Poctivý výkon přinesl juniorům na vsetínském Lapači další dva body

03.12.2011, Michal Kubáň, Adam Bagar

V jubilejním dvacátém kole druhé nejvyšší soutěže juniorů zajížděla Poruba na horkou půdu Valašského hokejového klubu. První část hry zcela ovládl RT TORAX, přesto šli do vedení z ojedinělé šance Valaši. O vyrovnání se postaral Kysučan. Také v úvodu druhé tercie měli hosté navrch a zaslouženě otočili stav brankami Mihala a Kysučana z trestného střílení. Až dvoubrankové manko jakoby domácí hráče polilo živou vodou a karta se rázem obrátila. Robert Rudl musel čelit řadě střeleckých pokusů, nakonec si připsal 38 úspěšných zákroků. V závěrečné třetině dokázal dvakrát skórovat agilní Vaněk, čímž definitivně rozhodl o porubském vítězství 2:5. V neděli juniorka hostí Šumperk.

Liga juniorů - 20.kolo pá 2.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Klimek (Štrbík), 52. Koutník z TS - 18. Kysučan, 24. Mihal (Kameníček), 24. Kysučan z TS, 52. Vaněk, 60. Vaněk (Lažek, Rudl). Rozhodčí: Ing. Husička - Škrobák P., Laczko. Vyloučení: 6:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 40:42 (7:18, 20:14, 13:10). Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
VHK ROBE Vsetín: Krkoška - Studený, Zbranek, Báchor, Hradil, Kašajev, Manastyrli, Klimek, Daněk, Štrbík, Horák, Tobola, Medveděv, Koutník, Gromus, Sochora, Šimon.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl - Axman, Jasiok, Lažek, Franek, Lužný - Kysučan, Vidlák, Vaněk - Kofroň, Plášek, Rosypka - Mihal, Kameníček, Maček.

Oba celky vstoupily do pátečního utkání celkem vlažně. První zákrok si ale připsal vsetínský Krkoška, když na něj zpoza obránce střelou zápěstím vypálil Vidlák. Ale šance Kameníčka z 5. minuty zaváněla gólem. Porubský útočník nejprve vypálil na Krkošku z mezikruží a posléze vyražený puk srdnatě přes dva obránce doklepával do branky. Skóre se měnilo o chvíli později. I přes tlak hostů, první jméno na listině střelců bylo psáno žluto-zeleným písmem. Štrbík našel volného Davida Klimka, který překonal porubského brankáře Rudla. Hosty ale obdržená branka ještě více zpružila. V osmé minutě vsetínský brankář doslova čaroval, aby dvakrát vytáhnul puk doslova z brankové čáry. Poradil si i s dělovkou Franka v 10. minutě.

O dvě minuty později byl opět hlavním aktérem na hokejové scéně vsetínský Krkoška, který chytil Kameníčkovu střelu z mezikruží a poradil si i s Lažkovou střelou od modré. V 15. minutě mohli přidat druhou branku Vsetínští, ale aktivní Štrbík sám před brankářem nedotáhnul svůj blafák do konce. Skóre se měnilo až v čase 17:07. Těsně po vhazování se puk dostal k Renému Kysučanovi, který střelou pod víko nedal vsetínskému brankáři šanci - 1:1. O minutu později mohl poslat Porubu do vedení Rosypka, ale jeho střela jen prolítla kolem horní tyčky vsetínské klece.

Hned v úvodu druhé části hrála Poruba přesilovou hru, když byl potrestán Ondřej Zbranek. Kofroňovu i Rosypkovu střelu v přesilovce Krkoška vychytal. Ale tlak Poruby byl narůstající, takže v čase 23:17 poslal hosty do vedení Dalibor Mihal – 1:2. Neuběhla ani minuta od vstřelení branky a k trestnému střílení se rozjel René Kysučan, který střelou pod horní tyčku rozhodl o dnešním zápase – 1:3. Poruba po dvou brankách polevila. Ale ani Koutník, ani Daněk v akci dva na jednoho nedokázal protlačit puk za Rudlova záda. Ve 27. minutě sehráli domácí přesilovku, ale až v jejím konci měl na hokejce gól Klimek. Prodral se před Rudla, ale bekendovou střelou jej nepřehodil.

O tři minuty později mohl snížit Štrbík, ale stál zády k brance a bekendem netrefil zcela odkrytou branku. Vsetínští si dokázali vytvořit šance po celý zápas, ale jejich proměňování už byla jiná písnička. Ve 32. minutě hrála Poruba přesilovou hru pět na tři. Vsetínský Krškoška ležící na zemi vychytal Rosypku s Pláškem. Dvě minuty před koncem Klimek v ideální pozici mířil pouze do porubského brankáře. Jeho spoluhráč Štrbík stál o chvíli později před Rudlem zcela sám, ale na místo přihrávky na volného Daňka trefil hruď porubského gólmana. Vsetín nemohl ve druhé třetině zápasu vstřelit branku, ale přesto kladl velký odpor a svěřenci trenéra Kuba se nechtěli smířit s výsledkem.

Hned v úvodu třetí části předložil Tobola Daňkovi puk jako na talíři, ale vsetínský útočník trefil pouze Rudlovu lapačku. Na druhé straně padající Krkoška vyrazil hokejkou Mihalovu dorážku. Valaši ztráceli v zakončení. V čase 43:07 Štrbík vyjel před porubskou branku, položil si na zem Rudla, ale pouze rozezvonil pravou tyč jeho svatyně. Ve 47. minutě hrál Vsetín další přesilovou hru, ale jeho kanonáda jen potvrdila jeho špatnou koncovku. Naopak v čase 51:17 protlačil puk do vsetínské klece Rostislav Vaněk – 1:4. Valaši vzápětí zareagovali, když Frankův faul potrestal trestným střílením Martin Koutník – 2:4. Ale poslední slovo v dnešním zápase měli hosté. Valaši sice srdnatě bojovali v posledních dvou minutách, ale poté co spálili všechny šance tři vteřiny před koncem v solólovém úniku skóroval porubský Rostislav Vaněk.

Ostatní výsledky 20. kola LJ - Východ:

HC Slezan Opava - HC AZ Havířov 2010 7 : 7
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Rožnov pod Radhoštěm 10 : 2
LHK Jestřábi Prostějov - HC Frýdek - Místek 9 : 5
Hokej 2003 Šumperk - HC ZUBR Přerov 3 : 2

Ohlasy k utkání

Miroslav Kubo (VHK Vsetín): Když propadneme v herních činnostech jednotlivce, tak nemůžeme pomýšlet na úspěch. Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, alespoň podle střel. Dostali jsme se do tlaku, měli tam nějaké šance, ale místo snížení nám soupeř po hrubé chybě odskočil na 1:4. Pak jsme sice proměnili trestné střílení, ale nedokázali jsme si už vytvořit nějaký tlak a když už jsme si jej vytvořili, tak jsme ztroskotali na špatné koncovce a svou nešikovností nedokážeme trefit ani prázdnou branku. Kluci musí respektovat určité herní činnosti, pokud budou hrát nadále na náhodu, tak budeme jen těžko získávat body.

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že jsme odvedli jeden z našich nejlepších výkonů v letošní sezóně. Kluci hráli od začátku přesně to, co jsme jim řekli. Napadali jsme ve dvou hráčích a Vsetín si s tím nevěděl vůbec rady. V první třetině jsme měli spoustu šancí, ale neproměnili jsme je. Ve druhé třetině se to trošku obrátilo, domácí měli více příležitostí a my jsme dávali góly. Když to však vezmu celkově, tak jsme podali velmi dobrý výkon na všech postech.