Junioři podlehli Frýdku-Místku, jehož defenzivní taktika slavila úspěch

04.11.2012, Adam Bagar

Po vítězství v Havířově přivítali junioři na svém ledě rozjetý Frýdek-Místek. Porubu sice poslal při vlastním oslabení do vedení Maček, ale hosté dokázali ještě v první třetině třemi góly zcela převážit misky vah na svou stranu. Od druhé dvacetiminutovky se hrálo prakticky jen na jednu branku, ale pozorná frýdecká obrana v čele s výborným Baldíkem odolávala. I přes řadu šancí RT TORAX výsledek otočit nedokázal a podlehl nakonec 3:6. Svěřenci trenéra Radima Nečase tak opět potvrdili svou dobrou formu z posledních utkání. U dvou branek domácích byl útočník Lukáš Piják. Po reprezentační přestávce čeká juniory utkání v Šumperku.

Liga juniorů - 13.kolo ne 4.11.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
3:6(1:3, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Maček, 30. Černín (Kameníček, Piják), 58. Kofroň (Piják) – 10. Golasovský (Teper, Slovák), 11. Vacula (Valíček, Jakubowski), 19. Fiala (Mičulka, Mamula), 22. Fiala (Mičulka, Mamula), 56. Teper (Vacula), 60. Suchý. Rozhodčí: Schmejkal – Barteček, Moravec. Vyloučení: 10:5, navíc Mihal (POR) 10 min. OT + OK [NESP], Piják (POR) 5 min. + OK [HRUB], Slovák (FRM) 5 min. + OK [HRUB]. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 104. Střely na branku: 43:24 (12:8, 16:8, 15:8). Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert – Dusík, Černín, Vrána, Jasiok, Ryška, Baca, Chamrád, Cháňa – Piják, Kameníček, Kofroň – Kysučan, Mihal, Rosypka – Maček, Brnčal, Pobuta.
HC Frýdek-Místek: Baldík – Golasovský, Teper, Valíček, Beinstein, Minařík, Suchý, Slovák, Fiala, Vacula, Mamula, Jakubowski, Vyčesaný, Mičulka, Hamhalter, Alina.

Po opatrném začátku se jako první dokázala prosadit Poruba, a to při vlastním oslabení. David Maček využil chyby při rozehrávce, chytře si počkal na správný střelecký moment a dezorientovaného Baldíka prostřelil mezi betony. Frýdečtí měli následně k dispozici dokonce přesilovku pět na tři, ale Teper v dobré pozici branku přestřelil. Při dalším závaru před Seifertem zalehl v brankovišti puk Dusík a na světě byla další přesilovka.

Tu hosté využili za pouhé dvě vteřiny, když na modré napřáhl kapitán Filip Golasovský a překonal Seiferta. Za pouhých čtrnáct vteřin navíc přišel pro domácí juniory další šok. Petr Vacula střelou z těžkého úhlu zcela obrátil výsledek. Když si pak v závěru třetiny sjel šikovně před branku Ondřej Fiala a trefil se z první naprosto přesně, svítil na světelné tabuli stav 1:3.

Hostům vyšel i vstup do druhé tercie. Stejně jako u třetí trefy zafungovala spolupráce mezi Mičulkou a Ondřejem Fialou, který měl již lehkou úlohu doklepnout kus černé pryže do opuštěné branky. Následně byla k vidění i šarvátka, po níž zamířilo na trestné lavice celkem pět hráčů. Poruba se dočkala snížení v přesilové hře. Na modré čáře napřáhl Vojtěch Černín a propálil vše, co mu stálo v cestě.

Domácí junioři nadále stupňovali svůj tlak a hosté se soustředili jen na bránění náskoku. Třetí porubský gól měl na holi Mihal, ale před poloprázdnou klecí nechal jen trestuhodně vyniknout Baldíka. Brankou neskončila ani pohledná kombinace Kysučana s Rosypkou, druhý jmenovaný na ležícího gólmana rovněž nevyzrál. Na přelomu druhé a třetí periody měl Frýdek-Místek k dispozici téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři.

Poruba oslabení bez problémů přečkala a vrhala se opět do útoku. Maček se ocitl v dobré pozici, ale opět trefil jen připraveného gólmana. Největší problémy měl Baldík paradoxně s nahozením Černína od červené čáry, to nakonec skončilo až na pravé tyči branky. Trpělivě hrající hosté v závěru sami udeřili a rozhodli tak o výsledku. Bezprostředně po buly překonal Seiferta popáté Jakub Teper.

RT TORAX se nehodlal s výsledkem smířit. Piják našel před brankou Lukáše Kofroně a ten se z první k levé tyči nemýlil a vykřesal tím alespoň jiskru naděje. Domácí si vytvořili velký nápor, ale Kameníček ani Černín kontaktní branku vstřelit nedokázali. Naopak při závěrečné hře bez brankáře pečetil frýdecké vítězství trefou do opuštěné klece Dominik Suchý. Závěr ještě okořenila další šarvátka v podání Pijáka se Slovákem, ale na výsledku 3:6 se již nic nezměnilo.

Ostatní výsledky 13. kola LJ – sk. Východ:

HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 3 : 2
HCM Warrior Brno – VHK Vsetín 1 : 5
SHK Hodonín – Hokej 2003 Šumperk 7 : 1
HC Slezan Opava – LHK Jestřábi Prostějov 5 : 2

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Stejně jako v několika minulých zápasech nám opět utekla první třetina, kdy jsme dostali dvě velmi laciné branky a s týmem to lehce zatřáslo. Od druhé třetiny jsme soupeře přehrávali a přestříleli, ale Frýdek-Místek založil svou hru na hodně důsledné obraně, disciplinovanosti a výborném výkonu brankáře. V podstatě už jsme nebyli schopni s výsledkem něco udělat. Někteří hráči si musí uvědomit, že musí pro tým pracovat na sto procent a věnovat se jen čistě hokeji a ne debatám s rozhodčím.

Radim Nečas (HC Frýdek-Místek): V první třetině se nám podařilo vytěžit z minima maximum a dali jsme z osmi střel tři góly. Od stavu 1:3 jsme se soustředili na pečlivou defenzívu, kterou jsme dodržovali až do závěrečné třetiny. V utkání jsme určitě nebyli lepším týmem, ale šťastnějším. Tři body jsme tady ubojovali. Poruba byla velice nepříjemný soupeř, ale sehrála smolné utkání.