Bílí tygři si smlsli na porubských beráncích

12.12.2009, Tomáš Pavlíček, L.B.

Porubští junioři VOKD Poruba mají za sebou možná krásně prožitý, leč bodově neúspěšný víkend prožitý de facto na druhém konci Česka. Po černém pátku v podobě vysoké porážky na Kladně 3:8 přišla sobota a s ní, dá se říci, žádná změna. Za soupeře jim tentokrát byl domácí Liberec, a ten se s ostravskými mladíky nemazlil. V první třetině nasázel tři branky a zajistil si tak poměrně luxusní vedení. To sice na počátku poslední tercie na krátko ponížil Martin Vidlák, ale bohužel pro Porubské tato branka nastartovala ofenzívní palbu Tygrů. Ti kontrovali dvěma zásahy v rozmezí čtrnácti vteřin a dalšími zásahy v posledních minutách si zajistili konečné skóre 7:1 ve svůj prospěch.

- 34.kolo so 12.12.
Bílí Tygři Liberec
HC RT TORAX Poruba 2011
7:1(3:0, 0:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 14. Příkazský (Skalický), 17. Říha (Skalický, Mizerík), 18. Miškovský (Kedršt, Chlouba), 42. Sobotka (Kedršt, Chlouba), 43. Filippi (Mizerík, Příkazský), 54. Filippi (Šimek), 58. Miškovský (Sobotka) - 41. Vidlák (Mládenka, Vaněk). Rozhodčí: Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:9, navíc Šimkovič (POR) 10 OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 103. Střely na branku: 39:12 (10:1, 13:5, 16:6). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1.
Bílí Tygři Liberec: Jelínek - Šimek, Bartejs, Říha, Příkazský, Pulec, Sobotka, Oppelt, Bulíř, Kedršt, Mizerík, Filippi, Skalický, Chlouba, Miškovský, Morong, Bittner, Jirků, Maďar.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska, Hanus, Špok, Spusta, Pindur, Lužný, Poláček, Burzala - Blažej, Mládenka, Vidlák - Šimkovič, Voznica, Peslar - Vaněk, Barčák Jan, Mach - Lucák, Barčák Jakub, Zuber.

Junioři Bílých Tygrů se sice postupem sezony trochu nečekaně propadli až do skupiny celků s momentálně nejhoršími výsledky, žádné skepsi se zatím ale neodevzdávají. Omlazený kádr si stále může vybojovat účast ve vyřazovacích bojích, a pokusit se tak vylepšit bídný dojem, který mladíci po úvodní fázi ročníku zanechali. Cestu ke čtyřem postupovým pozicím zahájili Liberečtí ostrým soubojem s Havířovem a hned den na to se jali vybít papírově nejslabší celek celé soutěže – Porubu.

Ostravané se ovšem po celých třináct minut úvodní třetiny srdnatě byli s veškerou nepřízní, jež je potkala, a tygří pokusy o přímky přes celé pásmo na ukrytého spoluhráče usekávali v polovině. Nakonec však trpaslíkova obrana padla a liberecký goliáš do konce první části sídlo svého soka dočista vydrancoval. Hosté si nepohlídali zprava útočícího beka Jan Příkazského, jehož rána udeřila do vnitřní konstrukce branky a v mžiku vypadla ven. Ostříží zrak sudího však premiérovou branku libereckého beka potvrdil, a zároveň tak podepsal ortel nad nebohými hokejisty Poruby – 1:0.

Ti si museli vytrpět ještě oslavu skórujícího Jiřího Říhy, který si v přesilovce nekrytý počíhal na kořist u pravé tyče, a také bujarou radost Daniela Miškovského, když mu pár sekund po inkasovaném gólu povolili z vhazování uniknout do přečíslení dvou na jednoho. Gólman Hanuska sice vyrazil vpřed mezi oba protihráče, jejich vzájemnou kombinaci ale už nestačil překazit – 3:0.

Za celou úvodní dvacetiminutovku se Poruba dopracovala pouze k jednomu jedinému pokusu na soupeřovu klec, o to podivuhodnější bylo, že do druhého dějství vstoupila s elánem, který by ji záviděl i Jožo Ráž. V přesilové hře se hostům povedlo zcela rozhodit libereckou obranu, a když se puk odrazil k Radimu Balejovi, uvidělo celé čtyřicetičlenné obecenstvo kotouč v síti. Jednalo se ovšem o klam, střela záhadně do sítě nedoputovala.

Po jediné hrozbě ze strany hostujícího celku si možnosti k utužení svého náskoku opět vypracovali Severočeši. Chlouba metr před brankovištěm odstrčil Barčáka a sám před gólmanem vypálil vysoko nad břevno. Někdejší ostrostřelec tak znovu vytrval ve svém trápení a skrovnou statistiku dvou vstřelených branek ani proti Porubě nevylepšil.

Ve druhé části se ale neprosadil nikdo z Bílých Tygrů. Čisté konto soupeř uhlídal po samostatném úniku Mizeríka i pokusu Ladislava Bittnera, jenž před prázdnou brankou poněkud komicky zasáhl svou holí místo kotouče jen tyčku.

Poté, co odezněla bezbranková prostřední třetina, odehrál se ve Svijanské aréně doslova gólový ohňostroj. Čtyřiapadesát sekund po druhé pauza se nejprve konečně prosadila Poruba, když rychlou přesilovkovou souhru zakončil ranou po zemi Martin Vidlák - 3:1.

Neuběhla však ani minuta a v utkání skóroval už třetí liberecký obránce. Do rozvrácené protivníkovy obrany vtrhl Kedršt s Martinem Sobotkou, a ten snadno usměrnil puk za brankovou čáru - 4:1. Tomáš Filippi pak za dalších několik málo sekund napřáhl z hloubi útočného pásma a nad příliš kvapně se sesouvajícím Hanuskou upravil již na čtyřbrankový rozdíl – 5:1.

Nenávratně poškozená ostravská defenziva pak Tygrům povolila další úniky a šance, z nichž se ujaly ještě dvě. Tomáš Filippi podruhé předvedl sílu svého příklepu a z pravého křídla opět potvrdil post nejlepšího střelce mužstva – 6:1. Dovětek utkání poté přinesla dorážka zblokované rány v podání Daniela Miškovského - 7:1.