Výborný obrat ve třetí třetině přinesl juniorům další dva body

21.10.2011, Adam Bagar

Po předchozích dvou jednoznačných výhrách chtěli junioři svou formu potvrdit také na domácí půdě proti brněnskému Warrioru. Do vedení sice šli domácí zásluhou Kameníčka, ale hosté byli lepším týmem a ještě v téže třetině otočili vývoj hry. Když pak v prostřední třetině navýšili své vedení, zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto. Jenže ve třetí tercii přišla drtivá porubská smršť. Během pouhých pěti minut otočil RT TORAX výsledek z 1:3 na 5:3. V závěru ještě oba celky přidaly po jedné trefě, porubští junioři tak zvítězili 6:4 a poskočili již na druhé místo tabulky. O dva góly se postaral Dalibor Mihal.

Liga juniorů - 11.kolo pá 21.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
6:4(1:2, 0:1, 5:1)
Branky a nahrávky: 6. Kameníček (Vaněk, Lažek), 42. Mihal (Kanaloš, Palkovič), 46. Kysučan (Šimkovič, Rosypka), 47. Vaněk (Kameníček, Dominec), 47. Šimkovič (Axman), 54. Mihal (Palkovič, Kanaloš) - 12. Zavadil (Beránek, Hakl), 18. Sedláček S. (Sedláček T., Křen), 35. Hakl (Beránek, Zavadil), 60. Novotný (Čtvrtníček, Odehnal). Rozhodčí: Škrobák M. - Hanzlík, Štěpán. Vyloučení: 4:4, navíc Dusík (POR) a Odehnal (WBR) 5 + OK. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 90. Střely na branku: 36:32 (13:13, 10:11, 13:8). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3, 6:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl - Cháňa, Lažek, Axman, Lužný, Dusík, Jasiok, Franek - Kysučan, Kameníček, Vaněk - Mihal, Palkovič, Rosypka - Máj, Šimkovič, Maček - Kanaloš, Dominec.
HCM Warriors Brno: Guštafík - Pospíšil, Krytinář, Sedláček S., Lainka, Novoměstský, Odehnal, Sedláček T., Bžeza, Křen, Beránek, Zavadil, Hakl, Král, Čtvrtníček, Novotný.

Domácí se od začátku utkání spíše trápili. Hned po čtyřech minutách hry nabral rychlost Hakl a jen za cenu faulu jej musel zastavit obránce Axman. Gesto hlavního sudího Škrobáka bylo jasné – trestné střílení. V něm sám postižený napálil horní tyč Rudlovy branky. Aktivnější Brno přesto jako první inkasovalo. Dalibor Kameníček nabral na levé straně kluziště rychlost a přízemní střelou poslal RT TORAX do vedení.

Hosté srovnali krok po pěkné kombinaci, na jejímž konci stál Josef Zavadil. Rudl neměl nejmenší nárok proti jeho pokusu zasáhnout. Na druhé straně zaujala šikovná spolupráce Palkoviče s Mihalem, kteří si několikrát vyměnili touš, pokus prvního jmenovaného však Guštafík stačil zneškodnit. Warrior nadále zatápěl a dokonce otočil stav ve svůj prospěch. Stanislav Sedláček poslal kotouč do chumle hráčů a i s pomocí nějaké lehké teče dokázal skórovat.

Ve druhé tercii Porubští častěji okupovali útočné pásmo, ale stále to nepřinášelo patřičný efekt. Hosté totiž výborně bránili a domácí hokejisty prakticky do ničeho nepouštěli. Nepomohly ani dvě přesilové hry, a tak si trpěliví hosté počkali na svou třetí gólovou trefu. Beránkův pokus dokázal před Rudlem opět jen lehce ztečovat do branky Milan Hakl.

Třetí gól jakoby hosty opět polil živou vodou. Král měl před domácím gólmanem až příliš prostoru, ale ani nadvakrát ležícího Rudla nepřekonal. Zuby si na domácím brankáři následně vylámal také Březa. Pokud chtěla Poruba pomýšlet na bodový zisk, musela v závěrečné dvacetiminutovce výrazně přidat.

A to se také stalo. Do závěrečné periody nastoupil úplně jiný domácí tým. Dalibor Mihal ještě poloprázdnou klec trefit nedokázal, ale o pár vteřin později se už radoval. Po pěkné kombinaci jej našel Palkovič a porubská třiadvacítka se z první nemýlila. Následovala výborně sehraná přesilovka, ve které se Guštafík pořádně zapotil. Vyrovnání přišlo až po dorážce Reného Kysučana, který z blízkosti brankoviště poslal touš do branky.

Uběhlo pouhých dvaatřicet vteřin a Poruba přidala čtvrtý úder. U pravé tyče elegantně zasunul touš Rostislav Vaněk. Dalších čtyřiapadesát vteřin a domácí měli opět důvod k radosti. Axman našel na útočné modré číhajícího Štefana Šimkoviče a ten svůj únik zakončil přesnou střelou do horní části branky. Warrior musel reagovat na dění posledních minut oddechovým časem.

Ani ten však příliš nepomohl. V přesilové hře napálil spojnici tyčí kapitán Dusík. Následně však zamířili na lavici hanby hned dva domácí hráči a Jihomoravané tak měli k dispozici dlouhou početní výhodu čtyři na tři a následně i pět na tři. Nedokázali v ní prakticky nic vymyslet, a tak následně udeřila opět Poruba. Kanaloš našel Dalibora Mihala a ten nadvakrát překonal Guštafíka.

V závěru ještě zkorigoval výsledek Tomáš Novotný, který trefil prakticky zcela prázdnou porubskou klec. Poruba tak díky obratu ve třetí části hry porazila Warrior Brno 6:4 a posunula se tím na druhé místo tabulky.

Výsledky ostatních utkání 11. kola LJ - Východ:

HC Frýdek - Místek - Hokej Šumperk 2003 6 : 2
HC Rožnov pod Radhoštěm - LHK Jestřábi Prostějov 5 : 7
SK HS Třebíč - HC Slezan Opava 4 : 1
VHK Vsetín - AZ Havířov 3 : 3

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Nabádali jsme kluky, že musíme začít na sto procent, protože Brno má velmi šikovné hráče, kteří jsou dobří na kotouči, ale bohužel jsme začali špatně a těžko jsme se do zápasu dostávali. Dostali jsme navíc dva takové hloupé odražené góly. Nakonec si kluci dali říct a začali hrát tak, jak mají, začali bojovat, napadat, tlačit se do branky a výsledek se dostavil. Během několika minut jsme otočili výsledek ve svůj prospěch. Můžeme si z utkání vzít obrovské ponaučení, že musíme začít na sto procent.

Vítězslav Hájek (HCM Warrior Brno): Těžko se to hodnotí. Po dobře rozehrané první třetině a dobrém výkonu ve druhé části hry jsme měli zápas pod kontrolou. Bohužel hráčům se to v hlavě nějak nesrovnalo a šli do poslední třetiny s tím, že už to mají v kapse. Podcenili to a neplnili to, co jsme si řekli o přestávce. Rychlé čtyři branky během pěti minut rozhodly o zaslouženém vítězství domácích.