Vítězství juniorů v Rožnově pod Radhoštěm se nerodilo vůbec lehce

02.03.2012, Adam Bagar

Junioři zajížděli ke svému prvnímu březnovému utkání na led posledního Rožnova pod Radhoštěm, který však poslední dobou dokázal zaskočit nejednoho favorita. Než se vůbec RT TORAX stačil rozkoukat, vedli domácí hokejisté již o dvě branky. Porubští poté přidali a skóre otočili na svou stranu. Jejich herní projev však byl nadále velmi daleko k ideálu. Rožnov dokázal vyrovnat a ještě pět minut před závěrečnou sirénou živil naději na bodový zisk, jenže právě poslední pětiminutovka patřila Porubě, která nasázela tři branky a udala výsledku konečnou podobu 5:8. Hattrickem se blýskli Radim Blažej a Rostislav Vaněk. Třemi body přispěl k vítězství také starší dorostenec Jakub Kaleta.

Liga juniorů - 38.kolo pá 2.3.17:30
HC Rožnov pod Radhoštěm
HC RT TORAX Poruba 2011
5:8(2:1, 1:3, 2:4)
Branky a nahrávky: 1. Blažej (Vyvijal, Fryšara), 10. Martyčák (Vyvijal, Blažej), 37. Blažej, 41. Blažej (Martyčák), 51. Koryčanský (Skopal) – 11. Kaleta (Palkovič), 28. Kofroň (Kaleta), 31. Vaněk, 34. Vaněk (Axman), 45. Kaleta (Baca), 56. Vrána (Kysučan), 58. Kysučan z TS, 59. Vaněk (Mihal). Rozhodčí: Škrobák – Goňa, Smilek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:2. Diváci: 55. Střely na branku: 32:33 (9:11, 8:12, 15:10). Průběh utkání: 2:0, 2:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:8.
HC Rožnov pod Radhoštěm: Frňka (od 34. Dohnálek) – Fryšara, Surovčík, Babiš, Švrček, Paťava, Černobila, Blažej, Martyčák, Vyvijal, Slovák, Kitzberger, Mikuda, Koryčanský, Skopal, Suchánek, Krátký.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina – Franek, Vrána, Baca, Axman, Jasiok – Šimkovič, Mihal, Vaněk – Kysučan, Gola, Rosypka – Kofroň, Palkovič, Kaleta.

Poruba vstoupila do utkání velmi špatně a již po třiadvaceti vteřinách poprvé inkasovala. Porubský útočník v rožnovských službách Radim Blažej se dostal za obranu a po šikovném blafáku zasouval do odkryté klece. Hosté rozhodně tým ze samotného chvostu tabulky nepřehrávali, spíše naopak. Rožnovští od začátku působili velmi aktivně a brzy přidali i druhou trefu. Z předbrankového prostoru se bekhendem prosadil Jakub Martyčák.

O čtyřicet vteřin později RT TORAX po nenápadné akci dokázal snížit. Střela Jakuba Kalety si našla přes hradbu těl místo až za zády gólmana. Hosté přece jen přidali. Nejprve Šimkovič u tyče nepřetavil velkou příležitost ve vyrovnání a o chvíli později se při samostatném úniku neprosadil ani Kysučan. Na druhé straně měl zase Vyvijal před sebou poloprázdnou svatyni, ale rovněž nebyl úspěšný.

Ve druhé třetině stáhl trenér Smeták hru na dvě pětky, což postupně přinášelo své ovoce. Porubští nabírali na aktivitě a bylo jen otázkou času, kdy udeří. Kaleta za brankou výborně vybojoval touš a poslal jej na za zcela volného Lukáše Kofroně, který se z první nemýlil. O chvíli později dostal trošku kuriozně hosty do vedení Rostislav Vaněk, když střílel z těžkého úhlu a kotouč se odrazil o gólmana Frňku za brankovou čáru.

Rostislav Vaněk byl při chuti a dokonce ve vlastním oslabení zaznamenal další trefu. Tentokrát projel rožnovskou obranou jako nůž máslem a zakončil přesně mezi betony. Rožnovské hokejisty vrátila do hry nenápadná střela Radima Blažeje, kterou Hlavina překvapivě propustil za svá záda. Před závěrečnou tercií tak bylo nadále vše otevřené.

Domácí smazali manko hned v jejím úvodu. Při hře čtyři na čtyři poslal z těžkého úhlu puk do branky Radim Blažej, který tak dokonal hattrick a zároveň zmrazil úsměvy svých porubských spoluhráčů. O čtyři minuty později vrátil hostům vedení zpět Jakub Kaleta. Ten sehrál velký zápas a patřil k ústředním postavám na ledové ploše. Tentokrát dorážel za Dohnálka Bacovu střelu.

Hokejisté Rožnova byli v dalších minutách opět velmi aktivní. Blažej posílal puk před branku na Mikudu, jenž ztroskotal na lapačce Hlaviny. Stejný hráč následně neuspěl ani okamžitě po buly, kdy si sjel až na hranici brankoviště. Zaslouženého vyrovnání se domácí dočkali poté, co Martin Koryčanský propálil porubského gólmana přesně mezi betony.

Zdálo se, že vyrovnaný duel skončí dělbou bodů, ale úplný závěr patřil RT TORAXu. O vítěznou trefu se postaral obránce Radim Vrána, ten si sjel až před branku a bekhendem v signalizované výhodě skóroval. Když pak byl při svém úniku faulován René Kysučan, nařídil sudí Škrobák trestné střílení. To sám postižený pohotově střelou mezi betony proměnil.

Dvě minuty před koncem měl Rožnov pod Radhoštěm k dispozici přesilovou hru, tu ještě zdvojnásobil odvoláním gólmana. Jenže okamžitě po buly nastartovala malá raketa jménem Rostislav Vaněk, ten se dostal až za beky a pohodlně zasunul do opuštěné branky, čímž navíc zkompletoval svůj hattrick. Vůbec první v této sezóně. Poruba tak po nepřesvědčivém výkonu zvítězila v Rožnově pod Radhoštěm výsledkem 5:8.

Ostatní výsledky 38. kola LJ – Východ:

LHK Jestřábi Prostějov – Hokej 2003 Šumperk 4 : 4
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov 2 : 1
HC AZ Havířov – HC Frýdek-Místek 4 : 5
HC Slezan Opava – HCM Warrior Brno 3 : 2

Ohlasy k utkání

Daniel Dohnálek (HC Rožnov pod Radhoštěm): Utkání se mi hodnotí snad ještě hůře než při těch vysokých porážkách, protože Poruba byla dnes hratelným soupeřem. Výborně nám zahrála první formace, naopak druhá pětka nás těžce zklamala. Jsou v ní hráči, kteří by měli něco ukázat, ale moc toho nepředvedli a dostali hodně branek. Myslím si, že se zápas moc nepovedl ani gólmanům.

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Předvedli jsme v utkání spoustu chyb, především v obraně, ale i v útoku. Vše pramenilo z přístupu hráčů, kteří si asi spletli autobus, jelikož turistický autobus na Radhošť jel o hodinu později. Někteří hráči chtěli zápas vyloženě odchodit a takoví nemají v mužstvu co dělat. Je velmi zajímavé, že někteří se na takový zápas dokáží připravit a vyhecovat a někteří to úplně vypustí. Pokud se to bude opakovat, tak se s takovými hráči rozloučíme.