Další výborný výkon porubské juniorky tentokrát vedl ke třem bodům, Poruba zdolala Bílé Tygry 5:4!

16.01.2010, Adam Bagar

Na hokejky porubských juniorů se v posledních zápasech lepila smůla. Již domácí zápasy s Chomutovem a Kladnem ukázaly, že Ostravané dokáží hrát prakticky s kýmkoliv, přesto svým soupeřům těsně podlehli. Na body to, i přes velmi dobrý výkon, nevypadalo ani v zápase s Libercem. Bílí Tygři se dostali v první části do dvoubrankového vedení, se kterým odcházeli do šaten i o druhé přestávce. Jenže závěrečná tercie patřila podceňovaným hokejistům Poruby. Ti si svou aktivní hrou vynutili několik libereckých faulů a následných přesilovek. Na začátku úžasného zvratu byla přesilovková trefa Tomáše Mládenky, o několik momentů později přidal vyrovnávací branku při hře čtyři na čtyři Capcara a obrat dokonal ve dvojnásobné početní výhodě Vaněk. Poruba si již svou bojovností a obětavostí výsledek dokázala uhlídat, a tak teprve podruhé v sezóně propukla na domácí lavičce neuvěřitelná radost, naopak borcům z Podještědí zbyly jen oči pro pláč.

- 40.kolo so 16.1.13:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Bílí Tygři Liberec
5:4(0:2, 2:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 24. Špok (Vidlák, Blažej), 35. Vaněk (Mach, Capcara), 41. Mládenka (Voznica), 44. Capcara (Procházka), 46. Vaněk (Lužný, Mach) - 5. Lacek (Jirků, Miškovský), 20. Kedršt (Bittner), 25. Maďar (Mizerík, Jirků), 36. Chlouba (Skalický). Rozhodčí: Kusý - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 9:11, navíc Blažej (POR) 10 OK. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 22:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Hanus, Špok, Peslar, Spusta, Lužný, Poláček, Mládenka, Burzala - Procházka, Zuber, Vidlák, Vaněk, Barčák Jakub, Barčák Jan, Voznica, Capcara, Motyka, Blažej, Mach.
Bílí Tygři Liberec: Pyrochta (od 41. Jelínek) - Sobotka, Vozka, Šimek, Lacek, Bartejs, Příkazský, Říha, Pulec - Jánošík, Oppelt, Bulíř, Kedršt, Mizerík, Skalický, Chlouba, Miškovský, Morong, Bittner, Jirků, Maďar.

Páteční podvečer oběma celkům příliš radosti neudělal. Shodné prohry 4:5 předurčovaly ještě větší touhu v sobotním zápase bodovat. První perioda příliš zábavy pro hrst přítomných diváků nenabídla, k vidění tak byly alespoň dvě branky. Hned v úvodu mače měla více ze hry Poruba, jenže šance Barčáka, Procházky i Vidláka za zády Pyrochty neskončily. Čas 4:38 a hosté vyslali na Gleichovu klec teprve druhou střelu, která ovšem měla gólovou příchuť. Mezi kruhy si sjel ideálně obránce Václav Lacek a střelou k pravé tyči poslal Tygry do vedení. Vyrovnání mohlo přijít poté, co Capcara vybídl k šikovné teči Vaňka. Pyrochta puk s vypětím všech sil vytěsnil mimo tyče.

Hra se zbytečně kouskovala častými offsidy či zakázanými uvolněními, oběma celkům totiž scházel větší klid na hokejkách. Závěr první periody Poruba absolutně nezvládla. Jak to dopadá, když už se tým vidí v šatně, se mohli všichni přítomní přesvědčit v čase 19:59. Ležérnosti porubské pětky, absolutní nekoncentrovanosti a zmatků v obraně dokázal využít Jaroslav Kedršt. Gleich byl proti jeho střele do odkryté svatyně absolutně bezmocný. Po dvaceti minutách tak svítil na světelné kostce stav 0:2.

