PSG Zlín si z Poruby odváží zasloužené vítězství

15.12.2011, Gabriela Juříková

K obědu měli asi vepřo knedlo zelo a dvakrát si šli asi pro nášup. Mladší dorostenci RT TORAXu v zápase proti PSG Zlín byli nemotorní jako golemové, nebruslili, nebojovali a působili odevzdaně. U všeho byli ne o dva, ale o čtyři kroky pozdě, soupeř je přehrával ve všech činnostech. Jen díky brankáři Janu Zavadilovi vstřelilo PSG ve dvou třetinách jen jednu branku a to ještě z přesilovky. V poslední třetině svou převahu přetavili v pět gólů a odvezli si z Poruby zasloužené vítězství. Poslední ligový zápas tohoto roku nedopadl pro RT TORAX podle představ jak trenérů, tak vedení.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 20.kolo čt 15.12.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
0:6(0:1, 0:0, 0:5)
Branky a nahrávky: 8. Vyoral (Hladiš), 44. Hladiš, 48. Werbik (Peška, Váňa), 50. Schmied (Procházka, Gago), 55. Kuncek (Kobylík), 57. Hladiš (Schmied, Procházka). Rozhodčí: Havel - Janda L., Krenželok. Vyloučení: 7:2. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Střely na branku: 16:40 (9:14, 4:10, 3:16). Průběh utkání: 0:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Zavadil - Šípek, Široký, Štěpán, Síkora, Hranoš, Ščurek - Csomor, Hill, Mládek - Stupka, Gola, Greš - Kovalski, Novák, Baláž - Čechman.
PSG Berani Zlín: Hlaváč - Procházka, Schmied, Gabrhelík, Kobylík, Řezníček, Váňa - Šenkeřík, Werbik, Hladiš, Gago, Vyoral, Strmiska, Kuncek, Valášek, Peška, Bumbál, Stiksa.

Od prvopočátku měli navrch hosté. Byli pořád v pohybu, bruslili, bojovali a žádný puk nebyl pro ně ztracený. To na druhé straně působili hráči dojmem, že se zrovna "nacpali" pořádně mastným obědem a jakýkoliv rychlejší pohyb nebyl přípustný. Hráči RT TORAXu se do soubojů zrovna nehrnuli, soupeři dávali až moc prostoru a chuť vybojovat nějaký ten puk, to nepřicházelo v úvahu.

Domácí držel ve hře gólman Zavadil. Vychytal Vyorala, Gaga, také Hladiše a Werbíka, který se už radoval z gólu, ale domácí brankář měl pohotovou lapačku. V šesté minutě byli domácí osvíceni a sehráli pár hokejových akcí. Nejslibnější byla souhra první lajny. Mládek s Csomorem puk zavezli do pásma a přenechali najíždějícímu Hillovi, který vystřelil jen doprostřed brány. Žádná těžká práce pro gólmana Hlaváče.

Už se zdálo, že domácí přežijí první oslabení, ale dvě sekundy před vypršením trestu Ščurka se projel před bránu okolo statické čtveřice Jan Vyoral a Zlín v desáté minutě vedl 1:0. Když hrála přesilovku Poruba, tak to byla tragédie. Na Hlaváče vystřelili jen dvakrát a to ještě z uctivé vzdálenosti. Velkou možnost srovnat skóre, už v plném počtu, měl Csomor s Hillem, ale Csomorův pokus Hlaváč chytil. Posléze nebyl úspěšný bekhendovou střelou ani Gola. A na konci první třetiny se po skvělém Stupkově pasu přes brankoviště netrefil do odkryté brány ani kapitán Gřeš.

Ve druhé části zápasu se domácí ani v nejmenším nezlepšili. Nedokázali založit útok, sami sebe dostávali pod tlak špatnými rozehrávkami, puky si posílali na brusle nebo do země nikoho. Bránu Hlaváče ohrozili jen čtyřmi střelami, tří z hole Csomora a jedna patřila Mládkovi. Zato Zavadil musel zasahovat desetkrát a jen jemu mohli hráči Poruby poděkovat za to, že po dvou třetinách vyhrával Zlín stále jen 0:1.

Poslední tercie byla zlomová. PSG potvrdil převahu už i střelecky. Zavřeli domácí v jejich třetině a zahrnovali Zavadila střelami. Z hranice kruhů pálil Vyoral, odražený puk poslal na bránu Gago a nakonec se nad lapačku do levého rohu trefil Dominik Hladiš. Domácí nebruslili, nechávali hostům dost volného prostoru a to vyústilo v třetí branku Zlína. Přes tři hráče se prosadil Nikolas Werbik. A opět střela do horních pater branky přes klečícího gólmana.

V padesáté minutě vedlo PSG už 4:0. Z mezikruží se trefil nad vyrážečku obránce Dominik Schmied. RT TORAX přestal hrát a začal faulovat. V posledních deseti minutách dostali čtyři tresty a byly z toho dva góly. Hosté pochopili, kde je slabina domácího gólmana. Kobylík naznačil střelu, pak přihrál přes brankoviště a Luděk Kuncek se zapřel a poslal puk přes klečícího Zavadila pod horní tyč. Po dvou minutách využil Zlín další přesilovku. Obránce Schmied udržel pásmo, okamžitě vystřelil a před brankou šikovně tečoval Dominik Hladiš. Gólman Zavadil nestačil sklapnout betony.

Domácí si za předvedený výkon vůbec nezasloužili radovat se z branky. V posledním dějství vystřelili na hostujícího gólmana jen třikrát. Zlín byl výrazně aktivnější. Zavadil likvidoval šestnáct střel, z čehož pětkrát inkasoval. Domácí si opravdu nezasloužili vyhrát. Nenechali na ledě ani kapku potu, nebojovali, nervali se, jako by je hokej nebavil. Doufejme, že 5. ledna v Havířově předvedou lepší výkon.

Další výsledky 20. kola ELMD - sk. Východ:

HCM Warrior Brno – HC AZ Havířov 2010 3 : 4 pr.
HC Slezan Opava – HC Oceláři Třinec 1 : 8
HC Zubr Přerov – VHK Vsetín 0 : 4
HC Vítkovice Steel - HC Olomouc odloženo na 18. 12.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (RT TORAX Poruba): Soupeř nás od první minuty přehrával. Naši hráči se ztráceli v bruslení, nedodrželi taktické povinnosti. Soupeři jsme dvě třetiny odolávali a v poslední třetině si hráči mysleli, že to půjde samo. Jsem zklamaný z hry celého týmu. Můžu pochválit jen brankáře Zavadila, který nás podržel, když vychytal tři čtyři gólové šance. Špatně se mi zápas hodnotí, protože jsem myslel, že se kluci v posledním zápase doma hecnou, že půjdou do sebe, ale skončilo to pro nás dost nepříjemným výsledkem.

Radek Pšurný (PSG Zlín): Celý zápas jsme byli lepší, ale střelecky jsme se prosadili naplno až v poslední třetině a to rozhodlo.