Poruba si pořádně oddechla, do baráže s Moravskými Budějovicemi vstoupila vítězně

21.03.2012, Adam Bagar

Baráž o II. hokejovou ligu má za sebou svůj první díl. V něm byla úspěšnější favorizovaná Poruba, jejíž vítězství se ovšem nerodilo vůbec lehce. Na rychlou branku Zubera dokázala Žihadla odpovědět. Zpět vrátil domácím vedení Seidler, ale v první třetině byli výrazně aktivnějším týmem Jihomoravané, kteří však ztroskotávali na výborném Michalu Gleichovi, který si celkem připsal 31 úspěšných zákroků. Od druhé periody již měli Porubští hru pod kontrolou a svůj těsný náskok navýšili přesilovkovou trefou Chaloupky. Moravské Budějovice kousaly opět až v závěru, kdy snížily na rozdíl jediné branky. Porubské vítězství nakonec pečetil střelou do prázdné kasy Vaněk. Již v sobotu může RT TORAX na jihu Moravy rozhodnout o svém setrvání ve třetí nejvyšší soutěži...

2. liga - skupina Východ - B1 st 21.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Moravské Budějovice 2005
4:2(2:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Zuber (Ďurica, Zdráhal), 11. Seidler (Pavlačka), 32. Chaloupka (Pavlačka, Seidler), 60. Vaněk – 8. Dostál (Hradecký), 58. Hrbáček. Rozhodčí: Škrobák M. – Štěpán, Smílek. Vyloučení: 5:5, navíc Chaloupka (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 521. Střely na branku: 35:33 (10:18, 13:6, 12:8). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Šindelář, Wolf, Vajda, Prokop, Hruzík – Vaněk, Krayzel, Galgonek – Seidler, Pavlačka, Chaloupka – Zuber, Zdráhal, Ďurica.
HC Moravské Budějovice 2005: Míča – Hrbáček, Bulička, Boudný, Sechovec, Prkna, Vlašín, Sedláček, Kundela, Zahradník, Topol, Dostál, Barvíř, Sobotka, Křenek, Cihlář, Hradecký.

Moravské Budějovice vstoupily do zápasu poněkud ustrašeně a přesně po dvou minutách hry poprvé inkasovaly. S Ďuricovou střelou si ještě Míča dokázal poradit, ale na dorážku Vlastimila Zubera už byl krátký. Hosté mohli srovnat krok v přesilové hře. Nebezpečně pálil nejprve Boudný a následně ani Křenek nedotáhl svůj chytrý úmysl, objet Gleichovu klec, do gólového konce.

Aktivnější Jihomoravané se přece jen dočkali vyrovnání. Při obrovském závaru na brankovišti nakonec doklepnul touš za brankovou čáru Lukáš Dostál. Radost hostům nevydržela příliš dlouho. Pavlačka za brankou vybojoval puk, poslal jej na volného Petra Seidlera a ten se střelou z první nemýlil. Přesto byla Žihadla nadále aktivnější. Své samostatné úniky nevyužili postupně Sobotka ani Topol, když oba ztroskotali na výborném Gleichovi.

Domácí hokejisté ve druhé třetině přidali. Seidler trefil v dobré šanci jen boční síť. Naopak na druhé straně měl vyrovnání na holi Dostál, jenž nepříjemně tečoval touš těsně nad břevno. Výbornou možnost odskočit na rozdíl dvou branek měl RT TORAX při dlouhé přesilovce čtyři na tři, ale ta mu příliš nevyšla. Branky se fanoušci nedočkali ani poté, co Zuber spěchal za toušem a z těžkého úhlu se snažil překvapit Míču.

Poruba se dočkala až v další početní výhodě. Pavlačka našel na brankovišti dobře připravenou hůl Jana Chaloupky a tomu stačilo v podstatě jen plácnout do puku. Další gólovka přišla po individuální akci Vaňka, který ještě našel lépe postaveného Galgonka. Ten trestuhodně svou šanci zahodil. Na druhé straně to v publiku jen zahučelo poté, co si sjel k tyči Sobotka a jen těsně minul poloprázdnou svatyni.

Úvod třetí tercie přinesl šancí jako šafránu. Poruba byla sice častěji na puku, ale rovněž se ke gólovým situacím dopracovat nedokázala. Až v početní výhodě nedopravili puk do opuštěné klece Seidler s Pavlačkou, když na brankovišti výborně zastoupili Míču obránci. Žihadla začala hrozit až v závěru, kdy se domácí zatáhli a soustředili na obranu. Dostál ještě trefil z dobré pozice připraveného Gleicha.

Ale necelé tři minuty před koncem už domácí gólman podruhé kapituloval. Po chybě domácích na modré napřáhl Marcel Hrbáček a přes hradbu těl si touš našel místo až za bezmocným Gleichem. Dvaačtyřicet vteřin před koncem sáhli hosté ke hře bez gólmana. Krayzel ještě prázdnou klec netrefil, ale Rostislav Vaněk pouhou vteřinu před koncem zařídil definitivní pojistku v podobě čtvrté branky.

Ohlasy k utkání

Pavel Hinner (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to pro nás nesmírně těžké utkání. Po pětitýdenní pauze, kdy jsme nehráli ostrý zápas, jsme se do toho museli opět dostat, o čemž svědčila i první třetina. Moravské Budějovice mají velmi kvalitní musžtvo s kvalitními a zkušenými hráči, takže věděli, jak hrát. V baráži se rozdíly mezi týmy srovnají a je to jen o bojovnosti a vůli vyhrát. Jsem moc rád, že jsme to zvládli a vyhráli. Chtěl bych klukům poděkovat za výkon. Vyzdvihnul bych gólmana Gleicha, který nás v řadě momentů podržel.

Rudolf Cakl (HC Moravské Budějovice 2005): Zápas se mi hodnotí těžko. Vstoupili jsme do něj docela ustrašeně a dostali jsme rychlý gól. Když už jsme se dostali do zápasu a srovnali, tak po naší hrubé chybě domácí odskočili zpět do vedení. V první třetině jsme byli určitě lepším týmem, možná nás trošku podcenili. Od druhé třetiny začala být Poruba lepší na puku, měla lepší pohyb, a to nám dělalo problémy. Myslím si, že série je ještě otevřená, určitě se o to porveme a doufám, že uvidíme další dva kvalitní zápasy.