Martin Csomor vyrovnat a v poslední třetině přidal dvě branky v oslabení, jednu při normálním počtu hráčů a jednu, poslední, v přesilovce. Martin Csomor dokázal svými pěti brankami rozhodnout o vítězství RT TORAXu.

Liga staršího dorostu - 32.kolo čt 21.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Býci Karviná
7:3(2:0, 1:3, 4:0)
Branky a nahrávky: 9. Demel (Smrčka), 14. Holaň (Bartoň, Kurnik), 39. Csomor (Kotas, Štěpán) 44. Csomor (Smrčka, Štěpán), 52. Csomor (Gřeš), 57. Csomor (Smrčka), 59. Csomor (Gřeš) – 28. Šmíd, 33. Morcinek (Taras), 36. Heczko (Piechaczek M., Sap). Rozhodčí: Šutara – Řezáč, Mrákava. Vyloučení: 6:5, navíc Holaň (POR) 10 min. OT a Laryš (POR) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 98. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 7:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec (36. Maček) – Charvát, Síkora, Štěpán, Demel, Bolek, Kropka, Kotas, Ščurek – Kurnik, Bartoň, Holaň – Csomor, Smrčka, Gřeš – Laryš, Mládek, Rataj – Knopp, Rajnoch, Boleslavský.
HC Býci Karviná: Zíka – Procházka, Kalus, Gawlas, Frojda,Cihlář – Vlček, Heczko, Dudkiewicz, Trnený, Taras, Morcinek, Šmíd, Sap, Pacas, Kasperlík, Piechaczek M.

Karviná neměla proti lídru vůbec žádný ostych, natož respekt. Vytvořila si několik dobrých gólových šancí a hrála dobře i v obraně. Zvládla i šavlovačku před Zíkou a odrazila několik nepříjemných střel z holí domácích borců. V osmé minutě rozhodčí Šutara poprvé vylučoval. Na trestnou lavici si šel odpočinout hráč hostujícího celku a RT TORAX přesilovou hru po třiceti vteřinách využil. Zíka puky vyrážel seč mohl, ale na střelu obránce Patrika Demla nestačil reagovat. Poruba od deváté minuty vedla 1:0.

Gól Karvinou nijak nesrazil. Naopak. Hráči v nasazení nepolevili, při každé příležitosti útočili a Matyáš Frojda měl blízko k vyrovnání. V desáté minutě si zahráli přesilovku i hosté, jenže domácí dokázali v oslabení zabrat a nedovolili soupeři žádné vážné střely. Sami mohli skórovat, ale Zíka udržel jednobrankové manko. Poruba si ve dvanácté minutě zahrála druhou přesilovku, kterou tentokrát nevyužila. Ve čtrnácté minutě se přeci jen radovala z druhé branky. Odražený kotouč se dostal k Vojtěchu Holaňovi stojícímu mezi kruhy a ten poslal puk nekompromisně za Zíkova záda – 2:0.

Ani tato branka neposlala hosty do kolen. Pořád hráli svou hru. Napadali porubské rozehrávky, hráli do těla a nedávali domácím nic zadarmo. Holaň se po přesné přihrávce dostal za obránce Karviné a uháněl sám na brankáře Zíku, jenže akci pro hákování nedokončil. Bylo nařízeno trestné střílení a to sám poškozený nedokázal proměnit. Střela skončila v Zíkově lapačce. Do kabin šlo za stavu 2:0 veseleji domácí mužstvo.

Na začátku druhé třetiny nevyužili domácí další přesilovku. Karviná hrála s lídrem tabulky vyrovnanou partii. Hostující hráči sice prohrávali o dvě branky, ale nepanikařili. Výborně bruslili, po získání kotouče okamžitě útočili a jejich trpělivá hra přinesla své ovoce. Jan Šmíd se prohnal kolem časoměřičů a po přejetí útočné modré čáry pálil. Mec neměl betony zcela u ledu a puk mu prošel pod levou nohou. Karviná snížila na 2:1. Pak se hrálo čtyři na čtyři a nejvíce šancí měli domácí.

