Juniorům vstup do soutěže vůbec nevyšel, Zubři na ledě dominovali

21.09.2012, Adam Bagar

Poruba má za sebou první utkání nového ročníku druhé nejvyšší soutěže juniorů, v něm přivítala přerovské Zubry. Po vyrovnané první třetině odcházel po trefě Jakuba Kalety do kabin spokojenější RT TORAX. Ovšem další dvě dvacetiminutovky již patřily jednoznačně Přerovu, který výborně bruslil, napadal a předváděl jednu pohlednou kombinaci za druhou. Hra domácích se naopak sesypala jako domeček z karet a Hanáci tak nastříleli celkem šest branek. V závěru alespoň kosmeticky upravil výsledek na konečných 2:6 Jakub Chamrád. Napravit dojem mohou porubští junioři již v neděli na půdě brněnského Warrioru.

Liga juniorů - 1.kolo pá 21.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
2:6(1:0, 0:4, 1:2)
Branky a nahrávky: 16. Kaleta (Pobuta, Lukašík), 60. Chamrád (Mihal) – 22. Kebza (Sklenář), 26. Šnirc (Rajnoch, Vávra), 31. Matušenko (Hradil), 40. Matušenko (Fibrich, Tomeček), 47. Matušenko (Fibrich), 57. Hradil (Kratochvíl). Rozhodčí: Klapetek – Kopřiva, Bartošák. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 20:37 (10:8, 6:18, 4:11). Průběh utkání: 1:0, 1:6, 2:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert – Dusík, Franek, Chamrád, Jasiok, Ryška, Baca, Cháňa – Kysučan, Kameníček, Dominec – Piják, Mihal, Rosypka – Lukašík, Pobuta, Kaleta.
HC ZUBR Přerov: Dohnal – Vávra, Sklenář, Hradil, Žurek, Fibrich, Bauer, Řezáč, Kebza, Andrýsek, Rajnoch, Mašíček, Šťastný, Tomeček, Matušenko, Spěvák, Šnirc, Čelko, Kratochvíl.

Začátek úvodního utkání nové sezóny se nesl tradičně poněkud v opatrném a rozkoukávacím duchu. Do první vážné šance se dostali Zubři, ale dokonce při vlastním oslabení nedokázal trefit zcela opuštěnou porubskou branku Andrýsek. Poruba sice měla optickou herní převahu, ale pozorná obrana soupeře jí do šancí prakticky nepouštěla. Přerov se sice soustředil spíše na obranu, přesto byl v útočné fázi nebezpečnějším týmem. Kebza u pravé tyče Seiferta rovněž překonat nedokázal.

Na druhé straně zapomněli přerovští zadáci na Kysučana, ten však celou akci uspěchal a jeho střela tak šla těsně okolo pravé tyče. Porubští se v první periodě přece jen dočkali vedoucí trefy. Po Lukašíkově pokusu dokázal vybojovat kotouč Pobuta, předložil jej před prázdnou klec na Jakuba Kaletu a ten již měl lehkou úlohu. Po úvodních dvaceti minutách tak mohla být spokojenější Poruba.

Do druhé třetiny nastoupili Zubři jako vyměnění a bleskově srovnali krok. Plachtící střela Karla Kebzy nakonec šťastně zapadla až za brankovou čáru. Poruba měla následně k dispozici téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři. Rozhodující moment zápasu však domácí vůbec nezvládli. Jejich hra se stále více a více rozpadala, naopak aktivně hrajících Zubrů byl plný led. Po výborně sehraném přečíslení se radoval z další branky Radim Šnirc, jenž zužitkoval přesnou přihrávku Rajnocha.

Dvojnásobnou přesilovku sice hosté nevyužili, ale v polovině zápasu přidali další gól. Tentokrát Daniel Matušenko s přispěním porubské obrany, která si touš srazila do vlastní branky, dokázal skórovat. Hanáci pokračovali ve své obrovské převaze, ale na čtvrtou trefu do černého si museli počkat až na závěr třetiny, kdy zůstal před Seifertem zcela osamocený Daniel Matušenko. Udělal blafák do strany a pohotově zakončoval.

Ve třetí části se obraz hry příliš nezměnil. Dobře hrající Přerov se radoval již popáté po dobře sehrané akci, na jejímž konci poslal Fibrich zadovkou puk na volného Daniela Matušenka a ten dokonal svůj hattrick. V dalších gólových pozicích se ocitli postupně Andrýsek a Rajnoch, ale tentokrát ztroskotali na špatné střelecké mušce. RT TORAX poprvé ohrozil ve třetí části branku Dohnala až po čtrnácti minutách hry, což jen dokumentuje jeho marnost.

V závěru duelu byly k vidění ještě dvě branky. Nejprve navýšil vedení Zubrů Pavel Hradil, když mu domácí obranný ementál nechal mezi kruhy až příliš prostoru, a následně se v signalizované výhodě prosadila i Poruba. Pěknou akci na jeden dotek zakončoval po Mihalově přihrávce do poloprázdné svatyně Jakub Chamrád. Ostravané tak úvodní mač nezvládli a zaslouženě vysoko podlehli výborně hrajícímu Přerovu 2:6.

Ostatní výsledky 1. kola LJ – sk. Východ:

HK Hokej 2003 Šumperk – VHK Vsetín 3 : 5
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek 7 : 3
HC Slezan Opava – HC AZ Havířov 1 : 4
SHK Hodonín – HCM Warrior Brno 8 : 2

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): První třetina byla ještě docela vyrovnaná a soupeř si nás jakoby prověřoval, čeho jsme schopni, a pak nás začal přehrávat. Ve druhé třetině jsme podali opravdu ostudný výkon, kdy jsme propadli naprosto ve všech činnostech – v jednoduchosti, důrazu i v bruslení. Třetí třetina rovněž z naší strany nenabídla nic kvalitního, byli jsme střelecky impotentní a soupeř si bez problémů vedení pohlídal. Přerov vyhrál zcela zaslouženě, když předváděl velmi dobrý hokej.

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): Myslím si, že v první třetině to bylo oboustranně takové nervózní oťukávání, ale domácí byli lepší, více si věřili a přehrávali nás. Měli jsme tam nějaké šance, ale neproměnili jsme je, naopak soupeř dal po naší hrubce první gól. Ve druhé třetině jsme přistoupili svědomitěji k plnění obranných úkolů a vytvářeli jsme si i více šancí. Stálo při nás i štěstí v koncovce, takže jsme vývoj zápasu obrátili na svou stranu. Ve třetí třetině jsme to už kontrolovali. Myslím si, že zápas byl oboustranně velmi kvalitní, rozhodčí do toho rovněž zapadl, nebyly tam žádné neférové zákroky, takže jako první zápas sezóny to mělo dobrou úroveň.