Junioři sehráli v Prostějově vyrovnaný zápas, přesto odjíždějí s nejvyšší porážkou v sezóně

06.11.2010, Adam Bagar

Těžkou pouť tří venkovních utkání v řadě načali porubští junioři na ledě Prostějova. Poruba sice byla v úvodu aktivnější, přesto po první třetině odcházeli do šaten spokojenější Jestřábi. Stejný obrázek pokračoval prakticky i v dalších částech. Na Hanácích šla vidět jednoznačně větší herní kvalita, přesto s nimi dokázal RT TORAX sehrát opticky vyrovnanou partii, o čemž svědčí i střely na branku v poměru 30:37. Největší rozdíl však byl tradičně v proměňování šancí a také gólmanech. První letošní utkání v dresu Poruby sehrál Petr Chaloupka a hned se uvedl dvěma asistencemi na branky Kofroně a Blažeje.

1. liga juniorů - 18.kolo pá 5.11.18:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba 2011
7:2(3:1, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 7. Karas (Husák), 14. Konečný (Husák, Zona), 20. Husák (Zona), 28. Husák (Konečný), 49. Kryl (Tomiga S.), 50. Finkes (Karas), 52. Bartoš (Kryl) - 14. Kofroň (Chaloupka, Mládenka), 57. Blažej (Chaloupka). Rozhodčí: Přikryl - Cik, Kratochvíl. Vyloučení: 5:5, navíc Barčák a Kurovský (oba POR) 10 OT. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 30:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 7:1, 7:2.
LHK Jestřábi Prostějov: Vydržel - Tomiga M., Kolibár, Karas, Finkes, Mašek, Hradlička, Horký, Zapletal, Matoušek, Stráněl, Čech, Konečný, Husák, Zona, Tomiga S., Kryl, Bartoš, Stloukal, Compel, Navrátil.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Mládenka, Lužný, Koziol, Dusík, Ferenc, Odsedek, Jasiok - Kofroň, Barčák, Chaloupka - Blažej, Kameníček, Vidlák - Kurovský, Jelen, Dominec.

Poruba vstoupila do utkání překvapivě velmi aktivně. V situaci dva na jednoho poslal Kameníček přesnou přihrávku na najetého Vidláka, který po blafáku na Vydržela nevyzrál. O chvíli později se šikovně prosmýkl až k brance Dominec, jenže jeho pokusu chyběly skutečně jen centimetry. Trestalo se tak na druhé straně. V přesilové hře nahodil kotouč Ondřej Karas, ten se odrazil od Kameníčka a pomalým lobem skončil až v porubské kleci.

V další velké šanci se ocitl RT TORAX, když Kameníček ujel prostějovské obraně, ale souboj Vydržel vs. porubští útočníci dopadl opět lépe pro strážce jestřábího hnízda. V přesilové hře se hosté dočkali zaslouženého vyrovnání. V závaru před brankou trefil ještě Chaloupka tyč, ale Lukáš Kofroň poté dokázal kus černé pryže zasunout do branky.

Jenže přišel rychlý únik domácích, kteří po necelé minutě převážili vedení zpět na svou stranu. V situaci dva na jednoho posílal touš David Konečný za ležícího bezmocného Hanusku. Obraz hry se neměnil. Poruba byla aktivní, ale hosté hrozili z rychlých smrtících protiútoků. Těsně před první sirénou ještě poslal domácí v přesilové hře do dvoubrankového vedení Stanislav Husák, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě.

Na začátku druhé části byli aktivnějším týmem Jestřábi. Tomiga byl v ideálním střeleckém prostoru, jenže Hanuskovu klec přestřelil. To jej příliš mrzet nemuselo, protože o několik momentů později už zvedali Jestřábi ruce nad hlavu. Po parádní kombinaci se do poloprázdné svatyně trefil pohotově Stanislav Husák, pro nějž to byl již druhý gólový zápis v utkání. Ostravané měli ve druhé polovině prostřední části k dispozici dvě přesilové hry v řadě, ale sehráli je dosti tragicky. Až po nich se dostali do tlaku, při kterém Chaloupka v dobré šanci přestřelil a Kurovský před brankou tečoval těsně mimo prostor tří tyčí. V závěru této tercie se ještě po chybě dostal puk k osamocenému Jelenovi, který byl nabídnutou šancí možná až příliš překvapen, z dorážky neuspěl ani Kurovský. Když pak vteřinu před druhou sirénou těsně minul klec i domácí Čech, odcházelo se do kabin za stavu 4:1.

Také poslední dvacetiminutovku načala Poruba dobře. Gólmanova odvážného vyjetí málem využili Kofroň s Lužným, jenže Vydržel dokázal svůj tým opět výborně podržet. Trestalo se opět z první vážnější šance na druhé straně. Odražený puk od zadního mantinelu dokázal u levé tyče pohotově poslat do branky Martin Kryl. Matoušek trefil hned vzápětí tyč a Jestřábi se dostávali na koně.

K dispozici měli navíc dlouhou dvojnáspbnou početní výhodu, čehož dokázali náležitě využít. Od modré si s pukem najel směrem ke kruhům kapitán Martin Finkes a nechytatelně skóroval. V klasické přesilovce pak Hanáci předvedli krásnou kombinaci, na jejímž konci zakončoval do prázdné branky Antonín Bartoš. Hra Poruby se rázem sesypala. Přesto závěrečné slovo měli právě Porubští. Chaloupka se výborně prosmýkl kolem mantinelu a předložil přihrávku na zlatém podnose najetému Radimu Blažejovi, který se z první nemýlil. V závěru ještě Konečný mířil do odkrytého místa porubské klece, ale proti skórování byl výborný Hanuskův zákrok. Poruba si tak v Prostějově připsala dosti krutou porážku 7:2.

Výsledky dalších utkání 19. kola Ligy juniorů – sk. Východ:

SK HS Třebíč - HC Uherské Hradiště 4 : 3
HC Kometa Úvoz Brno - VHK Vsetín 1 : 3
HC Zubr Přerov - HK MD Šumperk 2 : 6
HC Plus Oil Orlová - SHK Hodonín odloženo

Ohlasy k utkání

Ivo Horák (LHK Jestřábi Prostějov): Vstoupili jsme do zápasu s tím, že nás čeká těžký soupeř. V posledním utkání v Uherském Hradišti jsme hráli špatně, takže to pro nás bylo důležité vítězství. Myslím si, že utkání bylo naprosto vyrovnané. Byli jsme šťastnější tím, že jsme šance proměnili. Poruba měla stejně šancí, ale proměnit je nedokázala. Musíme poděkovat našemu gólmanovi, který několik gólových šancí pochytal. Měli jsme v zápase dokonce jedno hluché místo, kdy jsme za deset minut ani nevystřelili na branku. Jen díky větší produktivitě jsme utkání vyhráli.

Roman Mrázek (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že utkání bylo vyrovnanou partií. Tradičně jsme dostali několik smolných gólů. Důležitou roli sehrály také přesilové hry, Prostějov dokázal využít čtyři z pěti, zatímco my pouze jednu. Vytvořili jsme si v zápase několik šancí, ale chybí nám větší klid v koncovce. Na druhou stranu musím uznat, že soupeř byl hokejovější, bruslařsky i na puku lepší.