Hned na začátku druhé třetiny našel v situaci dva na jednoho Voznica přesně hůl Blažeje, ale proti skórování byl Pyrochtův rychle vytasený beton. V čase 23:43 se už domácí lavička snížení přece jen dočkala. Od modré čáry napřáhl Daniel Špok, jehož rána skončila až za zády bezmocného libereckého kasaře. Naděje vydržela Porubě pouhých dvaatřicet vteřin. V čase 24:15 totiž vrátil Tygrům dvoubrankové vedení u tyče ordinující Patrik Maďar. Přesně v polovině utkání mohlo být s Ostravany ještě hůře. Jeden z nejzkušenějších hráčů na ledě, Jaroslav Kedršt, si dokázal Gleicha položit a navíc nalákat mimo tři tyče. Už mířil do téměř opuštěné klece, ale na brankové čáře se blýskl výborným obranným zákrokem Mládenka.

Čas 34:08 a vedení družiny z Podještědí bylo opět pouze jednogólové. Velké chyby jednoho ze zadáků využilo gólově duo Marek Mach - Rostislav Vaněk. Oba porubští útočníci se řítili nikým neatakováni na Pyrochtovu branku. Mach přenechal kotouč Vaňkovi, jenž volil střelu mezi betony. Ale opět Porubě nadějný stav dlouho nevydržel. V čase 35:50 využili svěřenci kouče Hakena přesilovou hru. V té našel Skalický ideálně mezi kruhy Romana Chloubu. Gleich byl proti jeho přesné a tvrdé střele pod horní tyč opět naprosto bezmocný. Čtyřicet minut hry tak přineslo šest branek a výsledek 2:4.

Zatímco první dvě třetiny příliš vzruchu nepřinesly, v té poslední, která trvala bezmála padesát minut, se přítomní diváci rozhodně nudit nemohli. Bílí Tygři do ní vstoupili s dvougólovým náskokem a asi jen málokdo mohl pochybovat o tom, že neodjedou z moravskoslezské metropole se ziskem tří bodů. Jenže na ledě se skutečně děly neuvěřitelné věci. Vše začalo fatální hrubkou libereckého gólmana. Ten za brankou ztratil puk, kterého se okamžitě zmocnil Voznica. Uviděl před brankovištěm volného Tomáše Mládenku, který nemohl netrefit prázdný prostor mezi třemi tyčemi. Pyrochtu tak v brance nahradil Jelínek. Ten se ani pořádně v kleci nerozhýbal a už lovil puk zpoza svých zad. Čas 43:02 a na porubském zimáku bylo srovnáno. Procházka našel před brankou Roberta Capcaru. Jak se později ukázalo, trefa mezi betony byla ideálním řešením této situace.

Hosté byli průběhem třetí části značně otřeseni a hned po buly mohla Poruba zatlouci další hřebík do liberecké rakve. Vaněk unikl celé hostující pětce, ale ve finální fázi trefil pouze připraveného Jelínka. VOKD se nadále tlačilo do útoku a hosté se tak museli dopouštět faulů. Když usedli na trestnou lavici v krátké době tři hráči s tygrem na prsou, hráli domácí více než dvě minuty dlouhou přesilovou hru. V čase 45:39 již byly misky vah převáženy na stranu outsidera. Na konci krásné kombinace na jeden dotek našel Lužný Rostislava Vaňka, na nějž číhala už zcela prázdná liberecká kasa. Radost Porubských byla obrovská, naopak Tygři působili nadále velmi zakřiknutě. Další hrubky obrany Severočechů nedokázal využít Blažej, kterému v poslední možný moment vypíchl Jelínek puk z hole.

Hosté byli nadále velmi nedisciplinovaní a hlavní rozhodčí Kusý zase příliš zbytečně kouskoval hru. Na světě tak byla další dlouhá přesilová hra pět na tři. S tou tentokrát domácí gólově naložit nedokázali. Až v závěrečné pětiminutovce se začali hráči v modrých dresech nadechovat k závěrečnému náporu. Porubští ovšem zuby nehty bránili, skákali do střel a hráli neuvěřitelně obětavě. Když už něco prošlo na branku, stopku tomu vystavil bezchybný Gleich. Hostům v závěru nepomohla darovaná dvojnásobná přesilovka ani odvolání gólmana. Domácí hráči si již nenechali uniknout druhé vítězství v sezóně, když tentokrát zdolali Liberec 5:4.