V souboji celků z chvostu tabulky vybojovali porubští junioři důležité vítězství

10.12.2010, Adam Bagar

Na porubském ledě byl k vidění veledůležitý juniorský souboj předposledního s posledním. Poruba se dostala rychle do dvoubrankového náskoku, ale ten dokázali Drtiči postupně smazat. Nakonec domácí hokejisté rozhodli o své výhře až tři minuty před koncem trefou ve dvojnásobné přesilovce. Výborný návrat zažil útočník Radovan Vajda, jenž se po více než roční pauze opět představil v porubském dresu. Hned v osmé vteřině otevřel skóre, prsty měl navíc i ve vítězné Chaloupkově brance. RT TORAX tak zdolal v napínavém dramatu Hodonín 5:4 a bodově se opět dotáhl na Frýdek - Místek a Uherské Hradiště.

1. liga juniorů - 27.kolo pá 10.12.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
5:4(3:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Vajda (Chaloupka), 8. Blažej (Jelen), 19. Odsedek (Blažej), 38. Kurovský (Vidlák, Jasiok), 57. Chaloupka (Vajda) - 15. Miklík (Pekar), 23. Koubek (Běloch), 30. Pekar (Zelinka), 41. Smetana. Rozhodčí: Klapetek - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 97. Střely na branku: 41:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska (od 41. Konvička) - Dusík, Mládenka, Jasiok, Ferenc, Lužný, Svoboda - Vajda, Chaloupka, Bystroň - Kurovský, Vidlák, Kameníček - Odsedek, Jelen, Blažej.
SHK Hodonín: Šurý - Vrba, Lenkovič, Kulyk, Koubek, Mokráň, Miklík, Nekoranec, Opavský, Charvát, Běloch, Bilický, Pekar, Směřička, Zelinka, Navrátil, Smetana.

Lepší vstup do utkání si domácí nemohli ani přát. Hned po úvodním buly se totiž vrhli do útoku a po pouhých osmi vteřinách otevřeli skóre. Chaloupka našel u druhé tyče volného Radovana Vajdu a ten zametl kotouč přesně pod horní tyč. Zažil tak famózní comeback, kdy si po více než roční pauze opět oblékl porubský dres a při svém prvním střídání skóroval.

V přesilové hře se prezentoval šikovným sólem přes celé kluziště Radim Blažej, ale trefil pouze připraveného Šurého. O chvíli později se už ve vlastním oslabení radoval. Opět nabral velkou rychlost, udělal si z dvojice hodonínských beků kužely a po blafáku zkušeně do horní části branky zakončil. Pohlednou trefu ocenil potleskem také domácí lékař Jiří Demel.

Snížit stav mohl dvakrát v krátkém časovém úseku Koubek, ale při prvním pokusu mu šanci výborně zneškodnil Hanuska a při druhém těsně minul branku. Drtiči se nakonec dočkali rovněž ve vlastním oslabení. V situaci dva na jednoho našel Pekar najetého Martina Miklíka a ten ranou z první nedal domácímu brankáři šanci.

V zajímavé první tercii měla Poruba k dispozici také dvojnásobnou přesilovou hru, ale využít ji nedokázala. Přesto se ještě v závěru třetiny dočkala třetí branky. Blažej vyslal do jízdy Patrika Odsedka, jenž po několika zápasech naskočil na svůj vysněný útočný post. Zbavil se beka, dostal až před Šurého a po blafáku zkušeně navýšil porubské vedení na 3:1.

Hned v úvodu druhé třetiny se hosté dočkali snížení. Běloch našel u tyče volného agilního Tomáše Koubka a ten se do poloprázdné svatyně nemohl mýlit. Oba celky předváděly ulítaný hokej ze strany na stranu, oba gólmani tak museli být neustále ve střehu.

Vyrovnání přišlo z ničeho nic v polovině zápasu. Hanuska nejprve zazmatkoval při rozehrávce, což ještě brankou neskončilo, ale akce pokračovala a lehkou střelu kapitána Zelinky pouze vyrazil před sebe, čehož využil Vojtěch Pekar k pohodlnému skórování.

Domácí přidali, ale Bystroňův pokus skončil jen na tyči a dobře postavený Kurovský jen těsně minul levou tyč. RT TORAX se dočkal až při rychlé akci, kdy Vidlák posunul touš na najetého Filipa Kurovského, který se dostal až za obranu a přesně k tyči propálil Šurého.

Šok přišel pro Porubu již po sedmi vteřinách poslední dvacetiminutovky. Peter Smetana po vyhraném buly najel do útočného pásma, vystřelil a skóroval. Trenér Vavrečka poslal do branky Dominika Konvičku, který již branku až do závěrečné vteřiny uzavřel.

Za stavu 4:4 si byly oba týmy dobře vědomy důležitosti střetnutí a nechtěly udělat chybu. Hrálo se tak o každý kousek ledu. Oba soupeři měli k dispozici také přesilovou hru, ale tu obrany dokázaly bez problémů ubránit.

Hosté nakonec doplatili na svou nedisciplinovanost. Poruba totiž měla k dispozici přesilovku čtyři na tři. V době, kdy už naskakoval pátý domácí hráč Lužný, našel Vajda před brankou Petra Chaloupku a ten přízemní střelou rozjásal domácí lavičku. V závěru ještě nabídl sudí Klapetek přesilovku hostům, ale svěřenci trenéra Vavrečky již výborně situaci ustáli a připsali si do tabulky velmi důležité dva body za vítězství 5:4.

Výsledky ostatních utkání 27. kola Ligy juniorů – sk. Východ:

HC ZUBR Přerov – HC Frýdek – Místek 7 : 2

SK HS Třebíč – VHK Vsetín 3 : 2

HC Uherské Hradiště – HK MD Šumperk 2 : 3 nedohráno
Ve 47. minutě ukončeno předčasně pro napadení hlavního rozhodčího domácím hráčem!

HC Plus Oil Orlová - HC Kometa Úvoz Brno 3 : 1

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC RT TORAX Poruba): Rozhodla naše větší touha po vítězství a naše rychle vstřelené branky. Bohužel ve druhé třetině jsme si možná mysleli, že máme dva body v kapse. Ve finále rozhodla asi větší zkušenost starších hráčů. Velkým přínosem byl dnes pro nás výkon Radovana Vajdy. Hodonín byl velmi cílevědomým soupeřem. Musím uznat, že mě hosté překvapili tím, že přijeli hrát útočný otevřený hokej, což se mi líbilo.

Josef Doležal (SHK Hodonín): V dnešním utkání rozhodlo neproměnění některých šancí a také špatný přístup některých hráčů. Nemůžeme hrát s vyrovnaným soupeřem tak, že se schováváme, nejsme si schopni dát přesné přihrávky a nemůžeme založit solidní útok. Na druhou stranu jsme nevyužili šance. Nakonec si domů nevezeme ani bod, takže jsme logicky zklamaní.