O dobré formě juniorů se tentokrát přesvědčil Prostějov

20.02.2011, Adam Bagar

Porubští junioři stále bojují o záchranu druhé nejvyšší soutěže, a tak si nemohou dovolit ztrácet body. Tentokrát jim v cestě stál třetí tým tabulky, LHK Jestřábi Prostějov. Porubští od začátku utkání drželi taktovku ve svých rukou a již v první tercii odskočili brankami Štefana Šimkoviče a Kameníčka na dvoubrankový rozdíl. V prostřední dvacetiminutovce navíc přidali další branky Šimkovič s Vajdou, a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Jestřábi dokázali už pouze výsledek kosmeticky upravit na konečných 4:2. Po dobrém výkonu tak svěřenci trenéra Vavrečky získali další cenné dva body, to se naopak nepovedlo Orlové, která překvapivě podlehla Hodonínu. Trio Poruba, Frýdek - Místek a Orlová tak má shodný počet 32 bodů.

1. liga juniorů - 41.kolo ne 20.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
4:2(2:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Šimkovič (Vidlák), 11. Kameníček (Ferenc), 31. Šimkovič (Kofroň, Vidlák), 32. Vajda (Ferenc) - 39. Tomiga, 58. Navrátil (Stloukal S.). Rozhodčí: Jeřábek A. ml. - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Střely na branku: 47:26 (16:6, 15:9, 16:11). Průběh utkání: 4:0, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Peslar, Mládenka, Špok, Ferenc, Svoboda - Vajda, Kameníček, Kurovský - Kofroň, Vidlák, Šimkovič - Bystroň, Barčák, Zuber - Blažej.
LHK Jestřábi Prostějov: Hruban - Štefan, Kaluža, Karas, Navrátil, Mašek, Hrdlička, Zapletal, Zona, Husák, Matoušek, Stloukal S., Tomiga, Pezda, Žilka, Stejskal, Stloukal O., Compel.

RT TORAX začal opět velmi aktivně a vedoucí branky se dočkal již po necelých pěti minutách hry. V přesilové hře vyslal Vidlák do úniku Štefana Šimkoviče, ten sice na rozpláclého Hrubana nevyzrál, ale o bránícího hráče se přece jen kotouč dostal za brankovou čáru. Branka tak byla pochopitelně připsána porubské devatenáctce.

Hrál se rychlý hokej, ve kterém měli stále navrch domácí. Ti se dočkali brzy druhé trefy. Po Ferencově příhře zůstal před prostějovským gólmanem osamocený Dalibor Kameníček a přesnou střelou podruhé rozveselil domácí lavičku.

V dalším úniku mířil na jestřábí klec Bystroň, ztroskotal však na dobře chytajícím Hrubanovi, podobně si počínal i dorážející Barčák. RT TORAX měl k dispozici alespoň přesilovou hru, ve které nevyužili dobrých střeleckých pozic Vidlák s Vajdou. Až v úplném závěru třetiny Hanáci hru srovnali, ale na první vážnější šanci stále čekali.

Dobrou příležitost k tomu měli poté, co dva domácí hráči v rozmezí dvaceti vteřin vyhodili touš z obranného pásma mimo hrací plochu. Hosté tak měli k dispozici téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři. Jenže ani v ní nic nevymysleli, naopak v oslabení ujížděl na Hrubana Šimkovič, který ještě našel v netradiční situaci dva na nulu Peslara.

Stejnou příležitost dvojnásobné početní výhody měla o chvíli později také Poruba, ale ani ta nedokázala výhodné situace využít ke skórování. Radost přišla až v klasické přesilovce. Nádhernou přesilovkovou kombinaci předvedla druhá formace. Při akci na jeden dotek nakonec zůstal po Vidlákově a Kofroňově přihrávce před brankou volný Štefan Šimkovič, jenž střelou k tyči nedal brankáři šanci.

Uběhlo pouhých sedmačtyřicet vteřin a Poruba se dočkala čtvrtého gólu. Ferencovu střelu od modré tečoval před Hrubanem přesně do kasy Radovan Vajda. V závěru třetiny ještě přišlo snížení. Krásnou individuální akcí se prezentoval kapitán Stanislav Tomiga, ten nakonec drze najel před Hanusku a zkušeně zasunul kotouč do branky.

Vzruch před hostující klecí přišel také v úvodu závěrečného dějství. Závar před Hrubanem vznikl po Peslarově střele, o hattrick usiloval při dorážkách Šimkovič, ale prostějovský gólman svou klec uhájil. O chvíli později pátou branku nepřidal ani Vajda, který orazítkoval pouze levou tyč.

Snížení mohlo přijít po úniku aktivního Tomigy, Hanuska si však s jeho pokusem dokázal betonem poradit. Zápas už se v závěru spíše dohrával, přesto byla k vidění ještě jedna branka. Krásnou umístěnou a především nechytatelnou střelu od modré vyslal na Hanusku Libor Navrátil.

V závěru se již nic neudálo, a tak Poruba zdolala Prostějov zaslouženě 4:2. Bodově se tím dotáhla na Frýdek – Místek a Orlovou, která překvapivě podlehla na svém ledě Hodonínu 3:5. Svěřenci kouče Snášela mají na oba soupeře zápas k dobru.

Ostatní výsledky 41. kola Ligy juniorů - sk. Východ:

HC Plus Oil Orlová - SHK Hodonín 3 : 5
HC ZUBR Přerov - HK MD Šumperk 7 : 1
SK HS Třebíč - HC Uherské Hradiště 13 : 0
HC Kometa Úvoz Brno - VHK Vsetín ODLOŽENO

Ohlasy k utkání

Roman Mrázek (HC RT TORAX Poruba): Sehráli jsme dobré utkání s kvalitním soupeřem. Vyšel nám vstup do zápasu, kdy jsme se poměrně rychle dostali do dvoubrankového vedení. Za stavu 4:0 jsme již nehráli tak zodpovědně jako v první půlce zápasu. Předvedli jsme disciplinovaný a ubojovaný výkon.

Ivo Horák (LHK Jestřábi Prostějov): Dali jsme šanci širšímu kádru naší juniorky, zkušené opory jsme nechali doma. Myslím si, že kluci podali dobrý výkon. Utkání se sice po celý zápas vyvíjelo ve prospěch Poruby, ale dokázali jsme jej druhým gólem zdramatizovat. Rozhodly ve druhé třetině dva rychlé góly, kdy nám soupeř utekl již na 4:0. Tam se to zlomilo. Musím pochválit také našeho gólmana, který měl spoustu zásahů. Blahopřeji Porubě k vítězství.