Csomor zavezl puk do útočného pásma a zpětnou přihrávkou vybídl ke střele Smrčku. Zíka puk schoval do lapačky. Podobně dopadla dvojice Mládek – Rataj. I jejich akce ztroskotala na výborně chytajícím Zíkovi. Při další útočné akci se střetl Gřeš s Trneným, který musel být odvezen k ošetření do nemocnice. Jeho spoluhráči vzápětí vyrovnali. Tentokrát pálil od střídaček Tomáš Morcinek a i jeho střela prošla Mecovi pod betony. O minutu později byl vyloučen domácí hráč a hosté mohli pokračovat v gólové krasojízdě. Jejich možnosti navýšil po třinácti vteřinách Dan Kotas. Téměř dvě minuty hráli domácí ve třech. Ubránili se a dokonce se Holaň dostal do brejku. Bekhendovou střelou Zíku nepřekonal.

Druhá třetina patřila hostům. Dokázali obrátit pro ně nepříznivý stav 2:0 na 2:3. Ve 36. minutě se trefil od modré, kde jinde než pod Mecovy betony, David Heczko. Domácí branku šel hájit Marek Maček. Do druhé přestávky zbývalo odehrát něco přes minutu a půl, když hostujícího gólmana prostřelil Martin Csomor. Vyrovnaný stav 3:3 byl příslibem, že třetí třetina nebude nudná.

Na začátku poslední třetiny si hosté zahráli přesilovku, jenže trojice Štěpán, Smrčka a Martin Csomor dokázala pětici přelstít a poslední jmenovaný i Zíku překonat. Získal tak pro RT TORAX zpět vedení - 4:3. Pacas se s tímto stavem nehodlal smířit. Jenže střelu od modré chytil s velkou jistotou domácí gólman Maček do lapačky a i druhý pokus Pacas v gól neproměnil. V 52. minutě zápasu vedli domácí už o dvě branky. Postarali se o to opět hráči z druhé formace a střelcem nebyl nikdo jiný než Martin Csomor. Touto brankou zkompletoval čistý hattrick. Tedy tři branky za sebou.

V padesáté šesté minutě byl poslán na trestnou lavici Holaň a za třísknutí holí o mantinel dostal navíc osobní desetiminutový trest. Hosté měli možnost přesilové hry, jenže se opakovala situace ze začátku poslední třetiny. Minutu se domácí bránili a poté vsítili šestou branku. Autory byli nahrávající Smrčka a střelcem Martin Csomor. Karviná byla v útočném pásmu, když se ozvala píšťalka hlavního sudího. Osobní trest dostal další porubský hráč Lukáš Laryš a šel rovnou do šatny. Následně byl Tomáš Gřeš při průniku k bráně hákován a přesilovku si v závěru zápasu zahráli domácí.

RT TORAX dal první branku zápasu z přesilovky a stejně zápas i ukončil. Sedmý gól do Zíkovy sítě přidal Martin Csomor a v zápase to byl jeho pátý zásah v řadě. Třetí třetina opravdu nuda nebyla. SK Karviná do poslední minuty hrála naplno a vítězství si domácí museli tvrdě vybojovat. Po zápase přišla zpráva z nemocnice, že zraněný šestnáctiletý hráč Karviné Trnený má zlomenou bércovou kost a sezóna pro něj tudíž skončila.

Ostatní zápasy ligy staršího dorostu – sk. Východ se hrají v pátek 22. března. Další zápas čeká starší dorostence již v sobotu 23. března od 16 hodin na ledě Opavy.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba: Předchozí tři zápasy jsme Karvinou jednoznačně přehráli, ale tentokrát přijel nejsilnější mančaft. První dvě třetiny zápasu byly vyrovnané. Po třetím gólu, co jsme obdrželi, jsme vyměnili gólmany a zredukovali lajny. Když jsme hru stáhli na tři útoky byla znát síla našeho týmu a zápas nakonec zvládli. Výkon nebyl podle našich představ, ale vzhledem k tomu, že nás za osmnáct dní čeká první zápas baráže, jsme spokojeni.

Josef Štoudek (SK Karviná): Nepřijeli jsme sem pro další desetigólovou nadílku, přesto si odvážíme porážku 7:3. Kluci hráli výborně, první dvě třetiny byly vyrovnané, ale srazily nás dvě branky při našich přesilovkách. Ty nás zlomily, i když jsme měli několik šancí, ale neproměnili jsme je. Kluci podali velmi dobrý výkon.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011