Suverénní lídr tabulky byl nad síly porubských juniorů

09.10.2009, Adam Bagar

Poruba od samého začátku sezóny nedokázala bodovat, naopak Pardubice ještě nevědí, co je to porážka, a tak tento duel měl zcela jasného favorita. První třetina však přinesla vyrovnanou bitvu a bezbrankové skóre. Góly začaly padat až po změně stran. Během jedenácti minut předvedl Eaton tři prakticky stejné a nechytatelné trefy od modré. VOKD sice dokázalo reagovat brankou Rostislava Vaňka, ale třetí perioda patřila jasně Východočechům, kteří přidali další čtyři trefy, čímž dali výsledku konečnou podobu 1:7. Opět velkým problémem Poruby byla hra v nerovnovážném počtu hráčů, zatímco hosté využili tři přesilovky, domácí ani jednu. Již v sobotu čeká juniory další těžké utkání na půdě Olomouce.

- 13.kolo pá 9.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dynamo Pardubice
1:7(0:0, 1:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 35. Vaněk (Bystroň, Voznica) - 23. Drtina (Kousal), 26. Vondráček (Kousal, Pilař), 34. Zdráhal (Havlík, Buchtele), 45. Kousal (Drtina, Pilař), 49. Hemský (Radil, Buchtele), 54. Kapec (Kousal, Drtina), 60. Buchtele (Pilař, Drtina). Rozhodčí: Trombík - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 12:10, navíc Spusta (POR) 10 OT. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 32:36. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Špok, Tomis, Pindur, Spusta, Lužný, Burzala - Procházka, Zuber, Vaněk, Barčák, Voznica, Poláček, Mládenka, Blažej, Bystroň.
HC Dynamo Pardubice: Štrof - Zdráhal, Drtina, Krejnus, Vondráček, Lenoch, Havlík, Poskočil - Radil, Kousal, Veselý, Kaut, Buchtele, Křečan, Čapek, Pilař, Hemský, Kapec.

Hosté se mohli dostat do vedení a dodat si tím více klidu již ve druhé minutě, kdy při samostatném úniku ztroskotal Hemský u pravé tyče branky na Hanuskovém betonu. Poruba hrála s lídrem soutěže v první periodě vyrovnanou partii. Velké problémy nadělal Štrefovi nahozením zpoza branky do pardubického brankoviště Poláček. Brankou pak neskončila ani velká šance Voznici ve dvojnásobné přesilovce. V minutě dvanácté se vyznamenal opět Hanuska, když se před ním ocitl zcela osamocený Kapec, ale domácí gólman výborně vymrštil svou lapačku. K vidění bylo množství přesilových her, ale žádná nebyla v prvních dvaceti minutách využita. V úplném závěru Pardubice překvapily zajímavým tahem, když při své početní výhodě navíc odvolali gólmana. Přesto bylo po dvaceti minutách skóre bezbrankové.

Na úvodní gól se muselo čekat až do času 22:33, kdy Pardubice využily přesilovku. Od modré se napřáhl Marek Drtina a všem přítomným předvedl svou střeleckou sílu. O další minutu později mohl Hanuska podruhé kapitulovat, ale to by nesměl Veselý trefit v situaci dva na jednoho pouze tyč. Přesto to příliš tým z města perníků mrzet nemuselo. Čas 25:48 a v signalizované výhodě skončila za Hanuskovými zády další nechytatelná střela od modré, tentokrát z hole Davida Vondráčka. O tom, že mají Pardubice kvalitní beky, kteří dokáží svými tvrdými střelami skórovat, jsme se mohli přesvědčit opět v čase 33:26. Další dělovku tentokrát vyslal Jan Zdráhal. Poruba okamžitě reagovala snížením. Po střele Voznici se snažil dopravit puk za brankovou čáru Bystroň, kusu černé pryže se tam však příliš nechtělo, a tak až další dorážka Rostislava Vaňka byla gólová. V závěru ještě na jedné straně nevyužil samostatného úniku Pilař a na té druhé Blažej, a tak skóre po čtyřiceti minutách nebylo pro domácí příliš příznivé - 1:3.

Poslední třetinu začal Eaton velice aktivně. Hemský ještě nevyužil množství prostoru před Hanuskou a ani nadvakrát jej nepřekonal, ale v čase 44:31 už brankový sudí musel rozsvítit červené světlo, když se trefil přesně k tyči Robert Kousal. Pardubice měly již utkání pevně ve svých rukou. Radil trefil opět jen tyč, jeho spoluhráč Kousal dokonce břevno, ale v čase 48:17 se už Východočeši dočkali zasloužené páté branky. V přesilové hře si hosté vyšachovali domácí obrannou čtveřici, na konci pěkné kombinace dostal ideální přihrávku před branku Marek Hemský a z první propálil Hanusku. Hosté už se hokejem bavili. Při hře čtyři na čtyři přišlo další vyšachování porubské obrany. Lukáš Kapec měl již lehkou práci, když mu Pilař naservíroval puk před zcela prázdnou branku. Velmi podobný kousek se povedl Pardubicím také v poslední minutě zápasu. Tentokrát měl snadnou úlohu Jan Buchtele. V závěru si hosté vzali oddechový čas a opět vyzkoušeli hru bez brankáře. Tímto nepříliš sportovním chováním bylo na ledě množství nervozity, a tak na poslední vteřiny utkání bylo na trestných lavicích hned osm hráčů. VOKD Poruba tak ani na dvanáctý pokus nedosáhla na vítězství, tentokrát podlehla Pardubicím, které si naopak připisují již dvanácté vítězství, 1:7.